Werk je mee aan onze dorpscanon?

In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 is het project ‘Canons van de Friese dorpen en steden’ in het leven geroepen door Stichting Fryslâns Ferline. Op de website www.dorpscanon.nl vind je steeds meer Friese dorpen die hun eigen canon vastleggen. De historische werkgroep Wijnjewoude heeft ons dorp aangemeld bij dorpscanon.nl en graag betrekken wij een ieder erbij om samen ons historische verhaal van Wijnjewoude op te maken.

Wat is een dorpscanon precies? Een canon is een overzicht van belangrijke gebeurtenissen, personen, teksten, kunstwerken en voorwerpen uit de geschiedenis van een dorp, stad, land. Een lokale dorpscanon vertelt het historische verhaal van een relatief klein en overzichtelijk gebied. We mogen in een dorpscanon aandacht vragen voor monumentale gebouwen, een landschap of misschien zelfs een boom die gezichtsbepalend is en al eeuwenlang het dorpsplein siert. Er is ook ruimte voor “markante inwoners”. Iedere plaats heeft door de jaren heen haar eigen markante inwoners gekend, zo ook Wijnjewoude.

Het is de bedoeling dat we korte verhaaltjes schrijven (max half A4) en hierbij beeldmateriaal gebruiken zoals een foto of filmpje. Ook kunnen we doorverwijzen naar onze huidige website wijnjewoude.net voor meer informatie. We willen beginnen met het verzamelen van de onderwerpen die er volgens jou in zouden moeten komen. Wat is je wensenlijstje? Je mag een kant en klaar stukje tekst naar ons sturen die vervolgens geredigeerd wordt. Of we komen bij je langs om te interviewen en een stukje tekst te schrijven.

Waar denken wij onder andere aan als het gaat om historische gebeurtenissen in Wijnjewoude?
– Samenvoeging van Wijnjeterp en Duurswoude
– Markante figuren: Iemkje Hofstra
– Kerken in Wijnjewoude: Weinterp, kerk is verplaatst
– Klokkenstoel en Weinjeterperklokkenlied
– Duurswoude: 13e eeuw, oudste van Opsterland. Noormanpoortje in de kerk
– Tjonger 80 jarige oorlog met verdedigingslinie, skansen.
– Wijken aan de vaart
– Freulevijver met bezoek van koninklijke familie
– Van twee dorpsfeesten naar één
– Vlag en wapen Wijnjewoude
– Criminaliteit: moorden in Wijnjewoude

We hopen het dit jaar af te ronden. Dit betekent dat we de aankomende maand onderwerpen en teksten gaan verzamelen. In november willen we de teksten gaan schrijven en mogen jullie feedback geven. En in december zetten we de laatste puntjes op de ‘i’ en wordt het tevens vertaald naar het Fries. Heb je informatie, teksten of vragen deel dit dan met Margriet Sijtsema-Tolsma:
margriettolsma@gmail.com of telefonisch 06-43542644

Groeten Werkgroep Historisch Wijnjewoude
Durk van der Veen, Ruurd van der Woude, Henk Janssen, Margriet Sijtsema-Tolsma

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.