WEN Stap voor Stap november 2021

De schaarste op de gasmarkt en de torenhoge prijzen maken de noodzaak van een groen en betaalbaar alternatief voor het verwarmen van onze huizen zonneklaar. We putten de aarde uit, stoten te veel CO2 uit en zijn té afhankelijk geworden. En dat terwijl de groene oplossing gewoon in ons dorp ligt en we die in eigen hand kunnen nemen. Hoe duidelijk wil je het hebben.

Bij haar oprichting in 2015 was de droom van WEN:
“We zijn niet meer afhankelijk van commerciële energiepartijen en kunnen allemaal (zowel eigenaars als huurders) voordelig in eigen energiebehoefte voorzien.”

De Proeftuin geeft ons dat extra zetje om nu een draai te maken. Bewust minder gas gebruiken, 40% is prima haalbaar, en het benodigde groene gas zelf produceren uit de mest van eigen koeien. Met z’n allen kunnen we ervoor zorgen dat ons dorp aardgasvrij wordt.

Slim energie besparen met gratis EARN-E monitor
Heb je een slimme meter dan kan EARN-E, de realtime energiemonitor je goed inzicht geven in je verbruik en kosten. Je ziet direct op je telefoon of pc hoeveel gas en stroom je op dat moment gebruikt en wat je met je zonnepanelen terug levert. Zo leer je bijvoorbeeld wat er gebeurt als je korter doucht of een apparaat uit zet. Dat inzicht helpt als je wilt besparen. Het is ook leuk om jouw verbruik met bijv. je buren te vergelijken zodat je er beide van kunt leren.

Meten is weten
Om te kunnen volgen of we met elkaar als dorp op het goede spoor zitten naar energie neutraal kan EARN-E ook van grote betekenis zijn. Daarom stelt WEN, in samenwerking met gemeente Opsterland, de EARN-E monitor met vierjarig abonnement kosteloos beschikbaar aan alle Wijnjewoudsters die hun verbruiksgegevens voor de proeftuin willen delen voor analyse doeleinden. Tijdens de ALV op 10 november kun je kennismaken met de voordelen van EARN-E. Meer info vind je op www.wen.frl/earn-e

Openbare Ledenvergadering 10 november
Deze avond staat vooral in het teken van besluitvorming over de exploitatievorm van de zonneweide. Daarnaast kijken we met elkaar terug op het eerste half jaar van de Proeftuin en word je uitgebreid geïnformeerd over de voordelen van de gratis energiemonitor EARN-E.
Ook staat de jaarrekening op de agenda en het afscheid van penningmeester Jaap Laanstra. In zijn plaats stelt het bestuur voor Sietse Hospes te benoemen.
De agenda vind je hier: www.wen.frl/agenda-alv. WEN-leden ontvangen de stukken in hun mailbox. Kijk voor de zekerheid ook in je spam.
De ALV wordt gehouden op woensdag 10 november in MFC De Swingel, aanvang 20.00 uur. Iedere belangstellende is van harte welkom met coronatoegangsbewijs.

Extra subsidie voor hybride warmtepomp vanaf 2022
Veel inwoners overwegen de aanschaf van een hybride warmtepomp. Dat is heel slim omdat je daarmee flink op je gasverbruik kunt besparen. En nu is er nog een extra voordeel: het subsidiebedrag voor (hybride) warmtepompen wordt per 2022 aanzienlijk verhoogd. Hou wen.frl in de gaten voor nieuws.
En vraag je je af of het geluid van de warmtepomp storend is? Je kunt het met eigen oren komen beluisteren. Een mailtje naar info@wen.frl dan maken we een afspraak met je.

Huurders en de Stimuleringsregeling
Een groep huurders van Elkien is met ondersteuning van WEN in actie gekomen om de isolatie van hun woningen versneld gerealiseerd te krijgen via de stimuleringsbijdrage (zie het filmpje Stimuleringsregeling op Omrop Fryslân).
En met de bewoners van het Wâldhûs zijn inmiddels afspraken vastgelegd waarbij de bijdrage wordt besteed aan zonnepanelen op de gerenoveerde woningen. Zo zie je dat initiatief vanuit de huurders echt impact heeft.
Ook voor andere verhuurders blijkt de stimuleringsregeling als stimulans te werken. Inmiddels worden er meer afspraken voor energiemaatregelen gemaakt tussen huurders, verhuurders en WEN.

Samen maken we Wijnjewoude Energie Neutraal
Er zijn al ruim 160 aanvragen voor een Stimuleringsbijdrage verwerkt. Ondertussen is duidelijker gecommuniceerd dat een maatregel eerst aangevraagd moet worden voordat deze wordt uitgevoerd. We willen namelijk graag met iedereen in gesprek om te komen tot de meest effectieve maatregel. Je kunt de stimuleringsbijdrage immers maar één keer uitgeven. Ook benadrukken we dat maatregelen om gas te besparen meer impact hebben en veel sneller uit kunnen dan bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook al omdat daar aanzienlijke extra subsidies voor beschikbaar zijn.
Dus praat er over en inspireer elkaar om te besparen en de waardebon te gebruiken. Zo doen we het in Wijnjewoude samen en dat onderscheid ons. Niet van bovenaf maar van onderop.

Waardebon kwijt?
Als je de waardebon van € 2.000 om energie te besparen niet meer kunt vinden is dat geen enkel probleem. Je kunt gewoon een aanvraag doen. Aanvragen doe je hier.

Vind je dat WEN jouw steun verdient, meld je aan als lid. Maar liefst 310 huishoudens zijn al lid van onze energie-coöperatie.

Sa! Politiek Café over energietransitie
Onlangs ging Arend Waninge van Sa! in gesprek met gemeenteraadsleden en vertegenwoordigers van energiecoöperaties over de Opsterlandse energie-ambities. Voorzitter Pieter de Kroon vertegenwoordigde WEN. Het filmpje is hier te zien.

Zendmast T-mobile
Het heeft even geduurd, maar na overleg met Klein Groningen en de ALV in begin 2020, is nu de zendmast van T-mobile geplaatst bij het Energiepark. Goed voor het telefonisch bereik én een stabiele bron van inkomsten voor het noodzakelijke onderhoud aan het energiepark.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *