WEN Stap voor Stap november 2020

Het is gelukt! Wijnjewoude Proeftuin voor aardgasvrij wonen
Je hebt het vast al gehoord: Ons dorp is geselecteerd om als voorbeeld te dienen hoe een plattelandsdorp van het aardgas af kan. Daarmee komt er maar liefs € 4,3 miljoen beschikbaar uit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW).
De overheid wil met de proeftuinen graag kennis en ervaring opdoen met de lokale aanpak.
De Proeftuin is bedoeld om Wijnjewoude aardgasvrij te maken met zelf geproduceerd groengas. Dat is de kern! Zonder groengas kunnen we niet van het aardgas af en is er dus ook geen subsidie.

Het hele dorp profiteert!
Oud en jong, huurders en kopers, ‘boeren, burgers en buitenlui’; WEN wil dat iedereen met postcode 9241 de mogelijkheid krijgt te profiteren van deze miljoenen subsidie. De Proeftuinbijdrage is namelijk vooral bedoeld om de inwoners van Wijnjewoude te helpen bij hun plannen om te besparen en hun huis verder te verduurzamen, zodat we als dorp in 2025 zonder aardgas kunnen.

Met en voor de Mienskip
De Proeftuin aanvraag is door de Gemeente Opsterland ingediend en de subsidie wordt ook via de gemeente ter beschikking gesteld. WEN krijgt de opdracht het plan uit te voeren. Daarbij gaan we het dorp betrekken. Wanneer de randvoorwaarden duidelijk zijn, nodigen we de inwoners uit om mee te denken over een transparante en rechtvaardige verdeling van de middelen.

Waarom Wijnjewoude?
Bij de start van de coöperatie in 2015, hebben wij in samenwerking met Plaatselijk Belang onze duurzame dorpsdroom opgeschreven: ‘In 2025 produceren we in Wijnjewoude minimaal zoveel duurzame energie als we in ons dorp nodig hebben.’
We spraken met elkaar af om SAMEN te besparen op energielasten, groene energie op te wekken en te werken aan een duurzame toekomst. Ook wilden we slim subsidie verwerven en voor het dorp inzetten. En dat laatste hebben we nu samen met -en mede dankzij- de gemeente voor elkaar gekregen.
Het PAW beloont Wijnjewoude omdat het WEN-plan helemaal vanuit de Mienskip is ontstaan en er al 5 jaar ‘Stap voor Stap’ aan wordt gewerkt om Wijnjewoude Energie Neutraal in 2025 te verwezenlijken. En omdat we dat als dorpscoöperatie in goede samenwerking doen met onze partners Gemeente, Provincie, Gasunie en LTO Noord.
Daarnaast scoren we hoog omdat het plan als goed doordacht, professioneel en realistisch wordt beoordeeld. En ook als kansrijk en goed te kopiëren in andere plattelandsdorpen, want het plan van WEN biedt een betaalbaar alternatief voor aardgas. Dat geldt zowel voor de bewoners als voor de samenleving als geheel. Immers we kunnen gewoon onze cv en gasleidingen blijven gebruiken.

De aanpak van Wijnjewoude rust op twee pijlers:
• We gaan SAMEN besparen, want de energie die je niet gebruikt is de meest duurzame energie.
• We gaan als dorp zelf groengas maken uit de mest van Wijnjewoudster koeien.
Dit groengas kan via de bestaande gasleidingen onze huizen verwarmen.

Jouw eigen plan wordt beloond
In Wijnjewoude is bijna geen huis hetzelfde. Daarom zou WEN graag willen, dat alle inwoners de kans krijgen om hun eigen plan te maken, hoe zij willen besparen en hun huis verder willen verduurzamen.
Op basis van dat persoonlijke plan kun je dan, als het zover is, een aanvraag voor subsidie indienen. Besparen is vooral een kwestie van gedrag en zuinige apparaten en het verduurzamen van je huis begint met goed isoleren. Daarna kun je denken aan het opwekken en zelfs opslaan van energie.
Als de gemeente straks met de uitwerkingsplannen van WEN instemt, kun je te zijner tijd met een goed persoonlijk verduurzamingsplan een Proeftuinbijdrage aanvragen. We kunnen je te zijner tijd helpen met het maken van je plan.

Subsidies
Naast een Proeftuin bijdrage kun je straks ook gewoon gebruik maken van bestaande subsidieregelingen. Kijk op www.duurzaambouwloket.nl

Heb je vragen?
Hier vind je al een aantal Vragen en Antwoorden over de proeftuin. Nog niet compleet want veel moet nog worden uitgewerkt.
Maar misschien heb je zelf al een vraag. Stel die dan via het contactformulier op de site of mail naar info@wen.frl. We zullen dan proberen je vraag te beantwoorden en die aan de lijst toevoegen.

Energiecoaches
Op de laatste ledenvergadering zijn de energiecoaches geïntroduceerd. Zij hebben als rol om dorpsgenoten te helpen bij besparingswensen. Ze hebben de opleiding inmiddels afgerond en zijn er klaar voor. Wil jij graag een energiecoach aan je keukentafel, dan kun je contact opnemen voor een afspraak. Dat kan via wenbespaarteam@hotmail.com of bel 06 10416396.

Zonnepanelen op de Twa Bûken. foto: Kick Smeets

Zonnepanelenmeter 2020
We willen de zonnepanelenmeter graag weer up-to-date maken. Dan kunnen we zien hoe het staat met de groene stroomproductie in Wijnjewoude. De stand van 2019 was in totaal 4.345 panelen.
Dus, heb jij dit jaar zonnepanelen gekregen? Laat het ons weten via info@wen.frl en vermeld ook je adres.

 

Nog geen lid van WEN?
Maakt het lezen van het goede nieuws over de Proeftuin jou ook een beetje blij en trots? Alle reden om je nu aan te melden als lid.
Dat kan op www.wen.frl/lid-worden/ of per mail aan info@wen.frl.
Als lid beslis jij mee hoe we Wijnjewoude Energie Neutraal maken. En je wordt via de mail automatisch op de hoogte gebracht van het laatste nieuws. Het lidmaatschap is kosteloos.

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *