Winterwandeltocht

Het was mooi wandelweer op de traditionele jaarlijkse wandeltocht van de VVV op 25 januari jl.

Circa 280 deelnemers hadden de keuze uit drie afstanden van 10, 15 of 25 kilometer die met pijlen duidelijk aangegeven waren. Vanuit de ODV-kantine werd er gestart en de afzonderlijke 10 en 15 kilometer vormden samen de langste uitdaging van 25 kilometer. Een strategische gouden greep van de VVV en ODV.

Een kort verslag over de wandelingen zou zijn, in de trant van Doctorandus P’s “heen en weer” een keer naar en van Donkerbroek 15 km en een keer naar en van Bakkeveen naar Wijnjewoude en dat was het dan. Maar dat is toch een beetje kort door de bocht.

Na de start bij ODV ging het via de Noormanstrjitte en Loksleane en had je al wandelend gelegenheid wat rond te kijken in het Donkerbroekster Bovenveld met zijn mooi verharde fietspaden en landweggetjes. In vroegere tijden zal het er hier wel anders uitgezien hebben met smalle en modderige paden, waar bakkers, kruideniers, slagers en overige neringdoenden hun klandizie voorzagen van de eerste levensbehoeften. Overal verspreid is hier nogal wat bewoning en dat is zeker niet van de laatste tijd. De 7,5 km naar de gezellige stempelpost in Donkerbroek was voor je het wist bereikt en de weg terug over de Duurswouderheide deed je een opkomende vermoeidheid vergeten.

Na het innemen van een kop puike bruine bonensoep na de 15 km in de kantine, starten we met nieuwe energie voor de 10 km. De andere kant op om via de Jan Anne Laan, Freulevijver en Kromme Singel het Bakkeveenster bos verder te verkennen. Het is altijd een genot om hier rond te dwalen maar voor deze keer moest je wel de pijlen volgen. Uiteindelijk kwam je uit bij de Slotplaats in Bakkeveen welke je links liet liggen en langs de vaart lopend de stempelpost in cafetaria Douwsma bereikte. Vanuit hier door een stukje nieuwbouw dat prachtig gelegen grenst aan het bos de route terug naar Wijnjewoude.

Al met al een mooie wandeldag en hulde aan de mensen van het VVV die het mogelijk maakten en de routes uitzetten. De traditie van een winterwandeltocht in Wijnjewoude heeft duidelijk nog wel bestaansrecht.

Hieronder een foto impressie van Jifke Jeeninga. Nog veel meer mooie foto’s van de tocht en de natuur rond Wijnjewoude kun je bekijken in dit prachtige fotoalbum van Jifke.

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *