WEN Stap voor Stap september 2018

Energieplan Wijnjewoude klaar!
Wat moet er allemaal gebeuren als we Wijnjewoude in 2025 energieneutraal willen hebben?
Op deze belangrijke vraag wilde WEN graag een realistisch antwoord dat uitgaat van de specifieke mogelijkheden van ons dorp en omgeving. In nauwe samenwerking met netwerkbeheerder Liander is onderzocht wat Wijnjewoude in de toekomst nodig heeft aan elektriciteit en gas en hoe we daar duurzaam in kunnen voorzien.
Het resultaat is het rapport ‘Wijnjewoude Energie Neutraal 2025; van gedacht beleid naar gedaan beleid’. Je kunt het vinden op www.wen.frl/energieplan-Wijnjewoude

In het rapport wordt duidelijk hoe belangrijk het is dat niet alleen alle Wijnjewoudster inwoners en ondernemers betrokken zijn, maar ook overheden en woningcorporatie. Met elkaar zullen ze moeten blijven afstemmen welke volgende stap bijdraagt en voor iedereen acceptabel is.
Nu is Wijnjewoude pilot binnen de Friese Energie Strategie. Zij geeft met dit rapport een blauwdruk op welke wijze een dorp de overgang van fossiele naar duurzame energie kan maken tegen de laagste maatschappelijke kosten. Dat is belangrijk voor gemeente en provincie omdat zij een plan moeten maken voor de energietransitie in hun gebied.
Het rapport is inmiddels aan alle partners in de Friese Energie Strategie verstrekt. Na de zomervakantie wordt het behandeld.

13 september Informatieavond collectief zonnedak
Wil jij ook graag groene stroom opwekken met eigen zonnepanelen, maar woon je in een huurhuis of is je dak niet geschikt? Grijp nu je kans om het samen te doen!
Nog dit najaar realiseren we het eerste collectieve zonnedak van circa 200 zonnepanelen. Binnenkort wordt bekend op welk Wijnjewoudster bedrijfsdak dit eerste project komt.

Voor 99 euro per paneel kun je in het project deelnemen. Zo’n paneel levert ca 250 kWh per jaar. Het project is een zogenaamd postcoderoosproject. Met de Bân van september is een informatiefolder verspreid. Heb je meer vragen? Stel ze op de informatieavond op 13 september.
Behalve dat je duurzaam bezig bent, is deelname ook goed voor je portemonnee en voor de toekomst van ons dorp. Voor meer informatie kijk op www.wen.frl/postcoderoosregeling

Zonneveld op zuiveringslocatie geen ‘gelopen race’
Verwerving van de voormalige waterzuiveringslocatie, belangrijk onderdeel binnen onze droom, blijkt een uiterst moeizaam en langdurig proces. Recent heeft Wetterskip Fryslân besloten om het perceel in twee onafhankelijke delen te knippen. A. Het gedeelte van het bos dat eigendom is van het waterschap en B. het omheinde stuk met de opstallen van de waterzuiveringsinstallatie.
Het deel met opstallen kan uitsluitend met inbegrip van alle eventuele risico’s verworven worden. Iets dat onze energie coöperatie door deskundigen sterk ontraden wordt en dat ook het WEN bestuur niet verantwoord acht. WEN zal zich moeten beraden op de ontstane situatie en zal dit punt in de eerstvolgende ledenvergadering op de agenda zetten.

Energie besparen met de buren
Ervaring in andere dorpen leert dat energie besparen samen met je buren voordeliger, makkelijker en leuker is. Daarom heeft de provincie gratis ondersteuning aangeboden van Buurkracht. Deze onafhankelijke organisatie helpt en adviseert buurten, wijken en dorpen om gezamenlijk bezig te gaan met energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Buurkracht wil haar hulpaanbod in Wijnjewoude bekend maken. Daarom heeft WEN, in samenwerking met Buurkracht, alle buurtverenigingen uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op 5 september. Het zou mooi zijn als van elke buurtvereniging 2 ambassadeurs aanwezig zijn om te horen hoe Buurkracht onze buurten kan helpen. Wil je meer weten? Kijk op www.wen.frl/buurkracht

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *