‘Blue Zones’ zijn gebieden in de wereld waar per toeval mensen langer leven en gelukkiger oud worden. Velen worden zelfs 100 jaar of ouder en blijven tot op hoge leeftijd actief. De 5 blue zone plekken vind je in; Ikaria (Griekenland), Okinawa (Japan), Nicoya Peninsula (Costa Rica), Sardinië (Italië) en Loma Linda adventisten in Californië (Verenigde Staten). Hun geheim? Een stressvrij leven, ook op oudere leeftijd een doel in het leven, gezonde voeding, lichte beweging en een heel hechte gemeenschap. De Blue Zones laten zien dat een juiste set aan omgevingsfactoren zorgt voor een meer gezonde gemeenschap en meer gezonde jaren voor inwoners. Het zorgen voor een gezonde leefomgeving is dan ook gelijk ons doel voor ‘Bloeizone Wijnjewoude’: Een aantrekkelijk dorp worden en zijn voor jong en oud waar mensen graag verblijven en gezond oud kunnen en willen worden. De term Blue Zone mag niet zomaar gebruikt worden. Wij noemen het in Friesland ‘Bloeizones’.
7 lessen uit de Blue Zone gebieden waar wij ook mee aan de slag kunnen om te bloeien:
1. Voeding: leef volgens de 80-20% regel en focus op plantaardig. In Okinawa is de gemiddelde BMI van een man 21. De gemiddelde Nederlandse man heeft een BMI van 25,2 en de Amerikaanse man een BMI van 29. Het gaat bij de Okinawanen niet alleen om wat ze eten maar ook hoe ze eten. Ze stoppen als hun maag voor 80% vol is. In de bloeizones eten ze hun kleinste maaltijd in de vroege avond en eten daarna niks meer. Bonen zoals tuinbonen, zwarte bonen, sojabonen en linzen, zijn de hoeksteen van de voeding in Blue Zones. Vlees wordt maar enkele keren per maand gegeten (meestal varkensvlees) in een kleine portie.
2. Beweging: beweeg de hele dag door. Bewoners van Blue Zones doen niet specifiek aan sporten. In plaats daarvan worden ze de hele dag gestimuleerd door hun omgeving om te bewegen zonder erbij na te denken. Zo tuinieren ze veel en doen ze dat met gewone grasmaaiers en geen elektrische. De meeste bewegingen naar werk of anders wordt lopend gedaan.
3. Levensdoel: Een levensdoel hebben is een belangrijk ingrediënt in Blue Zones. Burn-out en stressproblemen zijn te groot, zo ook in Wijnjewoude. 14% van de beroepsbevolking heeft burn-out klachten en 15% bore out. We zitten vaak in de vluchtigheid van het leven. Het gevoel een doel te hebben is essentieel om een lang, gezond leven te kunnen bereiken. Ikigai in Okinawa, plan de vida in Coasta Rica, oftewel datgene waarvoor je ’s ochtends je bed uitkomt. Zorg ervoor dat je doel je helder voor ogen staat, en je vermindert je stress! Als je je passie weet, stijgt je motivatie, word je geïnspireerd, weet je duidelijker welke volgende stappen je moet nemen. Als je daadwerkelijk gaat werken met je passie word je 33% productiever, stijgt je tevredenheid en gaat je stressniveau omlaag.
4. Zingeving: Zingeving is het zoeken naar de zin in het leven. Bijna alle eeuwelingen in de Blue Zones behoren tot een gemeenschap die op een geloof was gebaseerd, welk geloof deed er niet toe. Onderzoek laat ons zien dat vier keer per maand een geloofsdienst bijwonen tot wel veertien jaar kan toevoegen aan de levensverwachting.
5. Ontspanning: Ook in Blue Zones wordt er stress ervaren. Stress leidt tot chronische ontsteking en wordt veelal in verband gebracht met elke leeftijdsgebonden ziekte. De bewoners in de Blue Zones hebben de gewoonte om te ontstressen door elke dag hun voorouders te herdenken (Okinawa), om te bidden (adventisten), een middagdutje (Ikaria) of door een happy hour te doen (Sardinië).
6. Verbinding: Investeer in je naasten en zorg voor een positief sociaal netwerk. De meeste honderdjarigen in de Blue Zones stellen hun families en geliefden op de eerste plaats. Ouders of opa’s/oma’s wonen dicht in de buurt of worden in huis genomen. Ze zijn trouw aan hun levenspartner en besteden veel tijd en liefde aan hun kinderen. Ouderen gaan niet met pensioen maar blijven actief waar mogelijk. Daarnaast kiezen ze bewust voor een sociale kring die gezond gedrag vertoont. Ongezond gedrag zoals roken, eenzaamheid en overgewicht zijn besmettelijk blijkt uit onderzoek. In de Blue Zones houden mensen hier bewust rekening mee. Okinawanen maken vriendengroepen die zich voor altijd aan elkaar verbinden en elkaar helpen met een gezonde levensstijl.
7. Leefomgeving: De leefomgeving veranderen is de sleutel tot gezond oud worden. Een leefomgeving waarbij je uren op kantoor zit en constant toegang hebt tot ongezond voedsel maakt gezond gedrag moeilijk. De omgeving in de Blue Zones is zo ingericht dat bewoners makkelijker gezonde keuzes maken. Ze worstelen niet met hun omgeving om gezond te zijn; hun omgeving dreef hen er juist toe gezond oud te worden. Ze wandelen vaak naar hun werk en tuinieren graag. Denk ook aan meer bewegen door wandel- en fietspaden, groente en fruit bij de kassa en genoeg groen in de omgeving.