Weer

apr 23 - di
Wijnjewoude, NL
8°C

Sponsoren

Fitness

De mogelijkheden en de regels

Fitness-in-de-Swingel is een initiatief van stichting Dorpshuis Wijnjewoude. Het initiatief komt voort uit het ‘beleidsplan Gezond Wijnjewoude’.
Doel van dit initiatief is het beïnvloeden van levensstijl, door aan alle inwoners van Wijnjewoude de mogelijkheid te bieden om te bewegen.

De opzet van het organiseren van fitnessmogelijkheden is niet-commercieel.
Laagdrempeligheid qua kosten, bereikbaarheid en toegang staat voorop. Er zijn twee ruimtes geschikt gemaakt om te fitnessen: een cardioruimte en een krachthonk. Het is “doe-het-zelf” fitness. Nadat het fitvaardigheidsbewijs is behaald, kan de deelnemer zelf gebruik maken van de mogelijkheden die de fitnessruimte biedt. Er is dus geen begeleiding.

Lidmaatschap, contributie en openingstijden
Wie wil deelnemen aan de fitness moet zich inschrijven. Een lid heeft na het verkrijgen van een fitvaardigheidsbewijs onbeperkt toegang tot de fitness binnen de openingstijden. Deze zijn dagelijks van 8.00 uur tot 21.00 uur.
Een lid ontvangt een zogenaamde “druppel” (een elektronische sleutel) waarmee toegang tot de fitnessruimte wordt verkregen. Het lid moet vooraf reserveren, zodat altijd zeker is dat er ruimte en plaats is om te fitnessen. Het reserveren kan met een speciale app op je telefoon.
Het lidmaatschap kost € 15,00 per maand. Vrienden van de Swingel betalen € 12,50 en jongeren onder de 18 jaar betalen € 10,00 per maand.

Bij het aangaan van het lidmaatschap betaal je € 10,00 borg voor de druppel. Bij inleveren ontvang je dit bedrag terug. Bij inschrijven verklaart een lid zich akkoord met het maandelijks automatisch incasseren van de lidmaatschapscontributie en de kosten van de druppel.
Het lidmaatschap heeft een opzegtermijn van een maand.

Fitvaardigheidsbewijs
Het fitvaardigheidsbewijs is een bewijs dat je hebt deelgenomen aan een instructie bij aanvang van het lidmaatschap.
In de instructie worden drie elementen uitgelegd:

• de werking van de fitnessapparatuur
• de huisregels
• het gewenste gedrag

Bij de start van de fitnessactiviteiten zal het fitvaardigheidsbewijs worden afgegeven door medewerkers van het Beweegteam Opsterland (SportFryslân). Naderhand zal de afgifte door ervaren vrijwilligers worden verzorgd. Informatie hierover volgt.

 

Fitnessmogelijkheden

In de cardioruimte vind je
• een hometrainer       (Flow Fitness B3i Ergometer > handleiding)
• een zitfiets                (Flow FitnessPerform RB3i > handleiding)
• een crosstrainer       (Flow Fitness Perform X4 > handleiding)
• twee loopbanden     (Flow Fitness DTM3500i/T2i > handleiding)
• een roeitrainer         (Finnlo Competiton  > handleiding)

Alle apparatuur is uitgerust met geavanceerde dashboards waar je je fitnessdoelen kan instellen, trainingsprogramma’s kan volgen en prestaties kan meten. Bij de meeste apparatuur wordt de hartslag tijdens fitness gemeten en kunnen persoonlijke data worden ingesteld zoals geslacht, gewicht en leeftijd om het optimale trainingsprogramma te kiezen.
Handleidingen en trainingsinformatie voor de aanwezige toestellen vind je in de linkjes hierboven. Op youtube staan ook wel instructiefilmpjes en daarnaast bevat een app als i-console+ veel mogelijkheden om te gebruiken bij trainingen.

De cardioruimte kan door maximaal zes personen tegelijk worden gebruikt.

In het krachthonk vind je
• een krachtstation               (Finnlo Inspire M5 >  website)
• een hexadumbelset (1 tot 10 kg)

Het krachthonk kan door twee gebruikers tegelijkertijd worden gebruikt en bevat talloze trainingsmogelijkheden voor elke spiergroep.

De cardioruimte en het krachthonk bevinden zich op de eerste verdieping van de Swingel. Voor de cardioruimte ga je rechtsaf de gang in, laatste deur rechts. Voor het krachthonk ga je door de deur naar de tribune van de sportzaal recht voor de trap. Het krachthonk is aan de rechterkant.

Met het druppelsysteem heb je dagelijks van 8.00 tot 21.00 uur toegang tot de Swingel. De druppel werkt op de hoofdingang. De druppel wordt geactiveerd bij het aangaan van het lidmaatschap. Bij het beëindigen van het lidmaatschap wordt deze gedeactiveerd. Het gebruik van de druppel is persoonlijk. Uitlenen of ter beschikking stellen aan een derde is niet toegestaan. Wordt dit geconstateerd dan kan het lidmaatschap door het bestuur worden opgezegd.

In de Swingel is een AED aanwezig. Deze bevindt zich buiten naast de entree. De beheerder van de Swingel heeft een EHBO-koffer.

Huisregels
In de fitnessruimtes van de Swingel hanteren we de volgende huisregels:

We houden de fitnessruimtes samen schoon en gezond

• Het dragen van schone sportschoenen en gepaste sportkleding is verplicht
• Tijdens de training maak je gebruik van een handdoek en maak je het door jou gebruikte apparaat schoon voor je medesporters
• Etenswaren en niet-afsluitbare drinkbekers zijn niet toegestaan
• Roken en het gebruik en verspreiden van verboden middelen is niet toegestaan
• Dieren zijn in de Swingel niet welkom.
• In de fitnessruimtes gelden de COVID-regels van de overheid voor openbare gebouwen. Dus anderhalve meter, handen desinfecteren, niet komen als je niet fit bent, mondkapje dragen en apparatuur na gebruik desinfecteren
• Kom in je sportkleding. De fitness in de Swingel heeft geen faciliteiten voor omkleden of douchen. De kleedkamers van de sporthal beneden kunnen daarvoor niet gebruikt worden

We respecteren de privacy en rust van anderen

• Bellen in de sportruimten en het maken van foto’s of filmopnames waarbij de privacy van medesporters wordt geschonden, is niet toegestaan
• Laat apparatuur niet luidruchtig op de grond vallen, vermijd harde geluiden tijdens het sporten, beperk het geluidsniveau van je muziek, gebruik oortjes
• Verbaal of lichamelijk geweld wordt niet getolereerd
• Gewenste en ongewenste intimiteiten worden niet getolereerd
• Houd apparaten beschikbaar voor anderen als je deze niet actief gebruikt.

We zijn een veilige fitnessaccommodatie voor iedereen

• Betreden van de fitnessruimtes is uitsluitend toegestaan voor leden en op de – via de app – gereserveerde tijden
• Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet toegelaten
• De aanwijzingen van personen, die daartoe door het bestuur van stichting Dorpshuis Wijnjewoude zijn aangewezen, dienen te worden gerespecteerd en opgevolgd. Het bestuur is bevoegd om personen tijdelijk of blijvend de toegang tot de fitnessruimtes te ontzeggen
• Zorg dat je zelf weet hoe je apparaten gebruikt en oefeningen uitvoert. Respecteer je grenzen en zorg dat je weet wat je aankunt, eventueel met advies van een (medisch) specialist. Je bent verantwoordelijk voor je eigen welzijn
• Gebruik de apparatuur alleen voor de daarvoor bestemde doeleinden en leg na het sporten de materialen terug op de daarvoor bestemde plaatsen
• Persoonlijke bezittingen die niet nodig zijn om te sporten zoals jassen, tassen, helmen, etc. zijn niet toegestaan in de sportruimten. Maak daarvoor gebruik van de (open) garderobe van de Swingel in de hal beneden. In de fitnessruimte is een locker voor het opbergen van persoonlijke zaken tijdens het fitnessen

Aansprakelijkheid

• De stichting Dorpshuis Wijnjewoude aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor weggeraakte spullen van een deelnemer aan de fitness.
• De stichting Dorpshuis Wijnjewoude aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor de lichamelijke gesteldheid of letsel voortkomend uit de fitnessactiviteiten

Tenslotte
Als je vragen hebt, kun je deze stellen via swingelfitness@wijnjewoude.net.

Succes met je training.
Het zijn de kleine veranderingen die tot het grote succes zullen leiden!