Gezellige Rwanda-avond in de Swingel

Vorige week vrijdag was er een Rwanda avond in de Swingel. Geert van der Veen uit Wijnjewoude en Pastor Edward uit Rwanda vertelden over Rwanda. Het is nu precies 25 jaren geleden dat de genocide heeft plaatsgevonden. Uiteraard kwam dit aan bod maar juist ook de wederopbouw en hoe de Rwandesen aan verzoening werken. Vanuit de overheid zijn er programma’s gestart dat eenieder zich Rwandees moet noemen en geen onderscheid meer maakt in Hutu’s en Tuti’s. Dit onderscheid in sociale klasse was voor de komst van de Belgen, die het koloniseerden, overigens niet aan de orde. Het waren juist de koloniale heersers die de bevolkingsgroepen tegen elkaar heeft opgezet.

Vooral het bevorderen van onderwijs aan de relatief grote, jonge bevolking, is de manier hoe de Rwandese regering probeert de ontwikkeling te bevorderen. Juist door het volgen van beroepsonderwijs hopen Rwandesen een betere job te vinden en te kunnen werken aan de economische ontwikkeling van hun land. Het land bestaat uit vele bergen, waar de mensen vooral op het platteland wonen. Koffie is een grote sector in Rwanda. Andere belangrijke vakken die geleerd worden zijn technische vakken en handwerk.

Juist door de sterke controle van de overheid is het een veilig land. Het trekt buitenlandse investeerders aan en je kunt veilig over straat lopen, omdat er genoeg militairen orde houden op straat. En je zou het wellicht niet verwachten maar het is er ontzettend schoon. Plastic is al jaren geweerd in Rwanda en door de harde hand op straat durven mensen geen wetten te overtreden en heeft dit mede gezorgd voor een mooi en schoon land.
Pastor Edward studeert theologie in Amsterdam en werkt al jaren als pastoor voor de Angelicaanse kerk in Rwanda. Het verzorgen van preken in gevangenissen is een van hun taken. Graag ziet hij de rol van de kerk breder en binnenkort keert hij terug om de grotere boeven van de genocide die nu vrij komen te begeleiden om te herintegreren in de maatschappij.

Het was een gezellige en intieme avond. Er waren 18 bezoekers die volop vragen konden stellen aan pastor Edward. Indrukwekkend, positief om te horen dat het land zich zo mooi wederopbouwd. En we hopen dat al die jonge mensen met een diploma op zak het land nog verder zullen ontplooien.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *