Stoomcursus snoeien jonge hoogstamfruitbomen

  • Startdatum:
  • Einddatum:
  • Locatie: Opperbuorren 6

Stek en Streek organiseert een cursus snoeien van jonge en halfwas hoogstamfruitbomen. Voor deelnemers ‘Groene Dorpen -Wijnjewoude’ is deze cursus gratis, andere belangstellenden betalen € 10,= (incl. koffie).  De cursuslocatie is het erf van Marco Pool, Opperbuorren 6, in Wijnjewoude.

Eerst een uurtje theorie. Daarbij komen de volgende onderwerpen aan de orde: wat is een fruitboom, de groeiregels, de vormsnoei jonge boom, de onderhoudssnoei halfwas boom, het gereedschap en de veiligheid bij het gebruik.
Na de koffiepauze wordt het geleerde in praktijk gebracht op locatie. Marco Pool heeft in het project ‘Groene Dorpen’ veel jonge hoogstamfruitbomen geplant. Bij jonge fruitbomen is de vormsnoei belangrijk, gericht op de ontwikkeling van gesteltakken en een mooie boomkroon. Fruitoogst is niet nog van belang. Dat komt later als de kroon op orde is.
Op een andere locatie snoeien we daarna halfwas fruitbomen. Een aantal daarvan heeft nooit een vormsnoei gehad. Dus snoeien we alsnog op verbetering van het gestel, maar ook op een goede balans tussen groei en fruitproductie. Oudere bomen bewaren we voor de winterperiode, omdat een kale kroon beter overzicht geeft bij het werken met ladders en telescoop-gereedschap.

Belangstellend? Meldt u aan bij Gerard Wezenberg stekenstreek@home.nl of telefonisch 0592-340872. Voor koffie, ladders en gereedschap zorgt Stek en Streek. Voor het praktische cursusdeel worden warme kleding en laarzen aangeraden, zeker bij minder mooi weer.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *