WEN stap voor stap mei 2018

Korte impressie van twee thema-avonden die de afgelopen weken op verzoek van leden zijn gehouden.

Asbest eraf Zonnepanelen erop, in 7 jaar terugverdiend
Uiterlijk 2024 moeten alle asbesthoudende dakbedekkingen die aan de oppervlakte liggen zijn gesaneerd. Een actueel thema dus voor veel Wijnjewoudsters.
De informatie werd gebracht door een specialist in asbestsanering. Men kan een totaalpakket verzorgen van inventarisatie tot en met verwijdering met -indien gewenst- aansluitend een nieuw dak. De verwijderingskosten voor golfplaten zijn gemiddeld € 10,- voor een groot dak en voor een klein dak €15 tot € 20,- per m2. Voor de asbestverwijdering is een subsidie van €4.50 per vierkante meter beschikbaar. Voor bedrijven zijn er daarnaast nog fiscale voordelen te halen.
De dakvernieuwing geldt niet alleen voor golfplaat, ook een volledig nieuw geïsoleerd pannendak kan direct aansluitend worden gelegd. En dan is het slim om ook direct een pv-systeem (zonnepanelen) te installeren. Doorgaans wordt de totaalinvestering (incl. sanering) in 7 jaar terugverdiend. Daarna begint het echte verdienen.
Voor meer info zie www.wen.frl

Isolatie, pure winst!
Deze avond ging het vooral om het delen van ervaringen met diverse vormen van vloer, gevel en dakisolatie. Ook soorten isolatieglas kwamen ter sprake.
De grootste energiebesparing haal je met een goed geïsoleerd huis! Dat was het motto van de korte fotopresentatie van WEN adviseur Tjalling Reitsma over diverse isolatie technieken en besparingen. Isolatie bespaart je zoveel energie dat de investering in 4 tot 6 jaar is terugverdiend. Goed dus voor portemonnee en omgeving!
Vervolgens werden de vragen van de aanwezigen geïnventariseerd en ontstonden kleine themagroepjes waarin men elkaar verder hielp. Zo was er bijvoorbeeld aandacht voor specifieke vloerisolatie, bouwkundige aanpassingen en algemene isolatie vraagstukken. Naast ervaringsdeskundigen waren er deze avond ook bouwkundige en energie specialisten uit ons dorp die hun kennis deelden. Al met al een nuttige avond, zo bleek. Want de aanwezigen weten elkaar nu te vinden. Ook werden ze opgeroepen hun ervaringen met maatregelen en leveranciers via het ledenplatform op wen.frl te delen, zodat meer mensen er profijt van hebben. Daarnaast gaven ze aan een vervolgbijeenkomst in het najaar te willen. WEN neemt daarvoor het initiatief. Net als voor themabijeenkomsten over warmtepomp, pellet kachel, aardwarmte etc. De fotopresentatie staat op wen.frl

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *