WEN Stap voor Stap juli/aug 2019

Feestje zonnedak Twa Bûken
Op vrijdag 12 juli vieren we de start van ons eerste collectieve zonnedak. Om 16.30 uur wordt dit WEN project met 200 zonnepanelen feestelijk in gebruik gesteld. Je bent van harte welkom om het mee te beleven.

Aan dit zogenaamde postcoderoosproject nemen 14 huishoudens deel die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen hebben. De meeste hebben bij de start een deel van het aankoopbedrag geïnvesteerd. Het resterende deel wordt voorgefinancierd door uitvaartvereniging Eert De Doden. Zo kunnen mensen ook als hun spaarrekening minder gevuld is, toch hun eigen zonnestroom opwekken en hoeven ze daarover geen energiebelasting te betalen. “Op de bank brengt ons geld niets op. Dan is dit een goede bijdrage aan een zonnige toekomst voor ons dorp” aldus voorzitter Joop Miedema van Eert De Doden.
Het heeft even geduurd, maar inmiddels liggen de 200 zonnepanelen op het dak van zorgboerderij de Twa Bûken aan Duerswâld. Zo helpen lokale maatschappelijke organisaties elkaar naar een betere wereld. Een mooi voorbeeld van ‘SAMEN maken we Wijnjewoude Energie Neutraal’.

Economische Zaken betaalt bedrijfsplan vergisting groengas
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financiert de ontwikkeling van het businessplan voor centrale mestvergisting met groengasproductie. Het doel is te onderzoeken of met ons baanbrekend concept Wijnjewoude aardgasvrij gemaakt kan worden. Het bedrijfsmodel zou dan voor veel plattelandsregio’s met relatief kleine melkveehouderijen een goede oplossing kunnen zijn. www.wen.frl/mestvergisting/

Folder Zelfstroom roept vragen op
Misschien heb je recent een folder van het bedrijf ‘Zelfstroom’ ontvangen, met als boodschap ‘Nu in Opsterland: nieuw collectief zonnepanelenproject’.
WEN krijgt vragen of zij, of de Gemeente Opsterland, hierbij betrokken zijn. Het antwoord is: nee. Zelfstroom heeft namelijk helemaal niets met de gemeente Opsterland of met WEN te maken. Het is gewoon een commercieel bedrijf dat zonnepanelen wil verhuren.
Als je als WEN-lid aangeeft dat je zo’n huuroptie aantrekkelijk vindt, dan kunnen wij onderzoeken of we deze mogelijkheid ook via WEN kunnen aanbieden. Op die manier blijft het geld in de lokale economie en komt de opbrengst uiteindelijk ten goede aan het dorp in plaats van aan een landelijk opererende commerciële partij.
Natuurlijk kun je ook met dit bedrijf in zee gaan, want daarmee verduurzaam je in elk geval jouw gebruik en dat is altijd goed. Je vragen of opmerkingen lezen we graag via info@wen.frl.

We wensen alle dorpsgenoten een zonnige en energieke zomertijd. Kijk op een rustig moment ook eens op www.wen.frl en ontdek hoe we in ons dorp samen werken aan Wijnjewoude Energie Neutraal. Doe je mee?

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *