Drukte bij de buren

burendag 2015 (15)Wat waren de buren weer druk, afgelopen zaterdag. Gelukkig hoefde de rijdende rechter er niet aan te pas te komen, in tegendeel! Op meerder plekken in het dorp werd naar hartenlust getimmerd, gezaagd, geverfd, gestreken, geknipt en gestikt: Burendag! Wat een mooi initiatief van het Oranje Fonds en DE.

Op tenminste drie plekken in het dorp was het raak. En bij alle drie ging het om het maken, aanvullen of herstellen van de buurtversieringen.

Bij buurtvereniging ‘Mei inoar Ien’ aan de Merkebuorren 41 werd gewerkt aan het aanvullen van de buurtversiering die in het teken staat van muziek. Al vroeg in de morgen waren, bijna in de schaduw van de nieuwe muziekkoepel, de eerste contouren van gitaren en notenbalken goed zichtbaar.

Bij buurtvereniging ‘Weinterp’ was het op Weinterp 32 de hele dag burendag. In de – uit het burendag budget aangeschafte – partytent waren verschillende dames bezig met knippen, strijken en naaien. Om van de plastic vlaggetjes af te geraken had de buurtvereniging lappen stof ingezameld en die werden in razend tempo verwerkt tot lijnen met unieke vlaggetjes. Ook de buurtversiering werd aangepakt. Aan beide zijden van de buurt komen metershoge welkomstborden, waarmee de passant bij het volgende dorpsfeest zal weten dat hij de Weinterp-buurt binnenrijdt. ’s Avonds werden de bezigheden bekroond met een buurt-BBQ in de nieuw verworven partytent.

Bij buurtvereniging ‘Merkebuorren-Oost’ aan de Merkebuorren 96 werd ook hard gewerkt aan de buurtversiering bestaande uit dierfiguren van Dick Bruna. Al enkele jaren staan deze tijdens het dorpsfeest in de voortuinen. In de loop van de jaren waren er echter een aantal in de laatste nacht van het dorpsfeest bevrijd door de lokale afdelingen Bakkeveen en Haulerwijk van het dierenbevrijdingsfront, en aldaar weer los gelaten. Sommige kwamen terug, anderen verdwenen voor goed. Tijd dus om de veestapel weer eens aan te vullen. Ook de jeugd vermaakte zich goed met de kleurplaten en kleurpotloden uit het burendag feestpakket en de grootsten staken zelf al de handen uit de mouwen bij het schilderen van de dieren.

Jubileumjaar

2015 was voor burendag een bijzonder jaar. Burendag bestond namelijk 10 jaar! Wat ooit begon als een dag waarop 500 buurten meededen, is uitgegroeid tot een landelijk fenomeen. Inmiddels vieren ieder jaar bijna 1 miljoen mensen Burendag. Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Douwe Egberts en het Oranje Fonds ondersteunen buurten daar graag in. Dit jaar met een bedrag van maximaal € 450 per activiteit. Volgend jaar ook meedoen? Bedenk wat leuks met je buurt en meld je tijdig aan op www.burendag.nl. Doen!

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *