Laatste verkeerslicht als souvenir

Bron: Leeuwarder Courant

Opsterland heeft sinds gisteren geen verkeerslichten meer. De laatste exemplaren, aan de oude N381 bij Wijnjewoude waren overbodig en sneuvelden.

Gewapend met waterpomptangen hurken de broers Ruurd en Steffen van der Woude neer bij een stellage met verkeerslichten. Driftig beginnen de mannen de bouten van één van de lichtbakken los te draaien.

Zojuist hebben werklui van aannemer Boskalis de paal waaraan de lichten zaten doorgeflekst. Twee kranen begeleidden het gevaarte naar de grond. Daar liggen ze nu, op het asfalt van de oude provinciale weg N381 bij Wijnjewoude, de laatste verkeerslichten van Opsterland.

Scheiding

De lichten zijn overbodig geworden, nu de N381 enkele honderden meters is opgeschoven. De kruising waarop de installatie het verkeer in goede banen leidde, verandert straks in een knus dorpsplein. Daar passen geen urbane fratsen. Dus adieu, verkeerslichten.

En dat is voor Wijnjewoude best even een moment, erkent dorpeling Ruurd van der Woude, betrokken bij de plaatselijke historische vereniging, terwijl hij een kijkje neemt.

Decennialang vormde weg tussen Drachten en Drenthe met zijn verkeerslichten een scheiding tussen de dorpskom en de achterliggende buurten van Weinterp en Klein-Groningen.

Ruurd van der Woude

‘Souvenir’

De kruising ligt er sinds 1953, weet Van der Woude te vertellen. Naarmate de jaren vorderden, werd het er steeds drukker. Op een gegeven moment – wanneer weet de Wijnjewoudster niet precies – werden verkeerslichten noodzakelijk.

Nu mag hij er samen met zijn broer eentje van meenemen. Een souvenir. Het spul belandde anders toch maar bij de sloper, merkt Koen Bakker van Boskalis op. ,,In stikje werinnering oan ‘e feiligens fan Wynjewâld’’, stelt Van der Woude plechtig.

Beide broers laden het ding op een kruiwagen. Waar naartoe? ,,By it doarpshûs is miskien in moai plakje.’’

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Pingback: AMP en WordPress - Pronamic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *