Wen Stap voor Stap mei 2017

WEN waar gaat het ook weer om?
Wijnjewoude Energie Neutraal in 2025. Het schone doel dat we als dorp met elkaar kunnen waarmaken. Op en top actueel, nu ook de landelijke politiek*) eindelijk doordrongen lijkt te raken van de noodzaak om over te gaan van fossiele naar groene energie. Laat zon, wind en andere natuurlijke bronnen ons verwarmen, verlichten en in beweging zetten. Het kan! De technieken zijn er en worden in rap tempo verder ontwikkeld. Met elkaar kunnen wij ons dorp onafhankelijk maken van olie, aardgas en kolen die de toekomst bedreigen.

Wat jij kunt doen?
Allereerst bewust met energie omgaan, daarmee kun je al een hoop besparen. Ook in je portemonnee. Daarnaast levert isoleren verreweg het meeste op. Je investering betaalt zich vanzelf terug uit je aanzienlijke besparing op energielasten. Heb je het geld er niet voor liggen? Laat het weten, er zijn mooie subsidies, aantrekkelijke groene leningen en er zijn mensen die je er graag mee helpen.
Vervolgens kun je aantrekkelijk investeren in het gebruik van zonne-energie. Niet alleen voor elektriciteitopwekking maar ook kan het je water verwarmen, zodat je veel minder gas verbruikt voor douchen, wassen of de centrale verwarming. En wist je dat bijna 80% van je energienota bestaat uit gasverbruik? Wil je meer weten? Kijk dan eens rustig rond op www.wen.frl of neem contact op met onze WEN-adviseur Tjalling Reitsma (06 82092400). Hij komt graag je graag (en gratis) helpen bij beslissingen op energiegebied.

Energieverbruik Wijnjewoude daalt
Elk jaar registreert WEN het elektriciteit- en gasverbruik in Wijnjewoude. En we zijn duidelijk op de goede weg. Zo is het totale elektriciteitsverbruik (particuliere plus zakelijke aansluitingen) het afgelopen jaar met 4% gedaald. In heel Opsterland was de daling 1%. Binnen ons dorp doet de daling zich vooral voor in de bebouwde kom en in het buitengebied west.
Ook het gasverbruik daalt gestaag. Sinds 2008 met ruim 23% in Wijnjewoude en met 11% in heel Opsterland. Alleen al in het jaar 2016 was de daling 2% in Opsterland, 4% in Wijnjewoude en zelfs 6% in de bebouwde kom van het dorp.

Het aantal adressen in Wijnjewoude waar energie wordt opgewekt met zonnepanelen is in drie jaar tijd meer dan verdubbeld: van 28 naar 71. Minstens 71, want zonnepanelen op adressen met een analoge meter worden vaak niet geregistreerd en daarom in de landelijke cijfers niet meegeteld. Wil je er meer over weten en of de grafieken zien? Je vindt ze bij het nieuws op de website van WEN.

De spanning stijgt, maar WEN gaat door
Zoals bekend heeft WEN voor collectieve opwek van zonnestroom en opwerking van biogas tot groengas de voormalige waterzuivering aan de Tolleane in gedachten. Deze zomer bepaalt It Wetterskip of we deze locatie kunnen gaan gebruiken. Ondertussen doen wij er alles aan om bij een hopelijk positieve afloop zo snel mogelijk in actie te kunnen komen. Volgende week gaan we weer in overleg met gemeente en It Wetterskip. Ook de contacten met allerlei deskundigen op het terrein van monomestvergisting en groengasopwerking worden steeds intensiever. Groengas lijkt een geschikte oplossing voor het feit dat niet elk huis zonder gasaansluiting kan. Wat zou het dan mooi zijn als we voorlopig gewoon op ons eigen groene gas kunnen blijven verwarmen en misschien ook wel rijden.

*) Wil jij de deelnemers aan de formatie laten weten dat er een overkoepelend plan moet komen voor de energietransitie, onderteken dan het manifest op www. Energiecommissie.nl

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *