AED Wijnjewoude

AED commissie Wijnjewoude.

 

Het is gelukkig geen bewogen jaar geweest maar de AED die we in het dorp hebben heeft zijn dienst bewezen. Tijdens de voetbalwedstrijd ODV-Oosterstreek van vorig jaar werd een supporter van Oosterstreek, terwijl hij in de pauze onderweg was voor een bakje koffie in de hal van de kantine onwel. Direct schoten er vrijwilligers te hulp die reanimeren konden.

De reanimatie werd opgestart en binnen enkele minuten waren er zelfs 3 AED’s op het sportcomplex aanwezig. Door de deskundige hulp van de omstanders en de AED apparatuur heeft de man het overleefd.                                                                                                                                                                                                      Onderstaand stukje komt uit een interview dat Veldhuizen en zijn redders laatst hebben gegeven aan de plaatselijke krant de Stellingwerver;

Geen moment had Veldhuizen, die al een halve eeuw bestuurslid in van Oosterstreek, de hartstilstand aan zien komen. Een week eerder had hij op vakantie gefietst in de Veluwe. Heuvel op, heuvel af: er was niets aan de hand. Toch ging het mis. ‘Ik herinner mij alleen de ambulancebroeder die zei toen ik bijkwam: meneer, u bent gereanimeerd’, vertelt Veldhuizen. ‘Verder kan ik daar niets over vertellen. Ik heb alles van anderen gehoord.’

De vier vochten voor het leven van Veldhuizen. ‘Ik heb één moment gedacht dat het niet ging lukken’, zegt Vreni die met haar vader bij broertje Tjibbe was te kijken. ‘Er gebeurde helemaal niets. Ik deed de beademing, de mannen voerden compressies uit. Het was zo zwaar. Maar ik heb nooit het idee gehad dat we moesten stoppen. Dat sein moet een deskundig iemand geven. Dus heb ik de knop omgezet en zijn doorgegaan.’

Pas na de eerste klap van de AED, die uit het dorp moest komen, gaf Veldhuizen een teken van leven. ‘Als de AED er niet was geweest, hadden we een andere situatie gehad’, zegt Blaauw, broer van Oosterstreek-trainer John. Vreni, zelf studente Geneeskunde, voegt toe: ‘Het is heel belangrijk dat veel mensen kunnen reanimeren en op veel plaatsen een AED aanwezig is. Willy werd meteen gereanimeerd en zonder AED was de uitkomst veel slechter geweest.’ Veldhuizen kwam bij op het moment dat de ambulancebroeders de kantine binnenkwamen. ‘Een heel bijzonder moment’, geeft Jan aan. ‘Eerst denk je dat het gebeurd is en vijf minuten later geeft Willy zijn naam en adres. Voor iemand die reanimeert een heel apart gevoel.’

 

Zo zie je maar dat het je overal, zomaar kan overkomen dat iemand in jou naaste omgeving of iemand in het dorp hulp nodig heeft die jij kan geven, als je op de hoogte bent van de reanimatietechnieken.

Daarom verzorgd de AED commissie in Wijnjewoude ook dit jaar weer een reanimatiecursus.

Deze wordt 22 maart, om 20.00 uur  gegeven en gehouden in de kantine van ODV.                                                                                                                                     Tijdens deze cursus wordt jou op deskundige wijze de kneepjes van het reanimeren bijgebracht. Tevens wordt er uitleg gegeven over het herkennen van een hartstilstand ed.

Blijf niet doelloos toekijken, maar ga iets leren waardoor je iemand in jouw directe omgeving of een ander kunt helpen.

Kosten hiervoor zijn € 10.

Meld je aan bij: Hennie Nutterts 06-36332266,

Frits van der Meulen 06-54292940

Jaap Haven 06-38273978

 

De AED commissie is een commissie die ondersteund wordt door Plaatselijk Belang Wijnjewoude.

 

AED’s , die 24 uur bereikbaar zijn, hangen momenteel bij de Spar,bij de ingang van taxibedrijf vd Wal en naast de voordeur van de Swingel.

Wij willen graag uitbreiding van het aantal AED’s in Wijnjewoude en omgeving.

Een AED apparaat voor Klein Groningen is ons volgende doel en daarom willen wij graag starten met een donateurschap voor de AED commissie. Een kleine bijdrage geeft ons de mogelijkheid om een nieuwe AED aan te schaffen en het onderhoud van die AED’s die wij in het dorp hebben uit te voeren.

 

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *