Postcoderoos in Wijnjewoude: It giet oan!
Wijnjewoude start haar eerste postcoderoosproject voor collectieve zonne-energie.
Op 13 september waren een aantal enthousiaste en energiebewuste dorpsgenoten bijeen. De goede voorlichting van specialist Simon Visbeek was voor diverse aanwezigen aanleiding om te besluiten samen zonne-energie te gaan opwekken via een postcoderoosproject. Hierbij worden de zonnepanelen van de participanten aangebracht op een groot bedrijfsdak in het dorp. De deelnemers aan een postcoderoosproject krijgen 15 jaar lang de energiebelasting van hun eigen verbruik teruggestort. Iedere participant bepaalt zelf hoeveel panelen hij in dit project wil aankopen.
Het WEN-bestuur gaat nu een geschikte leverancier uitzoeken waarna de deelnemers een participatie-contract krijgen aangeboden.
Het begin is er, maar we zoeken nog meer deelnemers. Denkt u dat dit ook voor u misschien een goede manier is om zelf groene stroom op te wekken in Wijnjewoude? Meld u dan bij WEN. Zie voor meer info over de postcoderoos www.wen.frl
Haalbaarheid Mestvergisting getoetst in Wijnjewoude
De toezegging is binnen. Binnenkort wordt als proef een eerste haalbaarheidsonderzoek voor monovergisting uitgevoerd bij een melkveebedrijf in Wijnjewoude. Het betreft een nieuwe techniek waarbij uitsluitend mest via vergisting wordt omgezet in biogas. Dit biogas zou, wanneer het wordt opgewerkt tot de juiste samenstelling, kunnen worden gebruikt in het Wijnjewouder gasnet. Het lijkt een mooie kans om als dorp eigen biogas te produceren. Voor het zover is moet er nog heel wat worden uitgevogeld waarbij samenwerking met Friesland Campina tot de mogelijkheden behoort. Er zijn zeker nog twee melkveehouders geïnteresseerd in deze nieuwe gasproductiemogelijkheid dus we hopen op een positief haalbaarheidsonderzoek.
Energieprijzen
Deze keer gaat het over de prijzen die we mochten toekennen aan de winnaars van de energieprijsvraag op de Willedei.
De kinderprijsvraag “De natuur zit vol energie” is gewonnen door Jurre van Hunen. Zoals de meeste jonge deelnemers wist Jurre dat we in Wijnjewoude prima gebruik kunnen maken van zon, wind en water als natuurlijke energiebronnen. Op de vraag hoeveel windmolens van circa 40 meter genoeg stroom voor ons hele dorp zouden kunnen leveren, zat hij er met 4 molens het dichts bij. Het goede antwoord is namelijk ‘1 molen’.
Jurre heeft zijn WEN prijs, een solar roadrunner, ontvangen uit handen van Frans Pool.
De energieprijsvraag voor volwassenen is gewonnen door Janet de Jong. Zij zat er met haar gemiddelde gasuitgaven van 960 euro en te behalen besparing van 200 euro door tapwater met een zonneboiler voor te verwarmen, het dichts bij. Janet won een gratis Maatwerk Energieadvies.
Bijna 50 kinderen hebben met wat hulp en veel wille een eigen windmolentje gemaakt.
8 oktober Open-Huizendag ‘Kijken hoe het kan’
Overweegt u uw huis energiezuiniger te maken? Zet zaterdag 8 oktober dan vast in uw agenda!
Deze zaterdag kunt u bij dorpsgenoten met eigen ogen zien welke energiebesparende maatregelen zij hebben toegepast. Het zijn 4 nieuwe adressen waar u zich op 8 oktober tussen 10 en 16 uur welkom mag voelen om uw licht op te steken over energiebesparing.
De bewoners zijn enthousiast over de maatregelen waarmee zij niet alleen flink besparen op energielasten maar waardoor ze ook minder afhankelijk zijn van fossiele energiebronnen. Twee adressen zijn zelfs nagenoeg zelfvoorzienend. Daar is de gasleiding inmiddels afgesloten. Naast isolatiemaatregelen en eigen zonne-energie is er ook veel aandacht voor het via natuurlijke energie verwarmen van tap- en verwarmingswater.
Ook krijgt u informatie over de diverse subsidiemogelijkheden.
Deelnemers WEN Open Huizendag “Kijken hoe het kan”:
Durk van der Veen, Merkebuorren 127
Durk heeft een lucht/water warmtepomp met boilervat aangeschaft. Daarmee verwarmd hij zowel zijn huis als zijn tapwater. Op de benedenverdieping zijn lage-temperatuur radiatoren aangebracht. Het pand is van het gasnet afgesloten. Voor de benodigde stroom voldoen 30 zonnepanelen op eigen dak.
Esther van Amsterdam, Loksleane 4
Esther en haar partner Bert hebben behalve zonnepanelen ook een zonneboilerset van 1 set heatpipes en een 200 liter boilervat laten plaatsen. Met deze zonneboiler verwarmen zij hun tapwater zodanig dat deze 2-persoonshuishouding alleen nog tijdens de wintermaanden wat gas zal gebruiken voor het verder opwarmen ten behoeve van douche, gootsteen, vaatwasser en wasmachine. Verder beschikt hun huis over een heteluchtverwarmings-systeem.
Fam. Poppe de Haan, Merkebuorren 49
Hier ontmoet u de ware doe-het-zelver. Na grondige isolatie van muren, ramen, dak en vloer heeft Poppe dit jaar zelf een zonneboiler (120 liter) en voor 2,72 kWp zonnepanelen geïnstalleerd. Het huis wordt verwarmd door middel van radiatoren, een gaskachel als bijverwarming en een stukje elektrische vloerverwarming. De meeste lampen zijn vervangen door ledlampen (3-6 Watt per stuk) en de koelkast en vriezer hebben een energielabel A++.
Het betreft een 2 persoons huishouden.
Fam. Renee Seefat, Weinterp 31
Het huis was bij de bouw in 1987 geheel geïsoleerd. Nu is er op de begane grond vloerverwarming aangelegd. Omdat de CV ketel “op” was is besloten om zelf energie op te gaan wekken.
Er is een luchtwarmtepomp inclusief warmwaterboiler (voor verwarming en huishoudelijk gebruik geïnstalleerd. De warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht (kan tot -20°C!)en zet het om in bruikbare energie voor het leveren van verwarming en het produceren van warmtapwater.
15 zonnepanelen van 300WP per stuk voorzien nagenoeg in de stroombehoefte.
Boven zijn cv-radiatoren weggehaald en vervangen door infraroodpanelen. Omdat er elektrisch wordt gekookt kon de gasaansluiting verwijderd worden.