WEN Stap voor Stap november 2018

De Twa Bûken verwelkomt collectief zonnedak
Het eerste Postcoderoosproject met zonnepanelen is welkom op het gloednieuwe dak van zorgboerderij De Twa Bûken aan Duerswâld 9. Tenminste als de onderzoeken naar dakconstructie en aansluiting op het net goed uitpakken.
Eigenaren Janny en Ken Copeland-Rozema willen niet alleen hun eigen benodigde zonnestroom opwekken, zij stellen ook graag hun dak ter beschikking aan het dorp. Met een postcoderoosproject geven zij ongeveer 20 huishoudens de gelegenheid om zelf zonne- stroom op te wekken. Zo krijgt de zorgzaamheid van de familie Copeland ook een groen tintje en dragen zij nog meer bij aan een energieneutraal Wijnjewoude.

Wil jij jouw eigen zonnepanelen in het eerste postcoderoosproject? Er is nog ruimte. Het kan al voor 99 euro per paneel. Kijk voor meer info op www.wen.frl/postcoderoosproject. Je kunt je belangstelling melden via info@wen.frl

Buurkracht: eerste pilot buurtteam van start
Samen energie besparen met je buurtgenoten, dat is voordeliger, makkelijker en ook leuker.
Daarom maken we in Wijnjewoude graag gebruik van Buurkracht. Deze –door de provincie gefinancierde- organisatie, ondersteunt dorpen bij het gezamenlijk verduurzamen.
Op 5 september hebben vertegenwoordigers van de buurtverenigingen ons dorp in acht buurtteams onderverdeeld. Deze buurtteams willen uitvogelen aan welke gezamenlijke besparingsmaatregelen de bewoners in hun buurt behoefte hebben en hoe ze elkaar kunnen helpen. Daarbij kun je denken aan het gezamenlijk inkopen van bijvoorbeeld isolatiematerialen of –werkzaamheden, aan ledlampen voor thuis, of led TL voor in de schuur. Maar ook kan het voordelig, leuk en makkelijk zijn om gezamenlijk zonnepanelen of zonneboilers in te kopen en te laten installeren.
Met enige vertraging door een landelijke campagne van Buurkracht, is er nu een start gemaakt. Het buurtteam rond de Feart is als pilotbuurt inmiddels flink in actie. De tweede pilot vindt plaats in de ‘Heidebuurt’. De andere zes buurtteams kunnen straks van hun ervaringen leren en dan hun eigen acties uitzetten. Wil je meer weten over buurkracht in jouw buurt? Kijk op www.wen.frl/buurkracht

Gemeenteraad onder de indruk van Energieplan Wijnjewoude
Op 10 oktober zaten veel raadsleden geboeid te luisteren naar het heldere verhaal over hoe Wijnjewoude in 2025 energie neutraal kan zijn. Wat dat het kán, wordt in het Energieplan, dat WEN heeft laten opstellen, overtuigend aangetoond. De technieken zijn er en Wijnjewoude heeft genoeg potentie.
Aan de hand van dit plan werd besproken hoe een dorp, op realistische wijze kan toewerken naar een volledig duurzame energievoorziening. En welke partijen daar allemaal een rol bij spelen. Daarom is Wijnjewoude als pilotdorp een mooi leerproces ook voor de gemeente en de raad. Zeker als bij zo’n pilot de bedoeling belangrijker wordt gevonden dan de regels.
Zo kan WEN politiek en ambtenaren helpen bij hun moeilijke taak om het Opsterlands energiebeleid vorm te geven. En kan de raad de ontwikkelingen in Wijnjewoude kritisch volgen en ondersteunen.

Troubadour Piter Wilkens gaf de avond een extra vrolijke sfeer met zijn inspirerende liedjes over duurzaamheid. ‘Jou it troch’ was zijn warm pleidooi om onze kostbare aarde gezond door te geven aan de generaties na ons.
“Het kan! Als we het met elkaar doen!” Deze stelling van WEN-voorzitter Pieter de Kroon vond brede instemming. Wijnjewoudsters en gemeenteraadsleden, allemaal kunnen we onze bijdrage leveren. En dan nu: van gedacht beleid naar gedaan beleid! Dat gaat niet gemakkelijk worden, maar WEN houdt vol!
Het Energieplan vind je op www.wen.frl/energieplan.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *