WEN Stap voor Stap – oktober 2021

Klankbordbijeenkomst WEN & dorp
Op 1 september jl. heeft de klankbordbijeenkomst plaatsgevonden. Afgevaardigden van buurtverenigingen en van Plaatselijk Belang waren aanwezig!
Het was een enerverende avond waarbij alle stemmen zijn gehoord.
We hebben samen de successen en ontwikkelpunten geïnventariseerd en daar zijn concrete acties gekoppeld waar WEN de komende maanden mee verder kan werken. Een aantal samen met buurtverenigingen en met Plaatselijk Belang! Waardevol om van elkaar te horen waar zorgen zitten en waar vragen liggen als ‘hoe kan ik samen met m’n buren gaan besparen?’ Lees hier verder voor de resultaten van deze bijeenkomst.

Energie besparen
Isoleren van je vloer, muren en dak geeft de grootste opbrengst in gasverbruik. Maar kan dat wel? Hoe dan? Welke isolatie kan in mijn huis?
De huurders aan de Mr. Geertswei zijn samen met Elkien aan de slag om hun huizen te gaan isoleren met behulp van de stimuleringsbijdrage.
Dan wil je natuurlijk wel weten wat er precies nodig is en hoe dat eruit gaat zien!
We zijn daarom een ‘isolatie-informatie-bijeenkomst’ aan het voorbereiden samen met deze huurders en een specialist op het gebied van isoleren. Heb jij ook informatie nodig over isoleren? Laat het weten via besparen@wen.frl

Meten = weten
We zijn samen met de gemeente bezig met het aanschaffen van een slimme verbruiksapp. Daarmee kan iedereen direct z’n eigen energieverbruik volgen. Bijv. je hebt gedoucht en je wilt weten hoeveel gas dat nu gekost heeft? Wordt vervolgd.

Stimuleringsaanvragen
Er zijn inmiddels al 125 aanvragen binnengekomen voor een stimuleringsbijdrage!
Geweldig! Het bericht in de vorige Ban dat je je aanvraag moet indienen voordat je gaat uitvoeren blijkt nu helder te zijn. De kern van de regeling is om jezelf te stimuleren een vólgende stap te maken in verduurzaming. Die stappen neem je doordacht en weloverwogen en bij veel mensen zien we dat het een onderdeel is van een groter ‘persoonlijk bespaarplan’. Geweldig!
Mooi om te zien dat er meer mensen hybride warmtepompen aanschaffen. Ook als je cv-ketel nog goed is, kan je er een hybride systeem aan koppelen. Goed om te weten. We leren hiervan dat het helpt om elkaar te informeren over mogelijkheden. Wordt vervolgd!

Energiecoaches paraat
De energiecoaches zijn weer terug van vakantie!
Vind jij het lastig om doordachte plannen te maken om energie te besparen?
Stuur je vraag naar besparen@wen.frl en Esther van Amersterdam, Willem Reitsma of Tjeerd v/d Vaart nemen contact met je op om samen met je aan de slag te gaan!

Elektrische bezorgauto voor de buurtsuper
Dankzij de ruim 50 WEN-leden die klant zijn van Energie VanOns kan de gloednieuwe Buurtsuper het eerste jaar gebruik maken van een elektrische bezorgauto. Deze bestelauto is woensdag door Frans Pool, met de overhandiging van de sleutels aan Andrea en Joël, aangeboden. Autobedrijf Van der Veen heeft de elektrische bezorgauto gekocht, dank hiervoor.
Voor elke klant van Energie VanOns ontvangt de energiecoöperatie een jaarlijkse vergoeding die is bedoeld voor bevordering van de leefbaarheid van het dorp. Met het beschikbaar stellen van de elektrische bezorgauto zorgen de groene energie gebruikers dat het dorp kan profiteren.

Mono-mestvergister
In de Bân van september stond een bericht met betrekking tot een mogelijke komst van een mono-mestvergister in Wijnjewoude. Het bestuur van WEN stelt het op prijs, dat alle betrokkenen zich uitspreken, want alleen dan kunnen we met elkaar iets tot stand brengen.
Wij vinden de Bân niet de goede plek om een discussie met dorpsgenoten te voeren en het verspreiden van meningen over personen ervaren wij als ongepast en daarom reageren wij niet via de Bân.
Wij hebben rechtstreeks naar de schrijvers gereageerd en willen graag in gesprek. Werkgroep Leefbaarheid 2 is volop bezig, buigt zich over de meest geschikte manier van mestvergisting, zoekt naar een geschikte locatie en zal de echte feiten over mogelijke concrete overlast duidelijk moeten maken. Laten we de uitkomsten hiervan afwachten

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *