WEN Stap voor Stap december 2020

Opnieuw dikke 10 voor Energie VanOns
Ons eigen coöperatieve energiebedrijf Energie VanOns krijgt voor het derde jaar op rij een dikke 10 voor duurzaamheid. Dat blijkt uit de ranking van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise die jaarlijks onderzoeken hoe groen alle stroomleveranciers nu werkelijk zijn.
En dan zie je direct het verschil met grote commerciële leveranciers als Greenchoice, Eneco en andere. Bij Energie VanOns komt de groene stroom uit lokale projecten van energiecoöperaties zoals ons postcoderoosproject op de Twa Bûken en het grote zonnedak van Herder Agro. Dus, wil jij 100% groen en lokaal? Stap dan over naar Energie VanOns.

En vergeet niet: een deel van de opbrengsten komt terug naar Wijnjewoude!

 

Proeftuin Aardgasvrij Wijnjewoude
Het doel van het Proeftuinproject is dat we straks, in plaats van aardgas, groengas uit lokale rundveemest voor de verwarming van onze huizen gaan gebruiken. Dat is verreweg het voordeligst omdat dan niet ieder huis geschikt gemaakt hoeft te worden voor een elektrisch verwarmingssysteem.
Wel is het belangrijk dat we ongeveer 40% gaan besparen op ons energieverbruik. Maar ook dat is goed voor de portemonnee. De meeste besparing kun je halen door je huis goed te isoleren. En daarbij kan je straks geholpen worden met de Proeftuinsubsidie. Trouwens ook andere verduurzamingsmaatregelen (zoals zonnepanelen of een warmtepomp) komen in aanmerking voor subsidie. Het is de bedoeling dat iedereen op zijn of haar eigen manier en naar eigen mogelijkheden een volgende stap zet in het besparen op energie. Zo maken we samen Wijnjewoude Energie Neutraal én aardgasvrij.

Hoe nu verder met de Proeftuin
Momenteel zijn de gemeente Opsterland en WEN in goed overleg bezig met het maken van een uitvoeringsplan. Daarin wordt beschreven wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe de samenwerking vorm krijgt.
Vervolgens moeten er werkplannen komen voor de pijlers onder de Proeftuin. Dat zijn de concrete projecten Energie Besparing en Groengas, maar daarnaast ook het thema Leren. Want we gaan nieuwe dingen doen en willen daarbij stap voor stap leren wat wel en wat niet werkt. Dat is niet alleen heel belangrijk voor de gemeente om toe te passen in andere dorpen, maar ook voor Wijnjewoude zelf om zo goed mogelijk naar het doel toe te werken.

Gemeente en WEN doen hun best om op 1 april de subsidieregeling in te laten gaan. Om t.z.t. van deze regeling gebruik te kunnen maken, is een persoonlijk plan voor besparing of verduurzaming nodig. Dus je kunt alvast beginnen na te denken wat jij zou willen doen om te besparen op je energielasten. Als je wilt kan WEN je daarbij helpen. Daarvoor hebben we een team van energiecoaches. Je kunt een afspraak maken via wenbespaarteam@hotmail.com of bel met 06 10416396.
Heb je vragen over de Proeftuin? Kijk eerst eens op www.wen.frl/proeftuin-paw. Daar staan al heel veel vragen en antwoorden. Staat de jouwe er niet bij, we horen het graag.

Wijnjewoudster plan voor groengas is landelijk kansrijk
Het WEN plan om groengas te maken uit collectieve vergisting van lokale rundveemest
vormt het fundament voor de selectie van Wijnjewoude als Proeftuin voor aardgasvrij wonen.
Maar ook landelijk biedt het unieke plan goede kansen voor het aardgasvrij maken van plattelandsgebieden waarbij melkveehouders warmteleverancier worden.
Momenteel is WEN in gesprek met Economische Zaken over een geschikte SDE subsidie waarmee het ‘model Wijnjewoude’ goed renderend kan worden. Wil je meer horen over de haalbaarheid en kansen? Projectleider Harm de Kroon legt het uit:

 

Zonnepanelenmeter 2020
Heb jij dit jaar zonnepanelen aangeschaft? En had je ze nog niet gemeld? Het zou mooi zijn als je dit nog even wilt doen via info@wen.frl Vermeld daarbij het aantal, het vermogen in Wp per paneel, en je adres.
Zo komen ook jouw panelen op de zonnepanelenmeter en kunnen we zien hoe het staat met de groene stroomproductie in Wijnjewoude. De stand van 2019 was in totaal 4.345 panelen.

Postcoderoos op de Twa Bûken Foto: Kick Smeets / Rijksoverheid 2020

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *