Denk mee met WEN

Uitnodiging om op 12 november mee te denken over:

Hoe gaan we samen duurzame energie opwekken?

Een uiterst interessante vraag, zo bleek tijdens de inspirerende WEN bijeenkomst op 15 oktober jl. Onder leiding van Haryt Dijkman (Provinsje Fryslân) hebben de  enthousiaste aanwezigen in groepjes bedacht hoe we als dorp met de huidige technieken in 10 jaar energieneutraal kunnen worden. Na wat informatie over kosten, opbrengsten en  ruimtebeslag etc.  werd er  druk gefilosofeerd over  zonnepanelen op daken of zonneveld,  over nok- en andere windturbines,  vergisters en zelfs over een dorpsmolen.

Per groep werd bedacht op welke locaties de diverse opwekkingstechnieken ingezet zouden kunnen worden waarna ze met gekleurde stickers op de kaart van Wijnjewoude  werden geplakt. De 6 groepskaarten lieten zien dat er heel verschillend gedacht wordt over hoe de energieneutraliteit van Wijnjewoude het best behaald kan worden.

Op 12 november krijgen we via virtuele beelden van Wijnjewoude en buitengebied een indruk hoe de door de zes groepen bedachte maatregelen er in de werkelijkheid uit zouden komen te zien. Dat zou wel eens heel verrassend kunnen zijn. Het is die avond de bedoeling dat we samen inzicht krijgen in de landschappelijke consequenties van de diverse opties. Zodat ook dat element kan worden meegenomen bij de coöperatieve besluitvorming over hoe we samen voldoende duurzame energie gaan opwekken.

U wordt van harte uitgenodigd om op donderdag 12 november om 19.30 uur in De Swingel, dit tweede deel van de workshop mee te maken. Ook al ben je de eerste keer niet geweest, je krijg zo wel duidelijk hoe diverse maatregelen er in de praktijk uitzien.  Dit is zeker ook interessant voor agrarische en andere bedrijven met grote daken.

Mocht u nog geen lid zijn van de WEN coöperatie, dat kan op 12 november, maar binnenkort ook op de website van de coöperatie. Lidmaatschap is voorlopig gratis en maakt dat u mee bepaalt  hoe Wijnjewoude in 10 jaar Energie Neutraal wordt. Bovendien kunt u dan delen in voordelen van eventueel collectieve inkoop etc.

De speciale WEN-website is in de laatste fase van ontwikkeling en kent straks een openbaar gedeelte met informatie en ervaringen etc. Daarnaast komt er een afgeschermd gedeelte speciaal voor de leden van de coöperatie WEN. Hier binnen vinden straks de meningspeilingen en stemmingen plaats.

Met een coöperatieve groet van Pieter de Kroon, voorzitter coöperatie WEN, en Grietje Rooks, voorzitter PB

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *