De gevonden melkbus

Ze vertelden vroeger altijd dat de melkbussen van JO DE Jong uit Gorredijk onverwoestbaar waren.
Deels hadden ze gelijk maar bij de renovatie van de Opsterlandse Compagnonsvaart kwam er een ernstig gehavende bus te voorschijn ter hoogte van Wietse Dijkstra. Wat in deze tijd met plastic letters gewerkt werd waren ze vroeger met koperen nummers op de bus gesoldeerd. Bij het schoonmaken kwamen de nummers 140 te voorschijn.

Bij het zoeken in oude archieven van zuivelfabriek “de Vooruitgang” kwamen we de naam Durk de Jong tegen die dat nummer in 1948-1949 had. Ook de naam Klaas Stuiver werd genoemd voor het jaar 1951. Bij navraag werd verteld dat hij maar 1 koe had en wat jong vee. Wat wil je dan met een melkbus van 40 liter om iedere dag 5 tot 6 liter melk te versturen.

Kan ook zijn dat de nummers 140 niet alleen busnummers waren maar ook lidnummer.

Dan ook nog de dubbele pech voor de melkbus—1 in de vaart en 2 de zuivelfabriek gesloopt die in 1903 gesticht werd door J vd Lei op Klein Groningen Wijnjeterp en die tot 1967 in bedrijf was en een fusie aanging met Oosterwolde.

Ook de melkrijders gevraagd voor dit nummer maar Wiebe de Groot Wijnjewoude wist het niet. Verder werd er nog een bus gevonden met nummer 254 in de Hemrik maar deze zal van “de Nijverheid” Hemrik zijn.

Wie weet hier meer over te vertellen??? G vd Bos 0516-471408.

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Hallo, ik kwam dit artikel tegen ivm de zoektocht naar, wat ik vermoed, een familielid van mij. Zijn naam is A. Friso (volledige voornaam onbekend) en is melkrijder geweest in de jaren 40/50. Dit werk heeft hem in 1951 z’n leven gekost; hij was met paard en wagen bij de melkfabriek op Klein Groningen, en toen hij het onwillige paard wilde tegenhouden, werd hij aangereden door een auto komende uit Ureterp. Zijn weduwe heeft kort erna het boerderijtje aan de vaart verkocht.
    Ik ben de kleindochter van Janke Friso, geboren in 1909. Ze is de dochter van Hendrik Friso en Trientje Mulder. Tot voor kort lagen laatstgenoemden begraven bij de kerk in Duurswoude.
    Het tragische verhaal van het ongeluk houdt mij al jaren bezig. Ik heb altijd een sterke band gevoeld met de Friso’s en Duurswoude/ Wijnjeterp. Het bleek lastig om te achterhalen van welke tak van de familie deze A. Friso afstamt omdat in de krantenberichten twee leeftijden en geen volledige voornaam werd genoemd. Ik zou graag meer over de familie weten; misschien kan iemand die u kent mij helpen. Alvast dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *