Weer

jul 25 - do
Wijnjewoude, NL
20°C

Sponsoren

Recreëren

WIJNJEWOUDE: Landschappelijk verrassend veelzijdig

recreerenEen prachtige boslaan vormt de verbinding tussen het centrum van Bakkeveen en het dorp Wijnjewoude. Fietsend of wandelend kun je hier uren ronddwalen door het bos, langs groene grazige weiden, over heidevelden met eeuwenoude vennen, langs het oudste riviertje van Friesland en de vaart uit de tijd van de vervening.
Het is die veelzijdigheid van het landschap dat het dorp Wijnjewoude gevormd heeft.
Tot 1974 waren er twee dorpen. Het bosrijke oostelijke deel dat grenst aan Bakkeveen heette toen Duurswoude. Het westelijke streekdorp, met open landschap, de vaart en de kerk op de terp droeg de naam Wijnjeterp. Hier veelal agrariërs, in het oosten meer kleine middenstanders. Dat zie je nog steeds aan de bebouwing van het samengevoegde Wijnjewoude. De derde tak van het dorp is het buurtschap Klein Groningen dat rond 1900 ontstond rond de melkfabriek aan de Opsterlandse Compagnonsfeart.

Actief en toekomstgericht
Wijnjewoude is een dorp waar ook mensen van buiten graag wonen. Behalve het prachtige landschap en de uitstekende bereikbaarheid aan de nieuwe N381, heeft het dorp goede voorzieningen voor de dagelijkse boodschappen en een bruisend dorpsleven met veel sportieve, en sociale actie. Zo werken de Wijnjewoudsters samen aan hun dorpsambitie om in 2025 energieneutraal te zijn.

Verblijfsmogelijkheden
Je kunt in Wijnjewoude en omgeving heerlijk logeren en kamperen. Naast vakantiehuizen en chaletjes, heeft het dorp een aantal B&B’s, een groepsaccommodatie (in de oude school van Duurswoude) en landelijk gelegen campings. En voor wie helemaal verwend wil worden hebben we Hotel De Stripe, halverwege Wijnjewoude en Bakkeveen dat een prima uitvalsbasis vormt voor fiets- en wandeltochten. Je kunt er heerlijk eten of uitrusten op het zonnige terras terwijl je je e-bike oplaadt. Aan de overkant is zelfs een rijwielzaak.
Voor versterking van de innerlijke mens kun je in het dorp terecht op het terras van dorpshuis De Swingel, bij de bakker, café van der Weij of zelfs Supermarkt Wynjewâld. De Urker visjandel verkoopt verse vis elke dinsdag op de parkeerplaats bij de supermarkt. Op woensdag en donderdag kun je grootmoeders snoep kopen in ons museumwinkeltje en wil je een leuke attentie meenemen naar huis fiets dan even door naar Bloemen en Kadohuis Wilma op de Driehoek.

Wat moet je gezien hebben?
  • De Duurswouderheide met zijn uitkijkheuvel en pingoruïnes (plassen ontstaan in de ijstijd).
  • Het middeleeuwse kerkje van Duurswoude met zijn idyllische begraafplaats.
  • Het Oude Bosch met mooie lanen en Freulevijver omzoomd door grote rododendrons.
  • Het beekdal van het oeroude Ald Djip of Koningsdiep, noordelijk langs de bosrand.
  • De Opsterlandse Compagnonsfeart (onderdeel van de turfroute) met de Wijnjeterpersluis.
  • De 18de eeuwse kerk op de Weinterp met zijn unieke klokkentoren met drie klokken.
  • En als je wat meer tijd hebt, wandel dan eens in de natuurgebieden Wijnjeterper Schar of de Merskerheide. Aan de Poasen, de oude weg naar Beetsterzwaag, kun je heerlijk rondstruinen in de nieuwe nattere natuur rond het Koningsdiep.
  • Het fietsknooppuntennetwerk en het wandelnetwerk rond Wijnjewoude vormen een prima basis voor meerdere mooie tochten.
  • Kom in juni meegenieten van ons tuigpaardenconcours Hynstedei.

Heb je aanvullende of leuke informatie? Stuur het ons!

Voor eventuele verdere informatie over alles in en over Wijnjewoude kunt u terecht bij De VVV’s in Bakkeveen, Gorredijk en Drachten en het Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme in Drachten.
Adressen en telefoonnummers:

VVV Bakkeveen, Foarwurkerwei 3a. Telefoon 0516 541066
VVV Gorredijk, Hoofdstraat 59. Telefoon 0513 461875
VVV – ANWB Drachten, Museumplein 4. Telefoon 0512 517771
Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme, Van Knobelsdorffplein 20. Telefoon 0512 585000