Weer

mei 20 - ma
Wijnjewoude, NL
16°C

Sponsoren

Dorpsagenda

Op avontuur in de natuur

22-05-2024

Bloeizone

Welkom bij Bloeizone Wijnjewoude. ‘Blue Zones’ zijn gebieden in de wereld waar per toeval mensen langer leven en gelukkiger oud worden. Velen worden zelfs 100 jaar of ouder en blijven tot op hoge leeftijd actief. De 5 blue zone plekken vind je in; Ikaria (Griekenland), Okinawa (Japan), Nicoya Peninsula (Costa Rica), Sardinië (Italië) en Loma Linda adventisten in Californië (Verenigde Staten). Hun geheim? Een stressvrij leven, ook op oudere leeftijd een doel in het leven, gezonde voeding, lichte beweging en een heel hechte gemeenschap. De Blue Zones laten zien dat een juiste set aan omgevingsfactoren zorgt voor een meer gezonde gemeenschap en meer gezonde jaren voor inwoners. Het zorgen voor een gezonde leefomgeving is dan ook gelijk ons doel voor ‘Bloeizone Wijnjewoude’: Een aantrekkelijk dorp worden en zijn voor jong en oud waar mensen graag verblijven en gezond oud kunnen en willen worden. De term Blue Zone mag niet zomaar gebruikt worden. Wij noemen het in Friesland ‘Bloeizones’. 

Vanuit Plaatselijk Belang is er een werkgroep Bloeizone Wijnjewoude ontstaan. Er hebben al verschillende ontwikkelingen plaatsgevonden. We zijn gestart met een onderzoek door een student die al wandelend inwoners en verenigingen heeft geïnterviewd. Wijnjewoude werd door de gemeente aangedragen als bloeizone dorp. Er vonden inspiratiebijeenkomsten plaats. En er zijn al een tweetal projecten gestart: gezonde sportkantines en huiskamer in de Swingel. 

Bloeizone is een beweging 

In oktober 2023 vindt er een officiële startbijeenkomst plaats om alle inwoners en verenigingen in Wijnjewoude te betrekken en te verbinden. Bloeien doen we namelijk samen. We zien Bloeizone Wijnjewoude als een beweging. Samen zorgen we voor een leefomgeving waarin de omstandigheden zo zijn dat we makkelijker gezonde keuzes maken. Dit helpt ons om een aantrekkelijk dorp te zijn waar jong en oud graag verblijven en gezond oud kunnen en willen worden. De volgende partijen hebben al laten weten deze beweging te ondersteunen. 

 

Het Kick-off programma op 21 oktober ziet er als volgt uit. 

 

Tijdens het officiële gedeelte wordt je welkom geheten door onze plaatselijk belang voorzitter Tineke Dreijer. Jonneke Brouwers neemt ons daarna mee in hoe een bloeizone werkt. Als leefstijlarts en oprichter van de bloeizone in Bakkeveen heeft ze veel kennis en ervaring in huis. Geert van der Sluis zal met ons de diepte in waarom een bloeizone in Wijnjewoude van belang is. Vervolgens zullen we aan de hand van een interactief gedeelte met de zaal inventariseren wat er al gebeurd is en wat jij kunt doen. De wethouder Durk Durksz zal de bloeizone officieel openen, samen met een van onze oudste inwoners in het dorp. Vervolgens gaan we door met een mooie bloeimarkt waar jij informatie kunt opdoen of je aan kunt melden om te bloeien. 

Fittesten 

Voor en na het officiële gedeelte zullen er fittesten plaatsvinden. Meld je aan voor een gratis fittest op 21 oktober in de Swingel. Met onder andere de volgende onderdelen: bloeddruk, lengte en gewicht, buikomvang, spiermassa, zuurstof in het bloed, hemoglobine, bloedsuiker waarde, oog-hand-coördinatie en belans, knijpkracht, beenkracht en fietstest.

Aanmelden voor de fittest kan door te mailen naar bloeizone@wijnjewoude.net of via een formulier in de Bân die in te leveren is bij de buurtsuper. Na 8 weken op 16 december is een hertest mogelijk.