Juryrapport optocht versierde wagens

Zoals beloofd bij de prijsuitreiking van afgelopen donderdagavond, volgt hier het volledige juryrapport:

“De jury had bepaald geen eenvoudige taak! We waren verrast door de bijzonder hoge kwaliteit. Wat een creativiteit! Er is naast de technische uitvoering vooral beoordeeld op de uitbeelding van het thema in relatie tot de film, de originaliteit, de uitdossing van de deelnemers (kleding), het enthousiasme en het contact met het publiek. Deze beoordeling leverde optocht 2014 zaterdag  (31)geen enkele onvoldoende op. Eenentwintig wagens en ‘performances’ van grote klasse!
De jury was zich bewust van het feit dat de ene buurt veel groter en kinderrijker is dan de andere en daardoor meer mogelijkheden had er wat van te maken. We hebben daar in ons oordeel geprobeerd rekening mee te houden. De jury is ook vol lof voor de organisatie, het bestuur van het dorpsfeest, die alles in goede banen heeft geleid.

We laten de wagens de revue passeren en geven kort weer welke zaken ons opvielen en verrasten. In volgorde van de optocht:
1. Nije Buurt met Wijnjewoude goes Hollywood. Prachtige kleding. Echte Hollywood sterren op een rijdende Walk of Fame. Enthousiaste kinderen op de wagen. De wagen was misschien wat egaal van kleur, maar daardoor kwamen de Hollywood-celebreties juist nog sprankelenderoptocht 2014 zaterdag  (25) en kleurrijker uit de verf.
2. Heidehippers met Walking with dinosaurs. Erg leuk in al zijn eenvoud. Dinosauris-pakjes knap gevonden. Zelf gemaakt? De combinatie van de dinosaurussen op de wagen en die ernaast liepen, maakte het plaatje compleet.
3. ‘Leantje met de Flinstones: Mooi met de stenen Flinstone wagen erachter. En ook de als Flinstone verklede chauffeur! Jabbidabbadoe!
4. 2e prijs. ’t Centrum met De boefjes. Gewaagd om dit als thema te nemen. Uiterlijk van de kleine acteurs goed getroffen. Goede relatie met oorspronkelijke film, goed contact met publiek. Levendig aangekleed met details uit de tijd van deze bijna 100 jaar oude film.
5. De Mounleane met De smurfen. Smurfige wagen, met luidkeels zingende smurfenkinderen erop. Grappig in combinatie met de smurfen in de voortuinen van de huizen aan de Smurfleane. Smurf zo door!
6. 4e plaats. De Draai met De kleine zeemeermin Een optocht in een optocht! Prachtige wagen en indrukwekkende creaties er voor, er achter en er omheen. Fraaie inktvis en bewegende kwallen en zeewier. Prachtige zelfgemaakte (?) boot.
optocht 2014 zaterdag  (32)7. Ald Duerswald met Pipo de Clown. Prachtig uitgevoerde wagen. Zeer gedetailleerd. Filmfiguren fraai aangekleed. Leuk dat uit volle borst het ‘Pipo de clown en mama Loe’ werd gezongen. Klukkluk zeggen: “oef”!
8. Weinterp II met Pluk en zijn vriendjes op reis. Lastig uit te beelden omdat de tekeningen van Fiep Westendorp heel simpel, karikaturaal zijn. Heel goed gelukt om de sfeer van het boek neer te zetten. Vooral de takelwagen sprong in het oog met zijn enthousiaste chauffeurs.
9. 5e plaats. Russchenreed met Maya de Bij. Bijzonder uitgebreide optocht met veel er omheen. Enthousiasme bij de kinderen. En zelfs de rode mieren ontbraken niet. Je keek je ogen uit.
10. 1e prijs. Weinterp I met Pietje Bell. Bijzonder compleet, de hele film kwam voorbij. Prachtige aankleding en veel ‘clowning’ (van bijvoorbeeld drogist Geelman en tante Cato met haar openvallende koffer). Ook de achterzijde wagen was opengewerkt waardoor er van alle kanten wat te zien was. Leuke voorbereiding door zwarte handen in het dorp en zakken met zwarte handen aan lantaarnpalen en berichten op de website. En de uitgebreide extra editie van de Weinterper Courant die gratis werd uitgedeeld, maakte het geheel compleet.
11. Merkebuorren-Oost met De schippers van de Kameleon. Geen wagen, maar twee bakfietsen met pa en moe Klinkhamer aan het stuur. Smidse, boot en politie-agentje: leuk opgelost voor een kleine buurt met weinig kinderen. Klein maar fijn.
12. Duerswâld met Lego the Movie. Kleurrijk geheel. Leuke acts van de prachtig uitgevoerde meelopende lego-poppetjes die al lopend probeerden elkaars stenen in elkaar te klikken.optocht 2014 zaterdag  (24)
13. 3e prijs. Op de Pôle met Madagaskar II. Heel erg veel werk van gemaakt. Zeer uitgebreide optocht met prachtige figuren en aankleding. Fraai uitgedoste dieren. Deed het ook erg goed bij het publiek en ging er daardoor terecht met de publieksprijs van door.
14. Meester Geertswei met Flodder in Amerika. Leuke en levendige performance. Opa in de rolstoel, Ma Flodder, Johnnie en Sjakie: fraaie figuren, zo weggelopen uit Zonnedael. Sterke combinatie met de tijdelijke rotzooi en lege flessen in de voortuinen van de Meester Geertswei.
15. Klein Groningen met Lucky Luke. Een stripboek tot leven gebracht. Knap gedaan!
16. Meiinoar Ien met Ghostbusters. Indrukwekkende ghostbuster show met fraaie mist vanuit het spookkasteel. Sterk punt dat ook de hele buurt met tientallen geesten was versierd en dat jong en oud was vertegenwoordigd.
optocht 2014 zaterdag  (15)17. Weinterper Slûs met The A-team. Eenvoudig van opzet maar meedoen is belangrijker dan winnen! Vooral doorgaan.
18. Petersburg/Leidijk/Moscouwei met Minoes. Een wagen vol enthousiaste katten die soms miauwden en dan weer hun klauwen uitsloegen naar het publiek. Leuk detail: de viskar achter de wagen.
19. De Heidekneuters met Mees Kees op kamp. Het kampeerterrein van Wijnjewoude is dan wel gesloten, Wijnjewoude heeft er een nieuw –rijdend- kampeerterrein bij. Leuk gedaan. Misschien een kleine tip: met een opengewerkt achterkant is er voor het publiek dat de wagen nakijkt meer te zien.
20. De Witte Zwaan met Verschrikkelijke ikke. Gezellige wagen. Goed dicht bij de film gebleven. Origineel idee om deze film te nemen. Hoop werk om al die spijkerbroekjes te naaien.
21. Aanmoedigingsprijs voor Dukes of Hazard. Geen wagen van een buurt maar van een aantal enthousiaste jongelui. Stoer. De jeugd heeft de toekomst dus, over de toekomst van de optocht hoeft Wijnjewoude zich geen zorgen te maken.”

Tot zover het juryrapport. Meer foto’s van de optocht zie je hier.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *