Denkt u mee in de route naar groen gas?

Bericht van Gemeente Opsterland

—–
Beste bestuursleden van de buurtverenigingen van Wijnjewoude,

Wijnjewoude heeft de wens om een energieneutraal dorp te worden. Klaar voor de toekomst en zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Dorpscoöperatie WEN maakt plannen voor een aardgasvrij en energieneutraal Wijnjewoude. Wij betrekken u graag bij de route naar groen gas. Denkt u met ons mee?

Groen gas
Een onderdeel van de plannen is dat er aardgas wordt bespaard. Dit kan door het isoleren van woningen of andere apparaten te gebruiken. De doelstelling is om 45% aardgas te besparen. Dat is fors! Het overige aardgas wordt vervangen door groen gas. Dit kan gemaakt worden door het vergisten van mest. Voor dat deel van de plannen wil WEN één of meer mono-mestvergisters bouwen die geen overlast opleveren en waar draagvlak voor is. Zoals u misschien weet, heeft WEN daarvoor de locatie van de voormalige RWZI op het oog. Dat deze plannen onderwerp van gesprek zijn in Klein Groningen/Westkant zal u niet zijn ontgaan.

Werkgroep Leefbaarheid
Er is vorig jaar een werkgroep Leefbaarheid opgericht. Dit is met een vertegenwoordiging van buurtvereniging Klein Groningen en WEN. Samen met KNHM-adviseur Arjen Bosch en deskundigen hebben zij een aantal onderwerpen onderzocht. Denk hierbij aan geluid, geur, licht, veiligheid en verkeer (extra vervoersbewegingen). Via KNHM kon Klein Groningen kosteloos deskundigen van Arcadis inhuren.

Daarnaast zijn er door de gemeente gesprekken gevoerd met buurtvereniging Klein Groningen, Westkant Wijnjewoude en dorpscoöperatie WEN. Het doel van deze gesprekken was om met elkaar te spreken over de route om te komen tot een zorgvuldige afweging voor een geschikte locatie voor één of meerdere mono-mestvergisters. Uiteraard zonder overlast en met draagvlak. In deze gesprekken kwam naar voren dat er ook gekeken moet worden naar andere locaties. De conclusie was om dit met een nieuwe werkgroep Leefbaarheid 2.0 te doen waaraan ook andere buurtverenigingen buiten de kern Wijnjewoude kunnen deelnemen. Deze werkgroep wordt opnieuw ondersteund door KNHM-adviseur Arjen Bosch.

Denkt u mee in de route naar groen gas?
Wij nodigen u van harte uit om mee te denken over de route naar groen gas. Hoe kunnen wij samen komen tot één of meerdere mono-mestvergisters zonder overlast en met draagvlak?
Wij zijn benieuwd naar uw mening en vragen daarom uw buurtvereniging om één bestuurslid of een vertegenwoordiger namens uw buurt deel te laten nemen aan de werkgroep Leefbaarheid 2.0.
Wilt u voor maandag 24 mei laten weten of u deelneemt en zo ja wie er van uw buurtvereniging deelneemt aan de werkgroep? U kunt dit doen door een mail te sturen naar timo.veen@opsterland.nl. Ook voor vragen kunt u via de mail bij Timo Veen terecht.

Met vriendelijke groet,

Sandra van ’t Hooge
Directeur gemeente Opsterland

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *