Wat willen de politieke partijen voor Wijnjewoude?

Alle punten over Wijnjewoude in 1 handig overzicht

Heel Wijnjewoude Kiest wil graag dat zoveel mogelijk mensen uit Wijnjewoude op 21 maart naar de stembus gaan. En bij voorkeur goed geïnformeerd. Daarom hebben wij in De Bân eerder gevraagd welke punten jullie belangrijk vinden tijdens de verkiezingen die gaan over Wijnjewoude. Deze vragen hebben wij voorgelegd aan alle politieke partijen. De meeste politieke partijen (niet allen) hebben de moeite genomen om een reactie terug te sturen. Die antwoorden waren soms wat lang en daarom in De Bân een verkorte samenvatting op alfabetische volgorde. Wij raden iedereen van harte aan om voor de volledige antwoorden Wijnjewoude.net te raadplegen. Daar staan de volledige antwoorden.

Wijnjewoude aantrekkelijk houden voor jonge gezinnen.
Alle partijen vinden een ‘gezonde’ woningmarkt belangrijk. CDA Opsterland ziet als extra oplossing snel internet. ChristenUnie wil investeren in ontmoetingsplaatsen voor jongeren en Tiny Houses. D66 ziet als mogelijke oplossingen welstandsvrij bouwen en prijsdifferentiatie in kavelprijzen. GroenLinks-Opsterland noemt als extra punt dat de gemeente de aansprakelijkheidsverzekering van vrijwilligers moet blijven betalen. Opsterlands Belang geeft tot slot nog als concreet punt een goede ouderenhuisvesting en een gezonde focus op de bouw van koopwoningen. PvdA biedt als oplossing dat het gaat om een mix van jong en oud en goede voorzieningen. Ook moet een dorp een sterk imago hebben zoals Wijnjewoude dit heeft met de WEN.

Wijnjewoude en glasvezel?
Alle partijen zijn unaniem voor snel internet. De oplossing die wordt gegeven is wel verschillend. Het CDA noemt bijvoorbeeld dat een initiatief zoals DFMopGlas volop gesteund moet worden en dat Opsterland als aandeelhouder invloed moet uitoefenen op Kabelnoord. ChristenUnie Opsterland wil ook dat Opsterland voorrang krijgt bij KabelNoord. D66 wil de precariorechten die betaald worden inzetten om onrendabele gebieden dekkend te maken. FNP heeft als actiepunt: in flugge digitale ferbining yn de hiele gemeente realisearre wurde moat. GroenLinks-Opsterlanders wil dat alle dorpen beschikken over gratis draadloze internetverbindingen (WiFi) op plekken waar veel inwoners samenkomen. Opsterlands Belang wil met behulp van lage legeskosten proberen dat Zuid-oost Friesland als eerste aan de beurt is voor glasvezel. PvdA wil zich sterk maken dat de markt zowel de rendabele als onrendabele gebieden van glasvezel voorziet.

De woningcorporatie wil haar bezit verkopen
In het algemeen zijn alle partijen voor een evenwichtige verdeling van het woonaanbod. ChristenUnie noemt daarbij specifiek dat het onderzoek van de WEN om huurwoningen over te nemen een serieuze kans verdient.  D66 wil specifiek dat sociale huisvesting juist in de kleinere kernen moet plaatsvinden. FNP wil graag: lytsskalige wenfoarsjennings, lykas ‘kangeroewenten’ anmoedigje en stimulearje dat starters in hûs keapje kinne, bygelyks yn it eigen doarp. GroenLinks-Opsterlanders is voorstander van Tiny houses en kleinschalige, eventueel particuliere, wooninitiatieven. Opsterland Belang staat open voor initiatieven en innovaties om de sociaal zwakkeren erbij te betrekken. PvdA wil dat de woningbouwcorporatie zich weer focust op haar hoofdtaak; sociale huisvesting.

Geld vrijmaken voor onderhoud van de perken
Op deze vraag kregen wij verschillende antwoorden. CDA Opsterland is bijvoorbeeld voorstander voor een samenleving die zich actief inzet voor haar omgeving. Het onderhoud van de perken moet echter geen verkapte bezuiniging zijn maar een plus opleveren voor de omgeving. ChristenUnie vindt dat de gemeente verantwoordelijk is voor (achterstallig) onderhoud. Initiatieven vanuit het dorp zijn posititief. D66 geeft aan dat perkonderhoud geen prioriteit is en dat de focus meer ligt op bijvoorbeeld schoolvervoer. Samenleving en gemeente zouden samen verantwoordelijk moeten zijn. GroenLinks-Opsterlanders vindt het meeste onderhoud een taak voor de gemeente en biodiversiteit en ecologische waarden vinden zij belangrijk bij het onderhoud. Opsterlands Belang wil dat waar een dorp zelf geen tijd heeft om onderhoud te plegen, de gemeente dit doet. Zij zien graag dat mensen met een uitkering hier ook een rol in krijgen. PvdA geeft ten slotte aan dat een dorp in principe zelf het onderhoud kan doen maar dat hier wel een financiële vergoeding voor het dorp tegenover moet staan. Ook kan perkonderhoud onderdeel zijn van dagbestedingstrajecten.

Meer geld voor dorpshuis?
Het mooie nieuws is dat alle partijen voor een dorpshuis zijn. Het CDA merkt hierbij op dat incidentele middelen niet altijd een oplossing zijn. ChristenUnie denkt dat de oplossing ligt in het verduurzamen van dorpshuizen. D66 vindt dat het dorpsbudget hiervoor is bedoeld en dat buurtcoaches kunnen worden ingezet. GroenLinks-Opsterlanders vindt dat er soms geld voor moet worden vrijgemaakt. Opsterlands Belang vindt dat groot onderhoud en energiebesparing moet worden betaald door de gemeente. De dagelijkse exploitatie is een taak van het dorp. Meer budget dus voor dorpshuizen. PvdA wil graag meer zeggenschap voor besturen van dorpshuizen en dorpshuizen verduurzamen.

Landbouw en de wegen
In het algemeen zijn de meeste partijen voorstander van korte passeerstroken en grasbetontegels. Het CDA vindt dat landbouw en veehouderij horen bij onze gemeente. Geen extra regelgeving en de infrastructuur moet met haar tijd en functie meegaan. D66 vindt een veilige infrastructuur belangrijk en eventuele knelpunten inventariseren en met betrokkenen een oplossing zoeken. FNP meldt dat: der ekstra omtinken wêze moat foar it hieltyd grutter en swierder wurdende lânbouferkear. GroenLinks-Opsterland is tegen de intensivering van de landbouw en de hierbij horende negatieve gevolgen op de weg. Opsterland Belang herkent niet het beeld dat de landbouw steeds intensiever wordt. Voertuigen worden wel steeds groter. De hoge snelheid en sluipverkeer moet worden beperkt door de weg anders in te richten en meer controles waar dit zin heeft. PvdA wil meer duurzame landbouw en dus ook vervoer. Specifieke wegenbelasting hiervoor zou een optie kunnen zijn zodat ‘de vervuiler’ betaalt.

Te hard rijden op met name de Weinterp, Opperhaudmare, Merkebuorren en Duerswâldmerwei. 
Bijna alle partijen zijn voor een goede voorlichtingscampagne zowel voor jong als oud en voor handhaving / controle door politie. CDA geeft daarbij aan dat er een goede evaluatie moet plaatsvinden over de herinrichting. ChristenUnie Opsterland is voor verkeersremmende maatregelen. D66 meldt dat grote drempels in Oudega Sm. goed hebben gewerkt en voor Wijnjewoude wellicht ook een oplossing zijn.
GroenLinks-Opsterlanders wil in goed overleg verkeersremmende maatregelen aanleggen. Opsterlands Belang kiest voor snelheidsbeperkende maatregelen en voor een andere inrichting van de weg. De PvdA noemt dat trajectmeeting wellicht een oplossing kan zijn.

De afritten van de N381 zijn bedoeld als erftoelatingswegen. Echter worden de wegen ook gebruikt als ontsluitingswegen. Er is voor zover geen duidelijk beleid over hoe deze wegen weer hun oorspronkelijke bestemming kunnen krijgen. Wat is uw mening hierover?
Alle politieke partijen zijn het erover eens dat de informatie op routeplanners moet worden aangepast. Het CDA geeft daarbij concreet aan dat de gemeente de beheerders van deze informatie moet benaderen. De ChristenUnie zou graag zien dat er borden komen die aangeven dat bepaalde afritten alleen voor bestemmingsverkeer is als het om vrachtverkeer gaat. Daarna ook handhavend optreden en vooraf de branche op de hoogte stellen. GroenLinks-Opsterlanders geven daarnaast aan dat het gebied met een dikke plus moet worden opgeleverd. Ook wat betreft dit punt. Opsterlands Belang geeft nog als extra suggestie om erftoegangswegen zo in te richten dat het minder geschikt is voor vrachtverkeer.

In Wijnjewoude leeft duurzaamheid enorm. Als gemeente kan Opsterland duurzaamheid hoger in het vaandel hebben staan en een voorbeeldfunctie hebben. Hoe ziet u dit?
Alle partijen zijn voor meer duurzaamheid maar de route is verschillend. Wel wordt door bijna alle partijen de WEN genoemd als een positief initiatief. Het CDA wil verder een stimuleringsproject starten. De ChristenUnie is erg blij met initiatieven vanuit het dorp en zal dit zeker stimuleren. D66 gaat voor een adviesloket milieu en duurzaamheid en wil precariogeld inzetten om zonne-energie te stimuleren. FNP wil graag: duorsum bouwe stimulearje en ljochthinder beheine. GroenLinksOpsterlanders wil ondernemers die bijdragen aan de circulaire economie voorrang geven bij aanbestedingen en afspraken maken met woningbouwcorporaties. En nieuwe huizen gasloos bouwen. Opsterlands Belang wil dat de mensen die overlast ervaren van duurzaamheid ook financieel profiteren. De PvdA is tenslotte voorstander van een lokale klimaatagenda waarin dorpen elkaar uitdagen.

Kandidaten uit Wijnjewoude

Tot slot geven wij nog graag een overzicht van de kandidaten uit Wijnjewoude voor de gemeenteraad. Helaas zijn er van de 9 partijen maar 2 met Wijnjewouders op de lijst. Wij geven geen stemadvies maar zoals burgemeester Van Selm in het interview al zei; Het is goed voor Wijnjewoude, als er ook Wijnjewoudsters in de gemeenteraad zitten!

CDA
8. Margriet Sijtsema – Tolsma
15. Wiebe Pool

PvdA
15. Pieter de Kroon (lijstduwer)

Volledige antwoorden

Bovenstaande antwoorden zijn een samenvatting van de antwoorden die de politieke partijen gaven. Vanwege de leesbaarheid hebben we de antwoorden moeten inkorten. Hieronder staan voor de politieke fijnproever de volledige antwoorden.

Wonen/werken

Hoe zou u de komst van jonge gezinnen en nieuwe vestiging willen stimuleren?

CDA Opsterland: Jonge gezinnen kiezen voor een vitaal dorp. Daarom zijn wij voor:

  • Een snelle digitale en infrastructurele ontsluiting
  • Een woningmarkt waarbij vraag en aanbod in balans zijn (zowel huur- als nieuwbouw, waarbij inbreiding voor uitbreiding gaat)
  • Kwalitatief goed basisonderwijs
  • Een verzorgd openbaar gebied
  • Voldoende recreatieve voorzieningen, zoals fietspaden en speeltuinen
  • Een aantrekkelijk klimaat voor (nieuw te vestigen) ondernemers
    Een sociale en actieve samenleving

ChristenUnie Opsterland: Wanneer er vanuit het dorp plannen worden ontwikkeld m.b.t. woningbouw voor jongeren en jonge gezinnen die goed onderbouwd zijn, zal de ChristenUnie zich inzetten om de plannen positief te beoordelen. Ook willen we in deze plannen meenemen of er mogelijkheden zijn voor de bouw van Tiny Houses. Verder willen we dat er voor jongeren ontmoetingsplaatsen blijven en we zullen als gemeente in de leefbaarheid van Wijnjewoude moeten blijven investeren.

D66: D66 wil om de volgende maatregelen nemen om het te voorkomen. ruimte in bestemmingsplannen om welstandsvrij te kunnen bouwen, prijsdifferentiatie in kavelprijzen die door de gemeente worden uitgegeven
We willen dat er sociale huurwoningen bij worden gebouwd. We willen dat de woningbouwcorporaties investeren in nieuw vastgoed en meer sociale woningbouw in kleine kernen door bestaand vastgoed te herbestemmen Meer bereikbare startershuisvesting realiseren juist in kleinere kernen.
Creativiteit in huisvestingsvraagstukken (bijv Knarrenhof). Ruimte voor kleinschalige bedrijvigheid (cottage industry) en creativiteit in regelgeving. Investeren in moderne lagere scholen en het op peil houden van de BHS zal ook zorgen dat krimp voorkomen wordt. Vrijgekomen ruimte kunnen gebruikt worden voor zonnevelden of natuur.

GroenLinks-Opsterlanders: GROENLINKS-OpsterLanders wil dat de gemeente zich meer gaat inspannen voor behoud en versterking van de middenstand, verenigingen en jonge gezinnen. Dit kan ondermeer door (dreigende) leegstand te bestrijden, stimulering van meer samenwerking tussen de verenigingen en organisaties en het op peil houden van de kwaliteit van basisvoorzieningen zoals het dorpshuis en de basisscholen. Daarnaast vinden wij dat de gemeente Opsterland de aansprakelijkheidsverzekering van vrijwilligers blijft betalen evenals de jaarlijkse subsidie voor de speeltuinverenigingen. Verder willen wij niet dat er bezuinigd wordt op de dorpsbudgetten.

Opsterlands Belang: Werk is de basis om jeugd te behouden en aan te trekken in de regio. We investeren veel in werk voor inwoners van Opsterland (geven al jaren meer aan re-integratie uit dan we uit De Haag krijgen) Ook roepen we regelmatig Den Haag op om overheidsbanen weer te spreiden om zo files in de randstad te verminderen en de regio economisch te steunen me werkgelegenheid. Jammer genoeg hebben de landelijke partijen bepaald dat ze overheidsbanen juist richting de randstad willen concentreren.
Na werk volgt het belang van huisvesting. We willen beginnen met goede ouderenhuisvesting. Dit door bestaande te renoveren en nieuwe te bouwen. Jongeren kunnen nu onder voorwaarden al startersleningen van de gemeente krijgen. Dat willen we uitbreiden. Hierbij prefereren we koopwoningen in plaats van huurwoningen. Als er mogelijkheden zijn om huurwoningen te behouden in dorpen, zullen we die wel aangrijpen!

Wat wilt u doen om Wijnjewoude de mogelijkheid te geven om over te stappen op glasvezel?

CDA Opsterland: Kabelnoord zal haar werkzaamheden plannen naargelang de belangstelling. Wanneer Opsterland aandeelhouder wordt van Kabelnoord zal onze invloed hierop vergroten. Daarnaast is het CDA van mening dat ook direct de grijze vlekken moeten worden meegenomen. Initiatieven zoals DFMopGlas steunt het CDA volmondig.

ChristenUnie Opsterland: Aannemer Kabel Noord moet de Gemeente Opsterland voorrang geven en ervoor zorgen dat de witte
gebieden zo snel mogelijk worden verglaasd waarbij de grijze gebieden zo mogelijk meteen worden
meegenomen. De gemeente moet zich hiervoor inspannen.

D66: D66 is voor glasvezel in heel Opsterland. Wij zijn er voor om de precariorechten die door kabelaars worden betaald deels in te zetten om onrendabele gebieden dekkend te krijgen.

GROENLINKS-OpsterLanders. Wij vinden het van groot belang dat iedereen kan beschikken over een snelle internetverbinding. Onze partij heeft o.a. vorig jaar een motie ingediend om in alle dorpen gratis draadloze internetverbindingen (WiFi) te realiseren op locaties waar veel inwoners bij elkaar komen.

Opsterlands Belang: In 2002 heeft Opsterlands Belang bereikt dat er subsidie van de gemeente beschikbaar werd gesteld voor draadloze WiFi alternatieven voor de toenmalige langzame telefoonlijnen in de dorpen. De laatste jaren hebben we regelmatig B&W bevraagd en gemaand om voortvarend met glasvezel aan de slag te gaan en daar geld voor beschikbaar gesteld. Dat lijkt nu te gaan lukken in provinciaal verband. We hopen ook bereikt te hebben dat Zuid-oost Friesland als eerste aan de beurt komt, door met lage legeskosten te gaan werken.

De woningcorporatie wil haar bezit in Wijnjewoude verkopen, wat vindt u hiervan?
CDA: De gemeente moet haar invloed gebruiken op woningcorporaties om het evenwicht in het woningaanbod te verbeteren.

ChristenUnie Opsterland: De ChristenUnie wil zich blijven inzetten voor het behoud van sociale huisvesting. Wij zijn geen
voorstander van verkoop van alle huurwoningen. Sociale huisvesting is onmisbaar. Het onderzoek van WEN naar mogelijkheden om huurwoningen over te nemen via een corporatie vinden we positief en krijgt onze steun.

D66: Als de dorpsgemeenschap daar een bijdrage in kan en wil leveren dan zullen wij die van harte steunen. Sociale huisvesting moet wat ons betreft juist in de kleinere kernen ontwikkeld worden, zie punt 1.

GroenLinks- OpsterLanders: Naast Tiny houses willen we ook inzetten op andere lokale kleinschalige wooninitiatieven. Een voorbeeld is Jirnsum waar een coöperatie is/wordt opgericht tot behoud en verbetering van deze woningen. De gemeente moet in overleg gaan met de verhuurders om woningen in kleine dorpen goed en betaalbaar te houden. Er komt geen stop op de startersleningen. Bij sociale huisvesting pleiten wij bovendien voor energiezuinige woningen, omdat dit goed is voor het milieu en de portemonnee.

Opsterlands Belang: Opsterlands Belang is voor een goede spreiding van de sociaal economisch zwakkeren en sterkeren over de dorpen en over de wijken in een dorp. Dat woningcorporaties woningen verkopen is niet door de gemeente tegen te houden. De snelheid kunnen we wel proberen te beperken. Overigens staat Opsterlands Belang zoals bekend ook open voor andere (particuliere) initiatieven en innovaties om de sociaal zwakkeren meer in de maatschappij te betrekken, onder anderen door innovatieve sociale huisvesting.

Kan er geld vrijgemaakt worden voor het onderhoud van de perken?
CDA Opsterland: CDA Opsterland is een groot voorstander voor een samenleving die zich actief inzet voor haar omgeving. Burgerinitiatieven ten aanzien van beheer en onderhoud werken in sommige kernen wel en in sommige niet. De gemeente kan deze verantwoording niet opleggen naar haar inwoners als een verkapte bezuiniging, maar moet meedenken, over hoe gezamenlijk een plus aan de leefomgeving kan worden gegeven. Initiatieven moeten door de gemeente worden gestimuleerd en gefaciliteerd, het CDA zal zich daarvoor inzetten.

ChristenUnie Opsterland: De gemeente is verantwoordelijk en zal achterstallig onderhoud tegen moeten gaan. Initiatieven vanuit de dorpen juichen we wel toe.

D66: Perken onderhoud is echter niet het allerbelangrijkste voor D66 als het om prioriteiten gaat. Zo willen wij liever in schoolvervoer investeren en initiatieven voor groenonderhoud met behulp van steunpunten voor vrijwilligers stimuleren. Door vrijwilligerswerk zal een groep individuen in staat zijn om perkenonderhoud te realiseren. Onderhoud de straat samen met de buren. Gemeente en samenleving moeten hierin samenwerken.

GroenLinks-OpsterLanders: De gemeente behoort het meeste onderhoud te doen. GroenLinks-OpsterLanders wil dat de gemeente de mogelijkheid onderzoekt om plantsoen en parken zo in te richten en te beheren dat de ecologische waarden (biodiversiteit) flink zullen toenemen en dat bijen en andere insecten er graag zullen komen. Dat kan bijvoorbeeld met de aanplant van fruitbomen waarbij de buurt wordt betrokken en hiervan zelf de vruchten plukt.

Opsterlands Belang: Inderdaad, waar het dorp zelf geen tijd heeft om onderhoud te plegen, kan de gemeente zonder wezenlijke extra kosten dit soort werk ook uitvoeren, denken wij. Er zijn mensen met een uitkering die kunnen werken. Dan is het gezond voor deze mensen om te werken.

Het wordt steeds moeilijker om zonder hulp het dorpshuis draaiende te houden. Kan hier meer geld voor worden vrijgemaakt?
CDA Opsterland: Om een dorpshuis in stand te houden, richten wij ons als CDA op het creëren van kansen en dezen te benutten. Incidentele middelen zorgen niet altijd voor structurele oplossingen.

D66: Het dorpsbudget kan hier perfect voor worden ingezet. Wij steunen deze budgetten. Ook ondersteunen we graag een regelmatige raadpleging onder bewoners waaraan dorpsfaciliteiten moeten voldoen. Buurtcoaches zouden bijvoorbeeld hierin kunnen worden ingezet.

GroenLinks-Opsterlanders: Het dorp en de gemeente moeten samen een oplossing vinden om dorpshuizen draaiende te houden. Het hangt sterk af van welke oplossing er wordt gevonden: soms moet hiervoor meer geld worden vrijgemaakt.

Opsterands Belang: We vinden dat groot onderhoud bij de gemeente ligt en ook investeringen in energiebesparing. Natuurlijk moet het dorp zelf zorgen voor een gezonde dagelijkse exploitatie.. Maar de gemeente kan wel investeren om de exploitatie gemakkelijker te maken. Er zal wat ons betreft wezenlijk meer geld beschikbaar komen voor de dorpshuizen. Daarnaast hebben we in ons verkiezingsprogramma opgenomen dat mensen zonder werk, voorzover ze in staat zijn, een maatschappelijke bijdrage moeten leveren. Hierboven noemden we al het groenonderhoud, ondersteuning in werkzaamheden van het dorpshuis vallen hier vanzelfsprekend ook onder.

Verkeer
CDA: Het bedrijven van landbouw en veehouderij hoort bij een plattelandsgemeente als Opsterland. De regelgeving/beperkingen willen we voor deze groep niet uitbreiden.De infrastructuur zal met haar tijd en functie mee moeten gaan. Dit betekent adequaat onderhoud van de weg, robuust groot onderhoud (zoals de aanleg van bermbeton) en goed onderhoud van de bermen.

ChristenUnie Opsterland: De gemeente is verantwoordelijk voor een goed wegenbeleid en moet het onderhoud op peil houden. Daar waar verbeterde maatregelen nodig zijn zoals verbreding van wegen moet de gemeente uitvoerend optreden.

D66: Investeren in veilige infrastructuur kan hier en daar een optie zijn zolang het niet ten koste gaat van kwetsbare natuur. De agrarische voertuigen kennen een wettelijke maximale breedte waar bijna alle lokale wegen te klein voor zijn. Vooral snelheidsbeperkingen en uitwijkhavens kunnen hier een oplossing zijn. In sommige gevallen is het denkbaar dat bepaald verkeer niet door de woonkernen mag door een maximale breedte aan te houden. Het lijkt ons verstandig knelpunten te inventariseren en met betrokkenen oplossingen te zoeken.

GroenLinks-OpsterLanders: Wij zijn tegen intensivering van de landbouw en dus ook tegen de negatieve gevolgen hiervan zoals grotere en bredere agrarische voertuigen. Financieel gezien is het onbetaalbaar om alle wegen in Opsterland aan te passen voor de moderne landbouw. Het enige wat de gemeente kan doen is op verkeersonveilige plekken aan de weerskanten van de wegen grasbeton-tegels plaatsen. Of eventueel het aanbrengen van korte passeerstroken.

Opsterlands Belang: Dat de landbouw steeds intensiever wordt, herkennen we niet. Dat de voertuigen groter worden zien wij ook. Aan de plattelandswegen zelf willen we niets veranderen. Als die breder worden, wordt er sneller gereden en trekt ook meer verkeer aan. We willen gaan experimenteren met herkenbare passeerstroken. We willen de snelheidsbeperkingen in de doorgaande wegen verminderen, zodat het verkeer daar weer meer gebruik van maakt en niet van de plattelandswegen (minder sluipverkeer). De te hoge snelheid en sluipverkeer moeten niet door drempels beperkt worden maar door andere inrichting van de weg en door meer controles op plaatsen waar dat zin heeft (bijvoorbeeld bij scholen).

De bebouwde kom is een 30km zone maar er wordt structureel te hard gereden op met name de Weinterp, Opperhaudmare, Merkebuorren en Duerswâldmerwei. Op welke manier zou u dit probleem willen aanpakken? Zou u op bepaalde wegen trajectmeting willen overwegen?
CDA Opsterland: Nu het werk rondom de N381 is afgerond zal gekeken moeten worden welke effecten het nieuwe ontwerp met zich mee brengt. Mochten hier ongewenste effecten uit voort komen dan moet hiervoor naar een oplossing worden gezocht. Ongewenst en verkeersonveilig gedrag begint bij de verantwoordelijkheid van de weggebruiker zelf. Het loont daarom zeker om deze bestuurders zich hiervan bewust te maken. Voor deze bewustwording kunnen maatregel worden ingezet waarbij wij denken aan campagnes, borden die zichtbaar de gereden snelheid aangeven en periodieke controles. Daadwerkelijke handhaving op snelheid kan enkel plaatsvinden door de politie.

ChristenUnie Opsterland: De ChristenUnie wil dat er meer verkeersremmende maatregelen worden aangebracht. Elk dorp kan bij de buurtagent aandringen op snelheidscontroles en moeten dat zeker niet nalaten. De gemeente speelt daarin een ondersteunende rol door ook bij de politie op controles aan te dringen.

D66: Grote drempels en een goede reclamecampagne hebben in Oudega Smallingerland gewerkt. Dit kan ook in Wijnjewoude. Leer kinderen in het onderwijs de gevolgen van hard rijden en alcohol in het verkeer in te zien. Een campagne samen met de ouders kan verhelderend werken. Handhaving is aan de politie en daar waar die te kort schiet kan de gemeente stimuleren op te treden. Indringend voorlichten is een verdere maatregel. Ook trajectmeting kan nodig zijn voor gedragsverandering.

GroenLinks-Opsterlanders: In goed overleg met de inwoners van Wynjewâld kan de gemeente verkeersremmende maatregelen zoals plateaus, drempels en wegversmallingen aanleggen. Meer handhaven en snelheidscontrole – zoals bijvoorbeeld ook in Gorredijk regelmatig gebeurt door de politie – kan daarmee samengaan maar is geen structurele oplossing. Trajectmeting is zeker het overwegen waard.

Opsterlands Belang: Zie reactie op voorgaande vraag. Er zijn initiatieven om Duerswald / Duerswaldmerwei iets anders in te richten zodat in het buurtschap rondom De Stripe automobilisten langzamer zullen gaan rijden.
We willen de snelheidsbeperkingen in de doorgaande wegen verminderen, zodat het verkeer daar weer meer gebruik van maakt en niet van de plattelandswegen (minder sluipverkeer). De te hoge snelheid en sluipverkeer moeten niet door drempels beperkt worden maar door andere inrichting van de weg en door meer controles op plaatsen waar dat zin heeft (bijvoorbeeld bij scholen).

De afritten van de N381 zijn bedoeld als erftoelatingswegen. Echter worden de wegen ook gebruikt als ontsluitingswegen. Er is voor zover geen duidelijk beleid over hoe deze wegen weer hun oorspronkelijke bestemming kunnen krijgen. Wat is uw mening hierover?
CDA Opsterland: Zoals aangegeven dient na afronding van het werk rond de N381 de situatie te worden gemonitord en voor ongewenste situaties moeten maatregelen worden bedacht. Ongewenst vrachtverkeer wordt deels ook veroorzaakt door het gebruik van de informatie van routeplanners. Om hierin verandering aan te brengen zal de gemeente de beheerders van deze informatie moeten benaderen.

ChristenUnie: De ChristenUnie zou graag zien dat er borden komen die aangeven dat bepaalde afritten alleen voor bestemmingsverkeer is als het om vrachtverkeer gaat. Daarna ook handhavend optreden en vooraf de branche op de hoogte stellen.

D66: Ook vrachtwagens en grote voertuigen hebben lokale bestemmingen. Daar waar echter de lokale wegen als sluiproute wordt gebruikt moet onderzocht worden waarom dit plaatsvindt en hoe dat is te voorkomen.

GroenLinks-Opsterlanders: De provincie en de gemeente hebben destijds voor de aanleg van de nieuwe N381 toegezegd, dat dit niet ten koste mag gaan van het onderliggende wegennet. Weet u het nog? Wij hebben hiervoor toen gewaarschuwd dat de nieuwe N381 nooit mag leiden tot een MIN voor het omliggende gebied; GROENLINKS-OpsterLanders is voor een betrouwbare overheid zal daarom de gemeente en de provincie herinneren aan hun eerder gedane belofte.

Opsterlands Belang: Er is een initiatief om door betere bebording vrachtwagens over de N381 te leiden; ook navigatie systemen worden in sommige gevallen al aangepast. Erftoegangswegen moeten waar mogelijk zo ingericht worden dat het lastiger wordt voor vrachtwagens om deze te passeren..

In Wijnjewoude leeft duurzaamheid enorm. Als gemeente kan Opsterland duurzaamheid hoger in het vaandel hebben staan en een voorbeeldfunctie hebben. Hoe ziet u dit?
CDA Opsterland: Duurzaamheidsinitiatieven zoals in Wijnjewoude moeten ruimte krijgen en vanuit de gemeente worden gestimuleerd. Het CDA zet zich in om doormiddel van het milieuprogramma en de omgevingsvisie deze ruimte te creëren. Daarnaast wil CDA Opsterland een stimuleringsproject starten om inwoners van Opsterland bewust te maken dat de energietransitie bij onszelf begint.

ChristenUnie Opsterland: Hier zijn we het hartgrondig mee eens. De ChristenUnie is erg blij met initiatieven vanuit het dorp en zal dit zeker stimuleren.

D66: D66 wil een adviesloket voor milieu en duurzaamheid voor de inwoners van Opsterland. Dit zal het verduurzamen van Opsterland versnellen. Opsterland kan precariogeld en subsidies van het rijk inzetten om zonne-energie te stimuleren. Burgers verdienen subsidie op zonnepanelen en subsidie op andere energiebesparende maatregelen. Bedrijven die deze diensten leveren krijgen de ruimte en moeten voor duurzaam handelen worden beloond. Lokaal onderwijs moet leerlingen opleiden die met de nieuwe duurzame technieken kunnen werken. Wij vinden dat verduurzaming zo snel mogelijk moet gebeuren. Opsterland moet weer koploper worden in duurzaamheid en hier vooral slim in zijn. Werkbare oplossingen. Zo zou een technische hoge school gevraagd kunnen worden om een onderzoek uit te voeren met als doel een ambitieus verduurzamingstraject op te zetten. De gemeente en andere overheidsorganisaties (scholen) zullen als eerste het goede voorbeeld moeten geven. Dit zal de burgers een boost geven. Duurzaamheid loont!

GroenLinksOpsterlanders: Geen woorden maar ook daden. It is mei sizzen net te dwaan. Duurzaamheid mag wat ons betreft iets meer kosten. Een goed voorbeeld hiervan is dat wij een Duurzaamheidsfonds in het leven willen roepen. Coöperatieve energieopwekking heeft onze voorkeur. Het burgerinitiatief van het dorp Wijnjewoude is hiervan een goed voorbeeld. Bij aanbestedingen krijgen ondernemers die circulair produceren voorrang.
Met woningcorporaties maken we afspraken om woningen bij renovatie of nieuwbouw energieneutraal te maken. Nieuwe huizen kunnen ‘gasloos’ gebouwd worden. Aanpassing van nieuwbouwplannen: de gemeente stimuleert bij projectontwikkelaars, aannemers en kopers dat er geen aardgasaansluitingen komen.
Op de lokale agenda kunnen ook met particuliere beleggers afspraken gemaakt worden over energiezuinig wonen en innovatie. De gemeente kan bij nieuwbouw bedingen, dat huizen energieneutraal, d.w.z. met zonnepanelen, maximaal geïsoleerd en zonder gasaansluiting worden gebouwd.

Opsterlands Belang: Duurzame initiatieven zijn vooral succesvol wanneer degenen die overlast ervaren ook financieel profiteren. Het zal u wellicht niet zijn ontgaan dat daarom Opsterlands Belang zich sterk heeft ingespannen om de ontwikkelingen van uw (lokale) energiecoorperatie te ondersteunen. We denken dat niet de gehele gemeente, maar juist een dorp innovatief bezig kan zijn. Om de gehele gemeente hiermee bezig te laten gaan en allemaal het wiel uit moeten vinden doet een te grote aanslag op de financiën en beschikbare deskundigheid. Hierdoor zouden andere ook belangrijke zaken in het gedrang komen. Het is een kwestie van keuzes maken. Als bio-vergisting zoveel subsidie nodig heeft dat het pas rendabel wordt bij 100% financiering (zie subsidie op co-vergisters) maar wel hele dorpen in de stank kunnen worden gezet wat ten koste gaat van leefbaarheid en recreatie en toerisme, is het verstandiger om voor andere alternatieve energievormen te kiezen zoals zonne-energie of geothermische energie. Realistisch duurzaam noemen we dat.

 

Deel dit bericht

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *