ODV Indeling 2017 – 2018

Gisteren is de competitie-indeling van ons eerste elftal door de KNVB bekend gemaakt.ODV is ingedeeld in de vierde klasse C. Een prachtige competities met veel wedstrijden in de regio!

Harkema-Opeinde is de enige promovendus in deze klasse. De andere ploegen in 4C speelden het afgelopen seizoen allemaal al in de vierde klasse of hoger. Een vooruitblik op de ploegen die we tegen gaan komen.

Harkema-Opeinde

Harkema Opeinde was altijd een bolwerk op de zondag. Tot aan het seizoen 2016-2017. Bij gebrek aan spelers/belangstelling is men op de zondag gestopt en verder gegaan als zaterdag vereniging. Dit had gelijk resultaat. Als kampioen van de 5e klasse begroeten we ze dit jaar in de 4e klasse.

Met dank aan Harkema Opeinde de gegevens van de verdere ploegen:

ASC
De voetballers van de Augustinusga-Surhuizum-Combinatie hebben een zwaar seizoen achter de rug. In de vierde klasse B eindigde men op de één-na-laatste plaats. Omdat deze klasse slechts dertien clubs telde, volgde er geen degradatie maar mocht er om handhaving gespeeld worden in de nacompetitie. Hierin leek het doek al snel te vallen. In Oude Biltzijl werd de eerste wedstrijd van de barrage tegen Ouwe Syl met 3-0 verloren. Toen ASC een week later in de return halverwege met 1-2 achter stond, leek enkel een wonder de ploeg te kunnen redden. Dat wonder kreeg gestalte! ASC scoorde in 38 minuten vier keer, bleef in de verlenging overeind en bleef uiteindelijk vierdeklasser door de strafschoppenserie te winnen. Een Houdini-act in optima forma, waardoor er het komende seizoen voor het vijfde seizoen op rij in de vierde klasse wordt gespeeld.

De Sweach
In Beetsterzwaag werd aanvankelijk alleen op zondag gevoetbald. In 1971 begon de in 1931 opgerichte vereniging ook met een zaterdagelftal. Erg succesvol waren de zaterdagvoetballers niet. Lange tijd speelde men geen rol van betekenis in de laagste klasse. Dat veranderde pas in de jaren negentig. De Sweach promoveerde in 1995, 1996, 1999 en 2001. Vanuit de kelderklasse werkte men zich in zes jaar tijd op naar de tweede klasse! Dat niveau was iets te hoog gegrepen, maar lange tijd was De Sweach sindsdien een gerespecteerde tegenstander in de derde klasse. De laatste jaren kwam de klad er wat in. Na degradaties in 2010 en 2014 was men weer terug bij af: de onderste klasse. Inmiddels zijn de Beetsterzwaagsters alweer een jaar vierdeklasser. Het afgelopen seizoen eindigde men in de brede middenmoot van de vierde klasse C.

Friese Boys
Wie de prestatiecurve van de voetbalclub uit Kollumerzwaag bestudeert, constateert hoge pieken en diepe dalen. In 1980 speelden de rood-witten in de tweede klasse, destijds het hoogste niveau. Nauwelijks acht jaar – en drie degradaties later – kwam men in de FVB terecht. Zo rond het millennium stond er op sportpark de Saedkampe opnieuw een uitstekende ploeg op. Spelers als Ronald Nauta, Jan Kempenaar, Jan Top en Meindert Postma brachten hun ploeg opnieuw in de tweede klasse. Toen deze lichting verdween, zakte Friese Boys langzaam weg. Nadat men in 2016 roemloos degradeerde uit de derde klasse, eindigde de ploeg uit Kollumerzwaag het afgelopen seizoen na een uitstekende eindspurt in de middenmoot van de vierde klasse B.

Oostergo
Het vlaggenschip van de voetbalvereniging uit Ee kan de afgelopen jaren goed omschreven worden als “de heen en weer”. Nadat er tussen 1999 en 2010 onafgebroken in de derde klasse werd geacteerd, volgden er de afgelopen zeven jaar twee promoties en drie degradaties. Het afgelopen seizoen veranderde de door Klaas Haijema getrainde ploeg niet van klasse. Hoewel Oostergo het lang lastig had in klasse 4B, handhaafde men zich na een goede tweede seizoenshelft, waarin 23 van de 32 punten werden gepakt, uiteindelijk vrij eenvoudig.

Opende
De “Greenzer Peen” pendelt al achttien jaar heen en weer tussen de derde en de vierde klasse. Vaak waren de Peendermantsjes in de vierde klasse een hoogvlieger. In de derde klasse moest men dan alles op alles zetten om handhaving te bewerkstelligen. Het afgelopen seizoen moesten de roodhemden dat echter ook doen om het vierdeklasserschap veilig te stellen. Pas op de laatste speeldag was de club van sportpark De Olde Wierden veilig, dat ook nog op doelsaldo. .

Ropta Boys
Na een uitstekende bekercampagne waren de verwachtingen het afgelopen seizoen hooggespannen bij de Ropta Boys. Dat de beker iets anders is dan de competitie, werd vrij snel duidelijk. Nul punten uit twee duels was het resumé. Uiteindelijk kwam het goed met de mannen uit Metslawier/Oosternijkerk. De resultaten waren wisselend, de vijfde plaats was gezien de ambities ietwat teleurstellend. Voor het achtste jaar op rij komt Ropta Boys uit in de vierde klasse.

Rottevalle
Dat Rottevalle het afgelopen seizoen na een verblijf van zes jaar in de derde klasse degradeerde, was verrassend. Kwaliteit herbergt het Rottevalster vlaggenschip genoeg. Trainer Jan Pasveer lukte het niet een eenheid te maken van zijn selectie. Nadat Pasveer wegens gezondheidsredenen afhaakte, slaagde vervanger Minno van der Werff hier ook niet in. Voor het komende seizoen staat Johannes Douma aan het roer op sportpark It Hagehiem. Met de vorige vier clubs waarvoor Douma werkte lukte het hem steeds te promoveren. Voor aanvang van het seizoen 2017/2018 kan Rottevalle zonder twijfel geschaard worden tot één van de grootste titelkandidaten.

RWF
Rood-Wit-Frieschepalen was vijf jaar lang een trotse derdeklasser. Na driemaal op rij een vijfde plaats te hebben behaald, moest in 2016 de gang terug naar de vierde klasse worden gemaakt. Op het lagere niveau was de start van de roodhemden het afgelopen seizoen desastreus. Na drie wedstrijden was er slechts één puntje behaald. RWF vond hierna zijn draai en eindigde op een derde plaats, op ruime afstand achter de ongenaakbare kampioen Mamio. De nacompetitie startte hoopvol voor de ploeg uit Frieschepalen. In Twijzel bleef men met 2-2 overeind. In de return op eigen veld liet RWF het finaal afweten. Het waren de Twizelders die volledig terecht zegevierden op sportpark De Boskdobbe en hiermee een unieke promotie afdwongen. RWF mag het nog een jaartje proberen in de vierde klasse en wordt gezien als een hoogvlieger.

SV Haulerwijk
Lange tijd was het dorp Haulerwijk gezegend met twee voetbalclubs. Op zondag voetbalde vanaf 1936 de VV Haulerwijk. In 1961 kreeg het dorp er ook een club op zaterdag bij, de ZVV Haulerwijkse Boys. In 1997 constateerden de beide verenigingen dat het in een dorp van 4000 inwoners niet meevalt twee aparte jeugdafdelingen in stand houden. De jeugd ging toen al onder één vlag spelen onder de naam HJC (Haulerwijkse Jeugd Combinatie). Achttien jaar later – in 2015 – kwam er zelfs een volledige fusie, SV Haulerwijk zag toen het levenslicht. Regelmatig komt het voor dat de voorkeur naar één speeldag uit gaat zodra clubs gaan fuseren. Aangezien zowel Haulerwijk zaterdag als zondag in de vierde klasse speelt, is er van die problematiek nog geen sprake bij de fusieclub. Het eerste jaar na de fusie werden de zaterdagvoetballers kampioen van de vijfde klasse. In de vierde klasse was Haulerwijk het afgelopen jaar middenmotor.

Veenhuizen
Het Drentse Veenhuizen is voor de meeste ploegen in de vierde klasse C “de grote onbekende”. Veenhuizen degradeerde het afgelopen jaar uit de derde klasse C. Met 27 punten werd rechtstreekse degradatie nog wel vermeden. In de nacompetitie bleek Onstwedder Boys te sterk. Als diverse websites geloofd moeten worden, was het de afgelopen maanden onrustig rondom de selectie van Veenhuizen. Diverse spelers zouden de ploeg verlaten, ook trainer Tino Slagter haakte – ondanks dat hij eerder zijn contract verlengde – alsnog af voor het seizoen 2017/2018. Er werd een vervanger gevonden in de persoon van Raymond Middel. Het is onduidelijk hoe sterk Veenhuizen moet worden ingeschat het komende seizoen.

VIOD
“Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken”: dat is het credo van VIOD de afgelopen jaren. In 2010, 2013 en 2016 promoveerden de Driezumers uit de vierde klasse. Degradaties waren er 2012, 2015 en 2017. Wat opvalt, is dat VIOD – ondanks dat het in 2014 nog om promotie naar de tweede klasse mocht spelen – vaak net tekort komt in de derde klasse. Steeds gaat men kopje onder in de nacompetitie. Het afgelopen jaar werd er een respectabel aantal van dertig punten behaald, in 2015 degradeerde VIOD zelfs met 35 punten. Het kan bijna niet anders dat VIOD het komende jaar weer een rol van betekenis gaat spelen bovenin de vierde klasse C.

Dit bericht is geplaatst in ODV.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *