Klokken terug op het nest

plaatsen klokken klokkenstoel weinterp sep 2015 (11)

nu in 2015……..

Vandaag zijn de gerestaureerde klokken van de klokkenstoel bij de NH kerk aan de Weinterp teruggeplaatst. De klokken zijn gerestaureerd door het bedrijf van Toine Daelmans uit Lierop.  Sinds 1986 restaureert, levert en onderhoudt Toine Daelmans alle soorten luidklokken, carillons en torenuurwerken. De klokkenstoel bij de Weinterp is voor het laatste gerestaureerd in 1984. De klokken zijn bij de restauratie van 2015 voorzien van nieuwe luidassen van zwaar Bilinga hout.

HF Weinterp Durk 66

……….en toen in 1984

De unieke klokkenstoel aan de Weinterp heeft drie klokken. De zwaarste klok in het midden werd vroeger ondermeer gebruikt om het overlijden van een mannelijk dorpsbewoner bekend te maken. Deze klok weegt 800 kilo, met de as erbij 1.000 kilo. De linker van ruim 600 kilo werd gebruikt om hetHF Weinterp Durk 66 overlijden van een vrouw, en de kleinste van 400 kilo om het overlijden van een kind te beluiden. Bij gelegenheden waarbij de klokken alle drie geluid worden, begint altijd de zwaarste waarna de lichtere volgen.

En nu is het de beurt aan de klokkenluiders. Zij zullen opnieuw moeten leren om de klokken te luiden en op elkaar ingespeeld te raken. Morgenavond wordt er voor het eerst met elkaar geoefend.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *