Nieuwsbrief WEN Stap voor Stap – april 2016

 

Waarom lid worden van WEN?

Misschien vraagt u zich ook wel eens af wat de voordelen zijn van het lidmaatschap van WEN. Dat willen we hier graag even op een rijtje zetten.

Als lid van WEN:

  • bepaal jij mee hoe we samen ons dorp zelfvoorzienend gaan maken;
  • ben je onderdeel van de WEN gemeenschap die elkaar enthousiast maakt voor besparing en voor lokale en duurzame energie;
  • kun je extra besparen op je energielasten;
  • versnel je het proces om onafhankelijk te worden van fossiele energie, commerciële energiebedrijven en politieke olie- en gasbelangen;
  • heb je het recht om voordelig zonnepanelen te kopen in een coöperatief zonneproject;
  • kun je rechtstreeks profiteren van alle andere initiatieven die we met WEN gaan ontwikkelen;
  • kun je er voor zorgen dat ons dorp jaarlijks een aardige financiële bijdrage ontvangt voor meer duurzaamheidsprojecten.

Bovendien is lidmaatschap voorlopig gratis, totdat de leden anders besluiten. Het nut van WEN is inmiddels gebleken doordat de speciale besparingssubsidie al binnen vier maanden was opgebruikt. Lid worden kan via www.wen.frl maar je kunt ook bellen met Frans Pool, tel.0516-481497. De raamsticker brengen we dan bij je langs.

WEN heeft als kernwaarde SAMEN. We willen een democratische gemeenschap vormen waarbij de leden het samen voor het zeggen hebben. Daarom werken we aan vernieuwing van de website zodat het, naast het delen van kennis en ervaring, ook mogelijk wordt om digitaal de mening van de leden te peilen.

Postcoderoosregeling

Met deze fiscale regeling stimuleert de overheid het coöperatief opwekken van groene energie door er geen energiebelasting (12 cent per kwh) over te heffen. Voorwaarde is dat de opweklocatie binnen dezelfde of aangrenzende postcode ligt.

Dus als je zelf zonne-energie wilt produceren, maar de panelen niet op je eigen dak kunt of wilt leggen, kun je ze binnenkort, samen met andere WENners, op een bedrijfsdak in de buurt ‘laten leggen’. De coöperatie ontzorgt je volledig, maar jij profiteert wel van de door jouw panelen opgewekte stroom, zonder dat je daar energiebelasting over hoeft te betalen. Dat scheelt meer dan de helft van de normale stroomprijs. www.postcoderoosregeling.nl

Binnenkort kunnen we concreet vertellen over de postcoderoosprojecten in Wijnjewoude.

24 mei WEN avond

Zet deze datum (aanvang 20.00 uur) vast in je agenda want het wordt weer een uiterst interessante avond. Je hoort er alle details over deelname in een WEN zonneproject. Ook vertellen dorpsgenoten over hun ervaringen met allerlei besparingsmaatregelen en zoemen we in op verdere coöperatieve plannen. Mis deze avond niet want je zult zien ‘WEN geeft je energie’!

WEN in gesprek met ….

Onlangs mochten we gedeputeerde Schrier en wethouder Jonkman ontvangen om onze WEN ambities met hen te delen. Beide heren willen graag met ons meedenken en waar mogelijk faciliteren met deskundigheid en medewerking op het terrein van vergunningen. Het was een open en positief gesprek in De Stripe, waarna hoteleigenaar Siep de Vries de heren toonde hoe De Stripe door het toepassen van zgn. heatpipes enorm bespaart op het verwarmen van het vele water dat nodig is voor hotel en restaurantfuncties.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *