Knooppuntroutes, oftewel fietsroutenetwerken, bestaan uit een groot aantal genummerde knooppunten. Tussen die knooppunten lopen in twee richtingen bewegwijzerde verbindingsroutes. Gewoonlijk staat op elk knooppunt een informatiepaneel met knooppuntnummer en een overzicht van het fietsroutenetwerk.
Náást het informatiepaneel wordt op een apart bordje aangegeven naar welk ander knooppunt u kunt fietsen. Op de routebordjes tussen de knooppunten staan de rijrichting en het nummer van het knooppunt waarnaar u op weg bent.
Hoe werkt het?
De traditionele fietsroutes met routebordjes hebben als nadeel dat ze een vaste afstand hebben en een vast traject volgen. De vertrouwde paddenstoelen van de ANWB geven alleen richting en afstand aan.
De fietsroutenetwerken aan de hand van knooppunten geven fietsers juist alle vrijheid om zelf de afstand en de route van de tocht te bepalen. Het idee is even simpel als briljant. De mooiste fietspaden en autoluwe wegen in een regio worden in kaart gebracht en vormen samen een netwerk. Waar twee of meer paden van dit netwerk elkaar kruisen, is een knooppunt, en elk knooppunt heeft een eigen nummer.
Bij ieder knooppunt staat een kaart van het gebied waarop alle knooppunten te zien zijn. De kaart vermeldt bovendien de onderlinge afstanden tussen de knooppunten. Bordjes geven aan wat de route naar de aansluitende knooppunten is. Bijvoorbeeld linksaf naar nummer 29, rechtdoor naar 15, rechtsaf naar 31.De routebeschrijving van een fietstocht hoeft voortaan niet langer te zijn dan een briefje dat u op uw fietsstuur plakt.
Wijnjewoude heeft als knooppunt: 35