WEN Stap voor Stap maart 2020

Mooie bedragen voor verduurzaming woningen met Proeftuin Aardgasvrije Wijken
Er is een kans dat Wijnjewoude straks kan profiteren van een miljoenen Rijksbijdrage voor de verduurzaming van alle huizen en panden.
De gemeente heeft besloten de Rijksbijdrage Proeftuin Aardgasvrije Wijken voor Wijnjewoude aan te vragen. Daarbij heeft een belangrijke rol gespeeld dat Wijnjewoude al vijf jaar hard werkt aan verduurzaming van het dorp, concrete plannen en projecten heeft, meer dan 250 leden heeft en dat aanwezige bestuurders van buurtverenigingen in een persoonlijke reactie aangaven positief te zijn en het met hun buurtgenoten wilden delen.
De aanvraag is gebaseerd op het Wijnjewoudster plan om het dorp aardgasvrij te maken door coöperatief voldoende groen gas voor het dorp op te wekken uit de aanwezige koeienmest. Dit heeft als belangrijk voordeel dat niet alle huizen en panden op elektriciteit verwarmd hoeven te worden. Iets wat heel kostbaar is en voor oudere huizen ook niet echt haalbaar. Met groen gas kunnen we gewoon onze cv ketels en ook het bestaande gasleidingnetwerk blijven gebruiken. Het groene gas wordt gewoon ingevoerd op het aardgasnetwerk. Net als duurzame stroom wordt ingevoerd op het normale netwerk.
Als de Proeftuinbijdrage van enkele miljoenen wordt toegekend, komt die ten goede aan alle Wijnjewoudsters. Dat betekent een paar duizend euro om jou te helpen bij de volgende stap in het verduurzamen van je woning of bedrijfspand.

Klein Groningen vraagt hulp van Arjen Bosch
Na de kennismaking van buurtvereniging Klein Groningen en protestgroep Westkant met Arjen Bosch, heeft het buurtbestuur Arjen’s ondersteuning gevraagd. Arjen heeft als vrijwilliger van de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij Foundation (www.KNHM.nl) veel ervaring in moeilijke planologische situaties. Het is de bedoeling dat hij helpt om in goede samenwerking met WEN in een werkgroep uit te vogelen wat, rond de ambitie van groengas opwek, wijsheid is voor buurtschap en dorp. De locatie is daarbij belangrijk. De werkgroep wil verschillende locaties in beeld brengen.

Algemene Ledenvergadering WEN op 9 maart
Er staan een aantal uiterst belangrijke onderwerpen op de agenda, waarover het WEN bestuur graag met jullie in overleg wil zodat we samen verstandige besluiten kunnen nemen.
Zie voor de agenda: www.wen.frl/agenda/

Wil jij 100% groene, lokale en betaalbare energie?
En, wil je duurzame projecten in Wijnjewoude ondersteunen?
Word dan klant bij Energie VanOns. Dikke kans dat je stroom van het zonnedak van Herder Agro krijgt. En dat tegen een eerlijke prijs.
Energie VanOns is het energiebedrijf van ca 100 energie coöperaties, waaronder WEN.
En omdat Energie VanOns geen winstoogmerk heeft, investeert ze een deel van de opbrengsten in duurzame en sociale initiatieven in Wijnjewoude. Kijk maar eens op www.wen.frl/energie-vanons/

Volg Wijnjewoude Energie Neutraal op Facebook!

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *