Dorpssteunpunt en mantelzorg

Aanstaande woensdag zijn wij van het dorpssteunpunt – zoals elke veertien dagen – van 10.00-12.00 uur in de Swingel. Heb je vragen over wat dan ook maar, kom langs! Maar je bent ook van harte welkom voor alleen maar een praatje bij een bakje koffie.

 

Inventarisatie mantelzorgers

De gemeente Opsterland wil graag zoveel mogelijk jonge mantelzorgers in beeld krijgen. Want de gemeente vindt het belangrijk om de jonge mantelzorgers te ondersteunen. Maar daarvoor is het eerst nodig om te inventariseren welke kinderen/jongeren er nu precies mantelzorger zijn.
Meer informatie is te vinden op www.mantelzorgopsterland.nl

Wat zijn jonge mantelzorgers?
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die zich regelmatig zorgen maken om, soms zorg moeten missen of belast zijn met zorgtaken voor een ouder, broer of zus met
* een lichamelijke chronische (langdurige-continue) ziekte;
* een verstandelijke of lichamelijke beperking;
* chronische (langdurige-continue) psychische klachten;
* een alcohol-, drugs-, of andere verslaving.

Een paar voorbeelden van mantelzorg:
* Je zus heeft een spierziekte.
* Je vader is verslaafd aan bier.
* Je broer heeft kanker.
* Je moeder is vaak somber.
* Je broertje kan nooit rustig zijn

Maar… wat ik doe is toch vanzelfsprekend?
Nee, dat is het niet! Uiteraard is het hartstikke goed wat jij allemaal doet, maar het is niet vanzelfsprekend. Meestal rol je onbewust in de rol die je nu als mantelzorger hebt, je doet “gewoon” wat er van je wordt gevraagd of je doet het uit jezelf.
En je bent niet de enige; ongeveer 1 op de 4 jongeren in Nederland is ‘Jonge Mantelzorger’, net als jij. Je vindt het meestal heel vanzelfsprekend om klaar te staan voor iemand om wie je geeft. En het is fijn dat jij er bent!

En nu?
Nu inventariseert de gemeente dus wie precies mantelzorger zijn om hen hierbij te kunnen ondersteunen. Ben jij mantelzorger dan kun je aanmelden bij Annet Boonstra, sociaal cultureel werker bij Timpaan Welzijn 06 52091353 of mail naar a.boonstra@timpaanwelzijn.nl of het Gebiedsteam Opsterland, 0512 386222, mail gebiedsteam@opsterland.nl

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *