Dodenherdenking 2018

Vanavond was de traditionele dodenherdenking aan de Weinterp. Deze keer werd de muzikale omlijsting – vanwege de vakantie – verzorgd door een speciaal voor de gelegenheid samengesteld blazersensemble.
Anna Veenstra en Tessa Russchen van Votum Nostrum droegen de krans en het gedicht werd voorgedragen door Bente Posthumus en Meike Fokkema van It Twâspan.
De werkgroep Kom Erbij was betrokken bij de begeleiding van ouderen en trad na afloop op als gastheer in de Driehoek. Hier waren deelnemers en vrijwilligers uitgenodigd om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen onder het genot van een kopje koffie.

Plaatselijk Belang is dankbaar voor alle vrijwillige inzet van kinderen, muzikanten, klokkenluiders, verkeersregelaars, EHBO’ers en Kom Erbij. Samen met de deelnemers maken zij de jaarlijkse dodenherdenking tot een waardige en sfeervolle bijeenkomst.

Het voorgedragen gedicht ‘De Tijd’ is geschreven door de 14 jarige Ilja Boersma uit Makkinga. Zij won daarmee de tweede prijs van de jaarlijkse poëziewedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De Tijd
Met trillende handen
En knikkende knieën
Een voelbare angst
In die donkere nacht
Ik kan me niet voorstellen
Hoe mensen zich voelden
Ik kan me niet voorstellen
Hoe het geweest moet zijn
Iedereen bij elkaar
Luisterend naar de schoten
Hopend dat ze weg zouden gaan
Hopend dat ze zouden ontwaken
Uit deze nachtmerrie
Hopend dat alles
Weer als vroeger zou zijn
Ik kan me niet voorstellen
Hoe dat geweest moet zijn
Ik kan het proberen te begrijpen
Maar het echt begrijpen
Dat kan ik nooit

Achtergrond
Dichter bij 4 mei is een jaarlijkse poëziewedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar rond het thema ‘herdenken’. Wat betekent 4 mei voor mensen in onze samenleving? Hoe geef je woorden aan de verschrikkingen van oorlog? Waaraan denk je als je twee minuten stil bent?
De winnaar van Dichter bij 4 mei mag zijn of haar gedicht voordragen op de Dam tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei. Drie andere finalisten dragen voor tijdens herdenkingen in de voormalige kampen Westerbork, Vught en Amersfoort. De overige finalisten worden vaak uitgenodigd bij lokale herdenkingen.
De poëziewedstrijd bestaat al sinds 1998. Elk jaar is een andere provincie aan de beurt. In 2018 vond de wedstrijd plaats in de provincie Friesland.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *