De zon schijnt voor de Twa Bûken

Fier steeg afgelopen vrijdag de zon op naar de grauwe hemel boven zorgboerderij de Twa Bûken van Janny en Ken Copeland en opende daarmee de eigen stroomproductie. Vanaf nu krijgen bijna 20 huishoudens groene stroom van hun eigen panelen, in dit collectieve zonneproject van WEN.

De stromende regen tijdens de praatjes, trok zich beschaamd terug toen wethouder Rob Jonkman op zijn fluit blies en drie stralende jongens op hun fiets de zon kwamen brengen. De oudste project deelnemer – Jeen Posthumus – verrichtte de openingshandeling door de zon los te maken van de fiets en op te laten tot hoog boven de panelen.

Een mooi symbool van de verbindingen die dit zonnedak heeft gelegd. Een zorgboerderij stelt zijn dak beschikbaar, de uitvaartvereniging maakt het financiële projectplaatje rond, oud en jong hebben participaties gekocht, WEN neemt de zorg van de exploitatie op zich en de Gemeente steunt Wijnjewoude in haar doel om in 2025 Energie Neutraal te zijn. De stroom wordt aan de participanten geleverd via ons eigen energiebedrijf Energie VanOns.

WEN is heel blij met dit eerste gerealiseerde project en laat daarmee zien dat het haar menens is met de slogan ‘SAMEN maken we Wijnjewoude EnergieNeutraal’.

 

 

 

Bij de opening werden opnamen gemaakt door een camerateam van VPRO Tegenlicht. De documentaire – een onderdeel van de prijs ‘Plattelands Pioniers’- wordt op 15 september uitgezonden.

 

 

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *