WEN Stap voor Stap juni 2021

Er zijn al ca 50 aanvragen voor een stimuleringsbijdrage voor energiebesparende maatregelen binnen gekomen. Wat blijkt is dat veel mensen dan het eerst denken aan zonnepanelen. Dat is begrijpelijk maar niet in elke situatie de stap waar je de meeste energie mee bespaart.
Met isolatie maatregelen of bijvoorbeeld een hybride warmtepomp bespaar je veel gas en dat wordt niet alleen in Wijnjewoude gestimuleerd maar ook landelijk en provinciaal. Daarom zit er op deze maatregelen een heel aantrekkelijke ISDE subsidie. Zo wordt de terugverdientijd op je investering enorm verkort.
Wil je er meer over weten? Op www.wen.frl/stimuleringsregeling vind je onder de regeling voor eigenaar-bewoner een lijst met voorbeelden van maatregelen en hun terugverdientijd.

Buurtacties
Om elkaar te ontmoeten en zo een steuntje in de rug te geven bij het verduurzamen willen we per buurt samen met de bewoners aan de slag. Echter corona heeft de start van de gezamenlijke buurtacties vertraagd. Toch is in de Russchenreed al in aangepaste vorm een start gemaakt door de energiecoach. Hij gaat de bewoners aan de deur bezoeken om te zien welke behoefte er leeft om van elkaar te leren.

Informatiedag hybride warmtepomp
Op woensdag 7 juli organiseren we – als corona het toelaat – een inloop dag over hybride warmtepompen in De Swingel. Er zal een deskundige aanwezig zijn om al je vragen te beantwoorden en buiten staat een demonstratie-bus waar verschillende types worden gedemonstreerd (de getoonde opstellingen zijn van het merk Daikin). Dé mogelijkheid om met deze nieuwe en interessante techniek kennis te maken en om bijvoorbeeld ook eens zelf het geluidsniveau van de buitenunit te ervaren.
Hybride warmtepompen zijn heel geschikt voor wat oudere vrijstaande en 2/1 kap woningen die niet perfect geïsoleerd zijn. Ze werken gedeeltelijk op elektriciteit (de warmtepomp zelf) en gedeeltelijk op gas (de HR-ketel). Je kunt je gasverbruik verminderen met ca 50% en met de extra rijkssubsidie verdien je hem, ondanks dat je meer stroom gebruikt, toch heel snel terug. Lees meer bij Weetjes en ervaringen van dorpsgenoten.

Problemen met zonnepanelen
Er bereiken ons signalen van dorpsgenoten die merken dat hun zonnepanelen nogal eens uitvallen als het heel zonnig is en dan vooral midden op de dag. We willen graag weten wat hiervan de oorzaak is en zijn benieuwd of het zich bij meer mensen voordoet.
Herken jij dit probleem? Heb jij het misschien al opgelost? Graag even een berichtje naar info@wen.frl.

Energieneutraal verbouwen
Als je een verbouwing overweegt kan het slim zijn om je eerst te oriënteren op de diverse mogelijkheden om je project energieneutraal uit te voeren. Daarom willen we je graag attenderen op de online cursus ‘energieneutraal verbouwen’ die Sa! media en Duurzaam Bouwloket recent hebben verzorgd. Deze waardevolle cursus leert je van alles over de diverse mogelijkheden van isolatie, ventilatie, verwarming, subsidies etc. Je kunt de webinars terugkijken op www.duurzaambouwloket.nl/webinar-energieneutraal-verbouwen

Geschikte locatie voor mono-mestvergisting
De buurtverenigingen in het buitengebied zijn onlangs door de gemeente uitgenodigd om in de werkgroep Leefbaarheid 2.0 mee te denken in de route naar groengas.
De centrale vraag voor deze werkgroep is: Hoe kunnen wij samen komen tot één of meerdere mono-mestvergisters zonder overlast en met draagvlak?
Deze tweede werkgroep, waarin ook WEN vertegenwoordigd is, wordt net als de eerste onafhankelijk ondersteund door KNHM-adviseur Arjen Bosch. Er hebben zich 5 personen uit vier buurten bij de gemeente aangemeld. Actiegroep Westkant heeft een tijdje geleden al laten weten dat zij ook aan deze tweede werkgroep niet zullen deelnemen.

Lidmaatschap WEN
Vind jij dat WEN goed bezig is en ben je nog geen lid? Doen! want als lid kun jij mee bepalen hoe we als dorp energieneutraal worden en krijg je het WEN-nieuws rechtstreeks in je mailbox. Het lidmaatschap is gratis. Je kunt het eenvoudig regelen op www.wen.frl

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *