Activiteiten om je eigen gezondheid en geluk te verbeteren 

– gezondere langetermijn gewoonten te ontwikkelen –

We willen je vragen eigen doelstellingen te maken. Kies een 4-tal of meerdere activiteiten om je gezondheid en geluk te verbeteren de aankomende weken en gezondere langetermijn gewoonten te ontwikkelen. Om je op weg te helpen benoemen we hier enkele activiteiten die jij kunt ondernemen. 

Kies de activiteiten die jij wilt toepassen en mail dit naar bloeizone@wijnjewoude.net
Dit laatste is niet verplicht, maar helpt ons om inzicht te krijgen waar we in Wijnjewoude mee bezig zijn en naar welke onderwerpen behoefte is. Bij behoefte kunnen we je helpen met je doelstellingen. 

Kleine aanpassingen van je eetgewoonten, beter eten  Je hoeft geen dieet te volgen maar kunt beginnen met kleine stapjes om je eetgewoonten te verbeteren. Denk eens na over je tussendoortjes, kunnen die gezonder of minder?
Geleidelijk meer gaan bewegen  Kies vaker voor de trap, fiets naar de winkel je werk of school of 
Ga wekelijks sporten Meld je aan voor een proefles bij een sport die jouw leuk lijkt 
Wekelijks samenkomen met nieuwe vrienden  Voor een spelletje, om te wandelen, om samen te tuinieren.
Koop meer plantaardige voedingsmiddelen en eet wat meer groenten  Probeer bij elke maaltijd wat groenten toe te voegen. Bijvoorbeeld wat kiemen, sla of tomaat op brood, een salade bij de lunch en voldoende groenten bij het avondeten. 
Gebruik thuis kleinere kommen en etensborden  Vaak eten we teveel. Bij 80% zou je kunnen stoppen. Het duurt even voordat je eten zakt. Het helpt om kleine kommen en borden te gebruiken omdat je dan ook minder opschept. 
Zet de televisie uit tijdens het eten  Geconcentreerd eten helpt bij de vertering. En als er iemand bij je zit kom je sneller in gesprek. 
Leg een tuin aan  Het is bewezen dat tuinieren gezond voor je is. In de blue zones halen ze veel groenten uit eigen tuin. Maar alleen al in de buitenlucht zijn en met je handen in de aarde kan je gezondheid verbeteren. 
Wordt vrijwilliger  Vrijwilligerswerk maakt gelukkig. Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligers zich niet alleen gelukkiger voelen dan niet-vrijwilligers, maar ook tevreden met hun leven, sociale contacten en psychische gezondheid. Weet je niet wat je zou willen doen en wil je dat we samen op zoek gaan naar een passende activiteit mail naar bloeizone@wijnjewoude.net
Zelf eten bereiden  Als je zelf je eten bereid kun je precies bepalen welke voeding je lichaam binnengaat en wat de kwaliteit van de ingrediënten zijn. Als 80% van je maaltijden afhalen is, dan is het tijd om dit anders aan te pakken. 
Kauwen tot je eten juice is  Goed kauwen vergemakkelijkt het gecompliceerde werk van je spijsverteringskanaal, zorgt ervoor dat je de darmen ontlast en dat je energie overhoudt. Door te snel (en te veel) te eten en onvoldoende te kauwen, blijft je voedsel onverteerd en ontstaan er spijsverteringsproblemen met alle nare gevolgen van dien. Alle reden dus om je kaken aan het werk te zetten.  
Hydrateren  Water is essentieel voor het leven en jouw lichaam heeft het nodig om goed te functioneren. Zorg dat je voldoende glazen water op een dag drinkt. ’s Ochtends zal water je mentale helderheid en alertheid verhogen en je metabolisme versnellen. Dus voordat je koffie of thee pakt, drink eerst een groot glas water en zorg ervoor dat je de hele dag gehydrateerd blijft.
Houd gezonde snacks zichtbaar  Als ik de voorraadkast open en ik zie chocolade recht voor me, zal ik toegeven dat het zelfs mij zou uitdagen om het niet te pakken. Dus in plaats daarvan bewaar ik chocolaatjes laag en uit het zicht in mijn voorraadkast en bewaar ik gezonde snacks zoals noten vooraan en in het midden.
Hetzelfde geldt voor mijn aanrecht en koelkast, waar fruit altijd en groente altijd zichtbaar zijn. Uiteindelijk gaat het erom jezelf te helpen bij het maken van gezonde keuzes.
Plan je maaltijden  Bereid je maaltijden voor om twee belangrijke redenen:
– Het scheelt doordeweeks tijd in de keuken- Het zorgt ervoor dat gezonde maaltijden snel en gemakkelijk gemaakt kunnen worden.
Als je nadenkt over wat je gaat eten, ben je eigenlijk ook aan het plannen. Dit kost natuurlijk ook gewoon tijd want je bent dan continue aan het denken wat je later in de week zou willen eten. Vooruit plannen is 90% van het werk als het gaat om op een gezond pad te blijven en gezonde keuzes te maken.
Beweeg meer  Voor velen van ons zitten we het grootste deel van de dag aan een bureau en dit doet ons lichaam geen goed. Beweging is van cruciaal belang voor het behouden van botdichtheid, flexibiliteit en je spieren, maar laten we niet vergeten dat het ook helpt om ons immuunsysteem te versterken en ons stresshormonen te verminderen.
Concentreer je dus op het meerdere keren per dag bewegen, zoals staan en strekken aan je bureau, een blokje omlopen, yoga doen, een wandeling maken of pak vaker de fiets.
Hoe meer je kunt bewegen en hoe meer je het bloed laat stromen, hoe beter. En er zijn apps en timers om je eraan te herinneren een pauze te nemen en te bewegen. Voor als je net dat kleine duwtje in de rug nodig hebt.
Ga de natuur in  Er zijn verbazingwekkende genezingen die met ons lichaam gebeuren als we ons omringen met groene bomen, wild gras en blauw water.Wanneer we de natuur in gaan, krijgen onze hersenen niet alleen de broodnodige rusttijd, maar ons lichaam krijgt ook wat vitamine D en ons immuunsysteem krijgt een opfrisbeurt. Je zult achteraf merken dat het vrijwel onmogelijk is om je niet meer kalm en geconcentreerd te voelen. Plan eens wekelijks minimaal 2 uur één op één te zijn met moeder natuur.
Ga weg van al je schermen  We zijn tegenwoordig allemaal ongelooflijk verbonden met onze laptops en mobiele apparaten en het kan zo moeilijk zijn om deze even uit te schakelen, maar dat is precies waarom het zo belangrijk is dat je het af en toe uitschakelt.
Naar onze telefoons kijken veroorzaakt niet alleen een vreselijke houding en uitlijning van de wervelkolom, waardoor het evenwicht van andere dingen in het lichaam wordt verstoord, maar we weten ook dat het niet goed is voor onze geestelijke gezondheid.
Stel dus grenzen aan je schermtijd, schakel pop-upmeldingen uit en probeer de stekker helemaal uit het stopcontact te halen als je thuis bent. 
Wees je bewust van je stress Meditatie, yoga, massage en sporten zijn geweldige manieren om stress te verminderen en zowel lichaam als geest te kalmeren. Zelfs 5 minuten onze ogen sluiten en een paar keer diep ademhalen doet wonderen. Probeer het maar eens uit! Slaap en stress zijn net zo belangrijk als eten of drinken, in termen van de impact op het lichaam… dus als je voelt dat je angst- of spanningsniveau hoog is, beschouw dat dan als een signaal dat je een snelle time-out nodig hebt!
Maak van slapen je prioriteit  Slaap is echt een van de belangrijkste, maar vaak een over het hoofd geziene factor om gezond te blijven. Als we slapen, herstellen en vernieuwen onze hersenen cellen, regenereert het lichaam en produceert het kritieke hormonen die helpen infecties te bestrijden.
Er gebeurt heel veel terwijl we onze ogen sluiten, en daarom is slaapgebrek verbonden met heel veel verschillende gezondheidsproblemen.Voor een optimale gezondheid op de lange termijn moet slaap een topprioriteit zijn en we moeten niet vergeten dat het absoluut essentieel is voor ons emotionele en fysieke welzijn. 
Maak een to-do lijstje Voordat je gaat slapen, kun je je hoofd leegmaken door een ToDo lijstje te maken voor de volgende dag. Schrijf dit zo systematisch mogelijk op, het liefst in volgorde van prioriteit of in volgorde van tijd. Het gevolg is dat je hoofd leeg is als je gaat slapen, waardoor je de volgende dag uitgerust en met nieuwe energie je lijstje af kunt werken. Je zult er verbaast over zijn wat je dan allemaal in een dag kunt doen.
Denk na en bespreek met een ander jouw levensdoel Je levensdoel is dat waar je het allemaal voor doet. Doe je waar je van houdt? Doe je iets wat de wereld nodig heeft? Doe je waar je goed in bent? Het is fijn als je weet wat je gelukkig maakt en dat ook voor ogen houdt in het leven. Bespreek het met een vriend of vriendin en maak keuzes voor jezelf.