Nieuwsbrief WEN Stap voor Stap februari

WEN concreet aan de slag

WEN gaat dit jaar met twee projecten de eerste concrete stappen zetten naar het doel om in 2025 energieneutraal te zijn. Allereerst wil WEN inwoners deskundig informeren over energiebesparende en duurzame maatregelen door een helpdesk op te zetten. Bovendien zal de coöperatie op grote daken zonnepanelen plaatsen en beschikbaar stellen aan leden van WEN.

Helpdesk

WEN start met een helpdesk. “Wij krijgen veel vragen over de technische en financiële mogelijkheden van energiebesparing en duurzame energie”, geeft WEN-voorzitter Pieter de Kroon aan. “Al deze vragen willen we goed en professioneel beantwoorden. Daarom zetten we een helpdesk op speciaal voor leden van WEN. Hebben ze vragen over bijvoorbeeld isolatie of over subsidies, dan willen we hen hiermee van dienst zijn.” WEN wil dat graag opzetten met hulp van dorpsbewoners. “Voor en door Wijnjewoudsters”, zegt De Kroon.

Zonne-energie op grote daken

Daarnaast gaat WEN collectieve zonneprojecten op grote daken realiseren. De Kroon: “Niet iedereen heeft een geschikt dak om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Ook wonen er genoeg dorpsgenoten in een huurwoning, waarop je geen zonnepanelen mag neerleggen. Als wij zonnepanelen op grote daken van agrariërs of andere bedrijven gezamenlijk aanschaffen en installeren, kan iedereen van de voordelen van zonne-energie genieten door een aandeel in het zonnedak te nemen.”

Een eerste aanzet is al gegeven: op de stal van kalverhouderij Herder Agro aan de vaart kunnen mogelijk 900 zonnepanelen geplaatst worden. Samen met  de Energiewerkplaats wordt nu de businesscase uitgewerkt.  “Dit kan ons eerste collectieve zonneproject worden” aldus De Kroon. WEN gaat de komende maanden onderzoeken of er nog meer geschikte daken in het dorp zijn. De leden van WEN wordt gevraagd of ze willen meedoen in het collectieve zonneproject.

Subsidiepot voor Wijnjewoude nagenoeg opgebruikt

De speciale door de gemeente aan Wijnjewoude toegekende energiesubsidie is inmiddels vrijwel op. De aanvraag van in totaal 37 huishoudens is gehonoreerd. In de Bân van maart kunt u lezen welke energiemaatregelen daarmee gerealiseerd worden.

 

Aantal zonnepanelen in Wijnjewoude

Frans Pool is een paar jaar geleden begonnen met het bijhouden van het aantal geplaatste zonnepanelen in Wijnjewoude. Heeft u zonnepanelen geplaatst en deze nog niet aan Frans Pool doorgegeven? Zou u dat dan alsnog willen doen? (0516 – 48 15 97 of info@drukkerijpool.nl)

 

Financiële ondersteuning WEN

Naast Noordelijk Lokaal Duurzaam heeft ook Greenchoice toegezegd WEN financieel te steunen. Daarom de vraag aan klanten van Greenchoice: bent u al lid van WEN? Zou u dat door willen geven aan Frans Pool? Dit kan per mail op info@drukkerijpool.nl of even bellen 0516 – 48 15 97. Frans geeft dit dan door aan Greenchoice. Voor u als klant verandert er niets.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *