Brommers op de rijbaan

Op de gemeentelijke wegen rondom de N381, die nu zijn ingericht als 60-km gebieden zijn bromfietsers vanaf 18 april verplicht om op de rijbaan te rijden. Vanuit veiligheidsoverwegingen is het fietspad bij deze wegen taboe.
In Nederland is het vrij gebruikelijk dat bromfietsers in 60-km gebieden op de rijbaan rijden. Ook in Opsterland gebeurt dat al op meerdere plekken. Onderzoek en verkeersongevallencijfers laten zien dat het niet onveilig is. Het snelheidsverschil tussen de auto en de bromfiets is (theoretisch) kleiner (60 km/u versus 45 km/u) dan het verschil tussen de fiets en de bromfiets (18 km/u versus 40 km/u). Als de bromfietser op de rijbaan rijdt, neemt het ongevalsrisico tussen bromfiets en fietsverkeer af. En het fietst ook gewoon prettiger. Voor het autoverkeer geldt dat ze zich in deze 60-km gebieden moet aanpassen.
De nieuwe maatregel geldt in Ureterp (De Feart en Selmien East), Frieschepalen (Hearsterwei, De Slûs en Tolheksleane), Siegerswoude (Foarwurk), Bakkeveen (Duerswâldmer Wei), Wijnjewoude (Duerswâld, Merkebuorren en Weinterp) en Hemrik (Binnenwei en Sparjeburd).

bron: Sa24.nl

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *