Nieuws van de werkgroep Verkeer en Veiligheid

n 2017 heeft Plaatselijk Belang van Wijnjewoude de werkgroep Verkeer & Veiligheid ingesteld om in samenwerking met de Gemeente en Politie te zoeken naar maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid en het verminderen van de verkeersoverlast. De aanleiding hiervoor was een toegenomen klachtenstroom t.a.v. het verkeer rond de verbindingswegen Klein Groningen/Opperhaudmare, Merkebuorren en de Weinterp in Wijnjewoude. Om goed te werk te kunnen gaan, is er in het voorjaar van 2018 een korte vragenlijst uitgezet onder de aanwonenden van deze straten. De respons is hoog te noemen. In totaal hebben 110 huishoudens (!) hun mening geuit. Bedankt aan iedereen die de enquête heeft ingevuld. In dit stuk delen wij graag de uitkomsten met jullie.

In eerste instantie zijn er vragen gesteld naar de tevredenheid van de huishoudens als het gaat om de veiligheid en ervaren overlast (leefbaarheid) van het verkeer. Daarbij kon men een cijfer geven van 1 t/m 10. De resultaten zijn eigenlijk wel onthutsend. Zo geeft men gemiddeld genomen een ruime 5 als het gaat om de huidige inrichting van de shared space kruisingen (geen verkeersborden, rechts gaat voor). De ervaren veiligheid (gemiddeld een 4,5) lijkt vooral bij stukken van de Merkebuorren (midden en gedeelte Meiinoarien) en Weinterp-Oost (gedeelte Opperhaudmare tot N381) als probleem te worden ervaren. Met een gemiddelde score rond de 3,2 valt de eensgezindheid onder de straten op als het gaat over de mate waarin men denkt dat het verkeer zich aan de snelheid houdt (of eigenlijk beter gezegd niet aan de snelheid houdt). Geluidsoverlast (gemiddelde 4,5) lijkt vooral een probleem te zijn bij de Weinterp (vooral het oostelijk deel scoort met een gemiddelde van 2,4 laag) en stukken van de Merkebuorren (Oost en gedeelte Meiinoarien). Overigens geven Klein Groningen (gemiddeld 6,4) en Merkebuorren centrum (gemiddeld 7) dit aspect juist een ruime voldoende.

Ook lijkt men het gemiddeld genomen niet eens te zijn met stellingen die erover gaan dat de herinrichting van het wegennet rondom de N381 een verbetering t.a.v. veiligheid en leefbaarheid voor de aanwonenden teweeg heeft gebracht. Hierbij lijkt men het vooral oneens te zijn met de eventueel afgenomen verkeerssnelheid door de herinrichting met de daarbij genomen maatregelen. Lage scores (dus meer oneens) op de andere onderdelen (veiligheid, intensiteit verkeer en geluidsoverlast) zien we vooral terug bij de Weinterp (vooral het oostelijk deel ziet geen verbetering) en het Merkebuorren gedeelte Meiinoarien. Klein Groningen/Opperhaudmare en Merkebuorren centrum geven daarentegen aan wel verbetering op deze onderdelen te hebben ervaren. Kennelijk speelt hierbij dat het aantal verkeersbewegingen bij Klein Groningen/ Opperhaudmare is gedaald met ruim 80% per etmaal, terwijl recente tellingen uitwijzen dat juist voor het oostelijk deel van de Weinterp zich een stijging heeft voorgedaan van meer dan 60% (!) van het aantal passerende motorvoertuigen per etmaal sinds de herinrichting van het wegennet.
Als we vervolgens vragen of er ook contact met gemeente en/of provincie is geweest over zaken betreffende de herinrichting, snelheid, veiligheid etc., dan blijkt van de 110 huishoudens voor bijna een kwart van het totaal dit het geval te zijn. Opmerkelijk is dat slechts een kleine 20% daarvan vindt dat hun vraag daarbij ook afdoende is beantwoord. Aan het einde van de vragenlijst kunnen door de respondenten ook nog wat andere punten aan de werkgroep verkeer en veiligheid worden meegegeven. We beperken ons in het onderstaande tot de meest genoemde. Zo wijst zo’n 30% van de ondervraagden op het belang van gedragsverandering en/of handhaving als het gaat om de geconstateerde misstanden in het verkeer. Dit speelt bij alle straten en geldt vooral t.a.v. de gereden snelheid. Bij de Weinterp geeft bijna de helft van de respondenten aan geluidsoverlast te ervaren van de aangelegde graskeien. Ook het slechte uitzicht als je van de N381 komt (vanaf Drachten) en de Weinterp op wilt rijden, wordt een aantal keer genoemd. Bij de Merkebuorren levert vooral het parkeerbeleid (auto’s op de stoep), de hoge stoepranden en fietsers op het trottoir bij de buurtbewoners veel ergernis op. Zowel bij de Weinterp als de Merkebuorren leidt bovendien het ruwe wegdek/klinkers voor een flink aantal huishoudens tot overlast. Klein Groningen/Opperhaudmare wijst naast de te hoge snelheid van het voorbijrazend verkeer, vooral op de gevaarlijke situaties die ontstaan bij het kruispunt (bij Klein Groningen), wanneer er geen voorrang wordt verleend.

Het doel van de enquête was dat de werkgroep de ervaringen van de aanwonenden wil meenemen en gebruiken in de te nemen acties. Door het grote aantal huishoudens dat de enquête heeft ingevuld durven we wel te zeggen dat we een goed beeld hebben van wat er allemaal speelt. Wij zullen met deze uitkomsten verder werken aan ons doel voor een veilig en leefbaar Wijnjewoude.

Mocht je de anonieme uitkomsten van de enquêtes over jouw buurt willen ontvangen, laat het dan even weten. Wij zullen er dan voor zorgen dat je deze krijgt.

Martin de Vries

Deel dit bericht

2 reacties

  1. Beste meneer/mevrouw,

    Voor aardrijkskunde doe ik op dit moment in vwo 6 een project over de eigen leefomgeving. Als het mogelijk is zou ik graag de uitkomst van de enquête over de Weinterp ontvangen. Als het kan zou ik ook graag de individuele resultaten van Klein Groningen/Opperhaudmare en Merkebuorren ontvangen.

    Vriendelijke groeten,
    Sanne van der Hout

  2. Beste meneer/mevrouw,

    Voor aardrijkskunde doe ik op dit moment in vwo 6 een project over de eigen leefomgeving. Als het mogelijk is zou ik graag de uitkomst van de enquête over de Weinterp ontvangen. Als het kan zou ik ook graag de individuele resultaten van Klein Groningen/Opperhaudmare en Merkebuorren ontvangen.

    Vriendelijke groeten,
    Sanne van der Hout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *