Durf te vragen!

‘Zorg voor elkaar, zorg in Opsterland’ is de tekst in het beeldmerk van het Gebiedsteam. Het zegt precies waar we – het dorpssteunpunt – voor staan. We willen graag gebruik maken van de krêft fan de mienskip. Kijken naar wat een cliënt nog wél kan, alleen of met hulp van anderen. Met behulp van familie, vrienden of buren is er veel mogelijk.

Natuurlijk, als er hulp en ondersteuning van zorgprofessionals nodig is, dan zetten we die in. Maar soms zijn inwoners al enorm gebaat bij hulp uit eigen omgeving. Een vriendin die helpt met boodschappen doen of een paar keer per week een warme maaltijd langs brengt. Of een buurvrouw die zo nu en dan spontaan binnenwipt voor een kop koffie of thee. Een buurmeisje die even op de kinderen kan letten. Het is letterlijk zorg voor elkaar.

Veel inwoners doen dit al. Mantelzorgers bijvoorbeeld, die zorgen voor een familielid of goede vriend. En de vrijwilligers van de dorpssteunpunten, die actief zijn om de informele hulp binnen hun dorp te organiseren. En er zijn ook buren die elkaar al helpen.

Het is wél een kwestie van vragen. Hulp dúrven vragen; het blijkt vaak best moeilijk. We helpen graag een ander, maar zelf hulp vragen lijkt soms een torenhoge drempel. Heeft u even hulp van iemand nodig, maar durft u dat eigenlijk niet te vragen? Stel uzelf dan de vraag ‘Wat zou ik doen als iemand míj zou vragen?’. Precies, durf te vragen!

Het dorpssteunpunt is elke veertien dagen op woensdag van 10 tot 12 uur te vinden in MFC de Swingel. De eerstvolgende keer is op 19 februari. Loop gerust binnen.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *