Een volkstuin, iets voor jou?

Volkstuinvereniging de Boerestreek is al lange tijd actief in het dorp. Siebo Groenewold, een van de organisatoren, beantwoordt vragen over het complex.

Hoelang bestaat het complex en hoeveel tuinen zijn er?
Ons tuinencomplex is nog jong, we zijn in 2012 opgericht en in 2013 van start gegaan. Met ongeveer acht tuinders.

Ik las een artikel over tuinen voor minima. Is dat nog steeds zo?
Ja, dat klopt, maar we hebben hier al jaren geen aanmeldingen meer voor gehad. Dus momenteel is er niemand, die van die regeling gebruik maakt. Dit is nog wel steeds mogelijk.

Ik zag geen huisjes op het complex. Is het alleen moestuin? Welke regels zijn er?
Ook dat klopt. Bij de oprichting hebben de bewoners wiens tuin aan ons complex grenst aangegeven, geen beperking te willen hebben in hun uitzicht. Dit is het compromis wat is gesloten. Daarnaast wonen wij zo vrij en met ruimte in ons dorpje, dat we geen behoefte hebben aan tuinhuisjes. We missen het niet.

Hoe wordt de vereniging bestuurd?
We zijn een formele vereniging die bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staat als VTC (volkstuinencomplex) de Boerestreek. Dit is de naam van de straat in de volksmond. We hebben dus een klein bestuur, bestaande uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Er is eens per jaar een vergadering, waarin we de zakelijke dingen bespreken en verantwoordelijkheid afleggen met betrekking tot de financiën en een dag afspreken voor onderhoud aan het complex. Iedereen helpt dan een dagdeel mee, met een kopje koffie en een lekkere gezamenlijke lunch.

Het land huren we van een dorpsbewoner, Anne van der Veen. Hij heeft dit stuk land beschikbaar gesteld, omdat hij het niet gebruikt. Voor een kleine jaarlijkse huur per gehuurd perceel mogen we er gebruik van maken. We mogen daarin groeien, maar ook inkrimpen.

Hoe zijn de tuinders met elkaar verbonden?
De tuinders zijn verbonden door een wens om zelf verse groente te verbouwen en op te eten. We zijn een klein clubje van tien personen met hier en daar een echtgeno(o)t(e) op de achtergrond.

Is er veel animo voor?
We zijn een tijdje iets groter geweest, tot een maximum van 17 percelen. Nu zijn er 13 percelen bezet, we hebben dus een paar percelen beschikbaar voor nieuwe huurders. Het animo is al een paar jaar op hetzelfde niveau, dat zal ook niet echt veranderen, verwacht ik. Veel mensen hebben mogelijkheden om bij huis een tuin aan te leggen en dan is een moestuin niet nodig.

Als je nog vragen hebt of meer wil weten, stuur dan je vraag even naar reginaridder@hotmail.com dan krijg je tijdig antwoord.

 

(vrij naar het artikel in de Bân van januari)

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *