Misdadigers slaan juist nu hun slag

Wijkagent: ‘Geef ze geen kans!’

Het is weer vroeg donker. Dat weten helaas ook straatrovers, woninginbrekers en overvallers. Die slaan juist in de donkere dagen hun slag. Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt?

Bij Manon van Wel (32) werd vijf jaar geleden ingebroken. Ze was niet eens thuis toen de inbreker zijn slag sloeg. En de crimineel had “slechts” een laptop meegenomen, zegt ze. Toch heeft ze drie jaar lang heel slecht geslapen. ‘Het is het idee dat iemand bij je thuis is geweest.’

Hoewel ze na de inbraak meteen goede sloten op de deur heeft laten zetten en alle preventietips ter harte heeft genomen, voelt Manon zich nog steeds niet altijd veilig in haar eigen huis.

Ingrijpend

De politie weet hoe ingrijpend een woninginbraak is. Net zoals straatroven en overvallen. Niet voor niets zet de politie alles op alles om juist deze misdaden op te lossen en de daders te pakken. Volgens wijkagent Luuk Westerhof is dit een topprioriteit van de politie en is het belangrijk dat inwoners ook zelf maatregelen treffen. Vooral van oktober tot maart, want dan zijn inbrekers, straatrovers en overvallers extra actief.

Luuk Westerhof: “De verhalen zijn soms hartverscheurend. Slachtoffers voelen zich zo bedreigd. Ouderen durven niemand meer binnen te laten en gaan de straat niet meer op. Maar ook jongeren die op straat of in het openbaar vervoer hun mobieltje gebruikten toen het werd afgepakt, zijn helemaal van slag. Zeker als er geweld bij te pas kwam.”

Preventie

De wijkagent en zijn collega’s zitten er bovenop. “We moeten een vuist maken. Samen met de gemeente, woningbouwverenigingen, het Openbaar Ministerie en natuurlijk met de bewoners en ondernemers zelf. Want niet alleen zitten we de daders op de hielen en gaan ze de cel in. Het gaat er vooral om dat je zo veel mogelijk voorkomt dat je slachtoffer wordt. De meeste inbraken gebeuren nog steeds bij mensen die hun deuren en ramen niet goed afsluiten, die geen stevig slot op de deur hebben of die duidelijk zichtbaar op vakantie zijn. Met de rolluiken naar beneden, een stapel post in de gang en de gordijnen dicht.”

Bel 112

Tot slot heeft de wijkagent nog een belangrijk punt. “Hoort of ziet u iets ongewoons? Een vreemde auto in de straat? Een persoon op de uitkijk? Een raam dat aan diggelen valt? Aarzel niet en bel direct 112. We kunnen beter een keer te veel komen dan een keer te weinig!”

 Preventietips

 Inbraak voorkomen:

  • Zorg voor goed hang- en sluitwerk
  • Sluit deuren en ramen af, ook als u even naar boven loopt
  • Installeer buitenverlichting met bewegingsmelder
  • Overval voorkomen:
  • Stimuleer pinbetalingen
  • Maak een draaiboek voor wat te doen bij een overval
  • Toch een overval? Volg het ‘RAAK’ principe: Rustig bljiven, Accepteren van de situatie, Afgeven van het gevraagde, Kijken

Straatroof voorkomen:

  • Houd je tas altijd dicht, met de rits naar je toe
  • Houd dure spullen niet zichtbaar in de hand

Meer tips en informatie? Kijk op www.politie.nl

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *