De Beam geplaatst

 

plaatsen kunstwerken N381 31 aug 2016 (10)Gisteren zijn de laatste kunstwerken van Jikke van de Waal-Bijma op hun plaats gezet. Op de Trijehoek verrees een boom van Cortenstaal met op de bladeren historische foto’s van de gebouwen in de nabije omgeving, zoals van het gebouw ‘de Driehoek’.
Bij de afrit van de nieuwe N381 werden drie palen geplaatst met vogels, bladeren en foto’s, evenals bij Klein Groningen en voor het Waldhûs. Deze kunstwerken vormen nu één geheel met de kleinere paaltjes met historische foto’s die al eerder op verschillende plekken in het dorp werden geplaatst.

 

 

 

We laten Jikke zelf aan het woord over de door haar gemaakte ‘beam’ (bewerking van een eerder geplaatst artikel in de Bân van mei 2016):

“De achterliggende gedachte is het idee om drie afzonderlijke woongebieden, Wijnjewoude, Weinterp en Klein Groningen tot één geheel te maken. Hiervoor heb ik gekozen voor drie abstracte, vlakke boomvormen met verschillende vertakkingen, dezelfde vorm maar dan toch een beetje anders (is ook het geval met de drie woongebieden). Deze losse boomvormen zijn samengevoegd tot één ruimtelijke boomvorm.
De boom vertakt zich, het symbool voor de eigenheid van de afzonderlijke woongebieden. Boven in zit een vogel als symbool voor ons vogelrijk natuurgebied. Op en rondom de boom zie je grote bladeren. Op de bladeren een paar foto’s van de vroegere en huidige situatie van de omgeving van de ‘Trijehoek’ en een paar blanco bladeren aangezien we niet weten wat de toekomst ons brengt.plaatsen kunstwerken N381 31 aug 2016 (11)

Ik heb voor de boomvorm gekozen aangezien deze het meest voor de hand liggend is, gezien de boomrijke omgeving. Het geheel is uitgevoerd in Cortenstaal (roestkleurig). Hier heb ik voor gekozen aangezien dit materiaal een beschermend laagje roest opbouwt, dit gaat het doorroesten tegen. Het is niet zo dat er na bijvoorbeeld 10 jaar een hoop oud ijzer overblijft! De kleur past goed in de natuurlijke omgeving. Het is bedoeling dat het een onderdeel van het landschap wordt. De foto’s zijn echte foto’s (met dank aan Durk van der Veen, hij heeft schitterende oude foto’s uit zijn archief beschikbaar gesteld). De foto’s werden, door middel van een apart procedé op een bladvorm van aluminium/staal ‘gedrukt’, wat je ziet is de echte foto.
De boomvorm is op een verhoging (sokkel) van gras geplaatst. Deze sokkel is een verbeelding van hoe wortels rondom een boom omhoog komen, als het ware de boom omhoog drukken. De totale hoogte is zo’n 4 meter.

De relatie tussen de Beam en de paaltjes die in het dorp geplaatst zijn, is nu ook duidelijk. Op de paaltjes komen de foto’s, bladeren en vogel terug. Verder zijn er nog dplaatsen kunstwerken N381 31 aug 2016 (9)rie kunstwerken, verspreid over het gebied. Elk kunstwerk bestaat uit drie palen van verschillende hoogtes, ook van Cortenstaal en zijn geplaatst in Klein Groningen, bij de oprit/afrit van de nieuwe N381 en bij het Waldhûs. Op de hoogste paal van het groepje van drie zit een vogel. Op deze palen komen bladeren met foto’s van de directe omgeving (per paal drie bladeren/drie foto’s). Elk groepje van drie staat weer voor de drie woongebieden.

Als afsluiting van het kunstproject komt op de betonrand van de fietstunnel, aan beide kanten, een soort ‘hekwerk’ van Cortenstaal waarbij ook weer een relatie ontstaat met de Beam. Het belangrijkste is de onderlinge binding: bomen en bladeren, vogels en de omgeving waar het staat, het herhaalt zich en is herkenbaar. De verbinding tussen Weinterp, Klein Groningen en Wijnjewoude wordt zichtbaar gemaakt.”

 

Deel dit bericht

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *