WEN Open Huizen Dag: een schat aan kennis en ervaring

Warmte kun je ‘oogsten’ uit je eigen omgeving: één van de eyeopeners op de WEN Open Huizen Dag. De een haalt z’n warmte uit zonlicht of lucht, de ander uit de aarde of zelfs uit de melktank. En straks misschien voor het hele dorp, uit koeienmest.

 … een vijftal adressen bezocht en daarbij zo’n groot palet aan mogelijkheden gezien.
 … heel veel geleerd van de ervaringen van anderen.
 … de meesten hadden plannen voor een verbouwing of asbestsanering.

Warme voeten voor kleine melkveehouders, voordelig en simpel
Binnen 3 jaar je investering terugverdienen, wie wil dat niet. Toch is dat de uitkomst van Jesse’s berekening waarbij hij de warmte die vrijkomt bij de melkkoeling, gebruikt voor het verwarmen van moeder’s kinderdagverblijf. En omdat dat gebouw heel goed geïsoleerd is, blijft er nog genoeg warmte van 75 koeien over om ook in het woonhuis te gebruiken.
Een logisch verhaal en een simpele betaalbare oplossing voor alle kleine melkveehouders. Zeker als ze al vloerverwarming hebben. Jesse Russchen heeft voor zijn meesterproef deze slimme oplossing ontwikkeld en het rendement ervan berekend. Volgend jaar gaan de buizen de grond in.

‘Willy Wortel’: alles met eigen stroom
Binnen- en buitenverlichting op laagspanning met fietsbatterijen en auto-accu’s. Electrotechnicus Marco heeft het voor elkaar. Een zelfbouw windmolentje in ontwikkeling en het plan om met dunne-film zonnepanelen -die ook ’s winters veel produceren- zijn eigen stroomfabriek op het schuur dak te maken.
Als muziekfanaat heeft hij een aanhanger als zelfvoorzienend muziekpodium ingericht. Zonnepanelen en accu’s zorgen dat hij uren met goede geluidsversterking kan optreden, zonder stroomaansluiting. Volgend zomer hoopt hij een trailer van 13,5 meter met 48 zonnepanelen en een eigen opslagsysteem gerealiseerd te hebben voor een heel orkest. Zijn ‘Solar stage’ is straks te huur. Marco’s doel: volledig elektrisch zelfvoorzienend (off grid).

Sjoerd en Anita: ‘eerst warmte!’
Als we de woonboerderij toch helemaal gaan verbouwen, dan ook gelijk gasvrij. Met die filosofie hebben de Schaafsma’s eerst ingezet op warmte. Eigenhandig wordt de hele woonboerderij goed geïsoleerd. De basiswarmte halen ze uit de grond op 2 meter onder hun grasveld. Daar ligt 1200 meter tyleenbuis die een constante warmte van ca 15 graden levert. Een warmtepomp, 5 sets heatpipes op het dak en twee buffervaten zorgen voor heerlijke vloerverwarming en voldoende tapwater voor het gezin.
En straks blijkt hoeveel zonnepanelen nog nodig zijn om in de stroombehoefte te voorzien. Goede volgorde, slimme oplossingen en een redelijke investering.

Isolatie houten vloer was een dingetje
Het huis van Esther en Bert heeft luchtverwarming. Die hebben ze niet vervangen. Zij hebben vooral ingezet op goede isolatie, ook van de houten kamervloer. Daarbij zijn ze uitgekomen op een ademende spuitisolatie. Samen met heatpipes, zonnepalen en een infraroodpaneel hebben ze tegen redelijke kosten hun energierekening flink naar beneden gebracht.

 

De aarde als opslag voor zonnewarmte

Een grote lus-vormige sleuf gevuld met lavastenen, dat is de aardaccu van Frans waarmee hij energie uit zonlicht vasthoudt voor koudere perioden. Die zonne-energie vangt hij met een sunflex-scherm, een lange zwarte buis tegen de zuidgevel van de drukkerij, 4 sets heatpipes en 48 zonnepanelen. In een enorm buffervat zit het warme water voor vloer en douche. En als het echt koud wordt is er de hout gestookte cv ketel. Frans is een zelfvoorzienend en tevreden koploper die al jaren veel plezier heeft van zijn duurzaamheidsinvesteringen.

 

Durk: ‘de isolatie moet beter’
Een lucht-warmtepomp en geen vloerverwarming. ‘Het kan’ zegt Durk. Hij heeft lage temperatuur radiatoren laten plaatsen. Daarin zitten kleine ventilatoren om de lucht naar boven te blazen en dat werkt goed. ‘Maar mijn isolatie moet nog wel verbeterd’. Dat wordt het volgende project.
Vanwege het geluid is Durk’s warmtepomp van het bijkeuken dak naar de grond verhuisd.
Met het saneren van het asbest schuur dak is hij begonnen met zonnepanelen.

 

Nieuwsgierig geworden?
Wil je graag één van de adressen bezoeken, stuur een mailtje aan info@wen.frl en wij proberen een afspraak voor je te ‘regelen’.

Meer huizen:

Voor wie overweegt om zijn huis te isoleren via een nieuwe schil om de woning, kan zijn licht opsteken bij Jeen Posthumus aan de Weinterp. Jeen heeft, als voormalig aannemer, het project volledig zelf uitgevoerd en heeft er een duidelijke fotoreportage van gemaakt. Ondertussen zit hij er heerlijk warmpjes bij en verbruikt 500 m3 gas minder per jaar.

En ook Douwe Seefat wil je wel laten zien hoe hij zijn oude huis aan de Loksleane energieneutraal gemaakt heeft:

(filmpje Gemeente Opsterland)

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *