Glasvezel in buitengebied van Hemrik, Lippenhuizen en Wijnjewoude

Het afgelopen half jaar heeft de werkgroep die zich bezighoudt met het realiseren van glasvezel in het buitengebied van Hemrik, Lippenhuizen en Wijnjewoude diverse gesprekken gehad met andere werkgroepen elders uit de Provincie. Daarnaast is ook met de wethouder gesproken om te kijken naar coöperatie mogelijkheden binnen de gemeente Opsterland. Dit alles om een betaalbaar en vrij glasvezel netwerk in het buitengebied te realiseren. Het blijkt dat alle initiatieven tegen dezelfde problemen opliepen om met subsidie een netwerk aan te leggen en daarna te onderhouden. Wij hebben als werkgroepen samen dit probleem bij Provincie Fryslân neergelegd, dat het anders moet en hierbij met goede voorbeelden uit andere provincies. Dit heeft er nu voor gezorgd dat Kabelnoord in de gehele Provincie Fryslân een glasvezel netwerk gaat aanleggen in het buitengebied.

glasvezel-logoKabelnoord verzorgt momenteel in gemeentes als Dantumadiel, Kollumerland CA, Dongeradeel, Ameland en Schiermonnikoog het glasvezelnetwerk. De bedoeling is dat de Provincie en de andere gemeentes ook mede-eigenaar worden van het glasvezelnetwerk in de Provincie Fryslân. De komende tijd zijn juristen van beide partijen bezig de praktische en juridische haalbaarheid van deze constructie te onderzoeken. De analyse van de juridische risico’s vraagt zorgvuldigheid en, naar nu blijkt, nog wat meer tijd.

Kortom er is nog wat meer tijd nodig voordat wij los kunnen in Hemrik, Lippenhuizen en Wijnjewoude, maar als alles vlot verloopt zullen we ergens in het nieuwe jaar bij u terugkomen samen met Kabelnoord en de Gemeente Opsterland om het totale uitrolplan inclusief kosten met u te delen. Daarna de vraag aan een ieder of men mee wil doen. Wanneer de schep in de grond kan hoort u dan ook.

Namens de werkgroep: Binne Visser

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *