WEN Stap voor Stap januari 2019

Goede voornemens voor 2019?
Dikke kans dat jij ook wilt bijdragen aan een schonere en veiliger aarde.
Het kan al heel simpel door bewust energie te gebruiken, want de schoonste energie is die je niet gebruikt. Bijkomend voordeel, je bespaart onmiddellijk op je energierekening. En wie wil dat nou niet?

Gebruik je veel gas? (een gemiddelde tussenwoning verbruikt ca. 1.350 m3 en een vrijstaande woning ca. 2.200 m3 per jaar) Ga dan eens na of je huis wel goed geïsoleerd is. Dat levert namelijk verreweg de meeste besparing en comfort. Wil je een beetje hulp bij je beslissingen? Maak een afspraak met WEN energieadviseur Tjalling Reitsma, 06 82092400. Wordt vooraf lid van WEN, dan komt Tjalling gratis bij je thuis. Meer weten? www.wen.frl/aan-de-slag/

De volgende stap kan zijn dat je niet langer vuil geproduceerde energie wilt gebruiken. Je kunt zelfs kiezen voor groene stroom van bronnen uit de buurt. Daarvoor is het slim om over te stappen naar ons eigen coöperatieve energiebedrijf ‘Energie VanOns’. Een aantal leden van WEN zijn al klant bij Energie VanOns. Zij kopen hier hun benodigde energie en leveren de stroom die over is al aan dit bedrijf. Dat geldt ook voor de stroom die vanaf dit voorjaar wordt opgewekt op het dak van zorgboerderij De Twa Buken. Energie VanOns is prijstechnisch concurrerend en de opbrengst komt ten goede aan de aangesloten dorpen. In december is Energie VanOns bekroond als meest duurzame energiebedrijf. Zie www.wen.frl/energie-vanons

 

Wil je zelf graag zonnepanelen, maar heb je geen geschikt dak of vind je het te kostbaar? Dan is een paar panelen in het postcoderoosproject op de Twa Bûken, Duerswâld 9, net wat voor jou!
Je kunt al meedoen voor 99 euro per paneel, en je begint direct met besparen. Dat komt omdat je de energiebelasting, over de door jouw panelen opgewekte stroom, niet hoeft te betalen. En dat scheelt ongeveer de helft van de stroomprijs. Wil je meer weten? Zie www.wen.frl/postcoderoosproject Je kunt ook bellen met 06 22686526.
De panelen van het postcoderoosproject worden dit voorjaar op de Twa Bûken gelegd. Dus deze zomer geniet jij al van jouw eigen zonnestroom.

Dit jaar gaan we door met het samenbrengen van buurtgenoten (Buurkracht) om elkaar te steunen en te stimuleren. De twee pilot buurten (Feart en Heides) hebben zich laten voorlichten over LED verlichting en zonnepanelen. Ook hebben ze meters te leen om te zien hoeveel stroom hun apparaten verbruiken. De volgende stap is waarschijnlijk dat ze gezamenlijk gaan inkopen.

Onlangs heeft WEN de RWZI locatie (voormalige rioolwaterzuivering) van Wetterskip Fryslân overgenomen, met als doel er groene energie op te wekken en op te slaan. Gezamenlijk met provincie, gemeente, omwonenden en boeren in de omgeving, zijn we druk bezig haalbare plannen voor de locatie te ontwikkelen.

Bijna 200 WEN leden
Dat is al ongeveer een kwart van alle huishoudens in Wijnjewoude.
Wil jij de ontwikkelingen van Wijnjewoude Energie Neutraal ook beter volgen, of merk je dat je langzaam maar zeker een groener hart krijgt, wordt dan lid van WEN. Het lidmaatschap is gratis en je krijgt het nieuws rechtstreeks via je mailbox. Hoe groter het draagvlak hoe meer we samen kunnen bereiken. Trouwens, ook de inspirerende en gezellige WEN-avonden zijn niet te versmaden. Binnenkort hopen we het 200ste lid te verwelkomen. Meld je aan!

Het 200ste lid krijgt LED-lampen ter waarde van 20 euro cadeau. www.wen.frl/lid-worden

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *