WEN Stap voor Stap oktober 2019

Zonnepanelen tellen
Hoeveel zonnepanelen liggen er inmiddels op de daken van Wijnjewoude?
Jullie weten het vast nog wel, een aantal jaren geleden hielden we bij hoeveel zonnepanelen er in Wijnjewoude op de daken liggen. De laatste meting dateert van april 2015 en toen lagen er 1.165 zonnepanelen in ons dorp.
We weten dat dit aantal inmiddels meer dan verdubbeld is, maar we willen graag precies weten hoe ver we al op weg zijn naar ons doel om energieneutraal te worden. Daarom vragen we je om jouw zonnepanelen bij WEN te melden.

Stuur een mailtje naar info@wen.frl en laat ons weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak liggen. Graag ook je huisadres vermelden.

Verduurzaming huurwoningen krijgt duwtje in de rug

Henk Deinum: “Ik ben onder de indruk van de aanpak in Wijnjewoude. En omdat ik wil bijdragen aan een betere wereld kom ik graag een handje helpen.” De komende weken gaat Henk met huurders en andere partijen kennis maken.

Misschien denk jij wel eens dat WEN alleen geldt voor mensen met een eigen huis. Je kunt als huurder immers niet zelf je huis isoleren of zonnepanelen op je dak leggen. WEN probeert al een tijdje om met Elkien een verduurzamingsplan te maken voor de huurwoningen in Wijnjewoude. Maar dat gaat nog niet zo makkelijk.
Vanaf nu komt Henk Deinum ons daarbij helpen. Hij wil als vrijwillig projectleider zijn best doen om ook de huurders in Wijnjewoude de kans te geven mee te doen aan een energieneutraal dorp. Overigens kun je als huurder al heel veel bijdragen door op je gebruik te bezuinigen. En dat is pure besparing!

Deinum was tot voor kort wethouder in Leeuwarden en heeft zich bezig gehouden met vastgoed vraagstukken. Ook was hij bestuurder van een woningbouwcorporatie. WEN is erg blij dat Henk zich vrijwillig wil inzetten en verwacht dat we met hem nu snel vervolgstappen kunnen zetten samen met de huurders. Want die zijn hierbij het meest belangrijk!

Projectleider gezocht
Het team van vrijwillig WEN projectleiders is met Henk Deinum bijna op sterkte. Grietje Rooks behartigt het project Besparing en Harm de Kroon de Mestvergisting. Maar er is nog een vacature. WEN is op zoek naar een vrijwillig projectleider Zonnestroom op grote daken. Misschien iets voor jou? Bel Pieter de Kroon 06 12996778

WEN in uitzending VPRO tegenlicht
Op 15 september werd de documentaire Pioniers van het Platteland uitgezonden. Het was een mooi programma dat laat zien dat pionieren tot waardevolle dingen leidt. Naast WEN krijg je ook een inkijkje bij een coöperatief boerenbedrijf en een voedselbos. Je kunt de uitzending terug zien op www.wen.frl.

Mestvergisting – groen gas
Op 3 oktober was in De Swingel een thema avond over mestvergisting. Op www.wen.frl lees je het verslag van deze avond, waarop met omwonenden en andere dorpsgenoten diverse opties en mogelijke gevolgen zijn besproken. Er is samen gewerkt aan hoe we collectieve mestvergisting op de voormalige rwzi locatie kunnen realiseren. Doel is dat we als dorp ons eigen groene gas kunnen opwekken. We hoeven dan niet meer op aardgas uit Groningen of Rusland te stoken.

Nog geen lid van WEN?
Je kunt je aanmelden als lid van WEN via www.wen.frl. Het lidmaatschap is gratis en geeft je recht om mee te beslissen hoe Wijnjewoude Energie Neutraal wordt en hoe alles daarbij ten goede komt aan het dorp.
Inmiddels zijn al 233 huishoudens lid van WEN. We hopen nog dit jaar de 250 te halen.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *