Kijk ons in de ogen en wat zie je? De nieuwe pinda of de aardappelkop?

Update redactie: Via Facebook kregen we de vraag wanneer Senang in Wijnjewoude wordt gespeeld. Dit blijkt 12 oktober om 20:15 te zijn in MFC de Swingel

Dubbelbloedduo Nynke Heeg en Klemens Patijn speelt met zijn roots. Met het verhaal van hun Indische ouders en grootouders die met zo’n tweehonderdduizend andere vluchtelingen in de jaren vijftig een koud welkom kregen in Nederland. Die 12.000 km verderop ‘thuis’ mochten komen in een moederland dat zij alleen kenden uit de boekjes. Een groep niet allochtoon en niet autochtoon, met een flink vermogen om stilzwijgend op te gaan in de Nederlandse samenleving.

Nynke en Klemens zijn op het toneel alles behalve geruisloos. Met rake klappen op de Kendangdrums en zoete pianoklanken troeft het duo elkaar af. Ze geven adem aan een verzwegen schreeuw. Om de pijn van de oudere generaties niet zomaar te laten verdwijnen en om grip te krijgen op hun gemixte roots. Ze plaatsen elkaar, gewenst of niet, terug in de straten van Bandung. Ze duelleren met het beste en het slechtste van twee culturen die zij in zich dragen. Met stille kracht maken ze korte metten met een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen. Het verhaal van familiegeschiedenissen van koloniale overheersing, overleven in Jappenkampen en een onafhankelijkheidsoorlog.

Generatie drie zwijgt niet langer, maar vraagt, poert en confronteert. SENANG is muziektheater over afkomst, tradities en botsingen. Een persoonlijke zoektocht naar identiteit, bekend voor iedereen die opgroeit in twee culturen. Hoe bepalend is je afkomst voor wie je bent of wie je wordt? Hoe senang voelen Nieuwe Nederlanders zich vandaag de dag?

Tg Goed Gezelschap maakt voorstellingen op locatie, in theaters en voor festivals, met actuele onderwerpen als uitgangspunt. Muzikaal, komisch en ontroerend. Noodzakelijke verhalen waar iedereen zich in weet te herkennen.

SENANGis een samenwerking met regisseur Jos van Kan, die in zijn werk al vaker de verschillen tussen Azië en het Westen op scherp zette en deze steeds weer in schoonheid weet te verbinden en te verzoenen.

spel, muziek, tekst, concept | Nynke Heeg, Klemens Patijn
Regie, tekst, concept | Jos van Kan
dramaturgisch advies | Jessica Kuitenbrouwer
repetitor | Jaap Dieleman
decor, toneelbeeld | Lidwien van Kempen
kostuums | Dorien de Jonge
techniek | Coen Jongsma, Jan Sol
lichtontwerp | Jan Sol
pr & marketing | WildChild Agency
beeld | Tijmen Hermans
teaser | Rocketfilms / Martijn Rondel
scènefoto’s | Ben van Duin

www.tggoedgezelschap.nl

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *