Duurzaamheidscertificaat voor De Wylde Roas

Bloemenzaak De Wylde Roas uit Bakkeveen heeft het certificaat voor de landelijke Barometer Duurzame Bloemist ontvangen. Ondernemer Janny Zandberg hoort hiermee bij een steeds groter wordende groep gecertificeerd duurzame bloemisten.

“Ik had het officiële document nog amper in handen of wethouder Anko Postma van Economische Zaken en zijn adviseur Sjouke van der Meulen stonden al op de stoep met een felicitatie. Ze waren zo betrokken. Mijn initiatief werd echt omarmd. Heel mooi”, aldus Janny die de zilveren status van de Barometer behaalde.

De Barometerstatus betekent onder meer dat Janny bloemen en planten inkoopt met verantwoorde keurmerken, zoals MPS-A (+), EKO/Biologisch en Fairtrade/Max Havelaar. Ruim 32 procent van de ingekochte bloemen en planten heeft een verantwoord keurmerk. Daarnaast betekent de certificering dat de bloembinder duurzaam onderneemt, door bijvoorbeeld de juiste afvalscheiding en het overstappen naar groene stroom. Beide had De Wylde Roas reeds op orde. Wel paste de Janny voor een groot deel de verlichting aan naar LED-lampen en werkt ze voortaan met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen in plaats van chloor.

Het certificaat helpt haar bij de bewustwording. “Alles wordt geadministreerd, dus ben ik ook bewuster van mijn energie- en waterverbruik. Ik doe de lampen nu later aan of eerder uit. En ik hergebruik water waar dit kan, in plaats van het door de gootsteen te spoelen.”
Ze geeft toe dat ze wel lang bezig is geweest met de certificering. “Zonder de hulp van het bloemistencollectief FloraNL was het mij ook niet gelukt. Ik moest heel erg zoeken naar wat voor mij werkte qua inkoopkanalen. Mijn groothandel had de zaken niet op orde. Ik kon daardoor niet zien welke keurmerken ik inkocht. Ook via de veiling inkopen, werkte voor mij niet. Uiteindelijk ben ik overgestapt van groothandel. Het inkopen van bloemen met keurmerken is wel belangrijk. In de sector worden veel schadelijke chemicaliën gebruikt. Dat kan best wat minder. “Samen moeten we proberen de aarde leefbaar te houden. Ook voor onze toekomstige kleinkinderen. We mogen best wat serieuzer met de natuur omgaan.”

Bron: SA! Arend Waninge

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *