Mantelzorg en het Dorpssteunpunt

Als u intensief zorgt voor een naaste met psychische problemen, ouderdomsklachten zoals dementie of een chronische ziekte of beperking, dan vindt u dit vaak heel normaal. Toch is het heel bijzonder wat u doet en moet u weten dat u er niet alleen voor staat. Het Gebiedsteam van de gemeente Opsterland adviseert en ondersteunt u graag!

Als mantelzorger besteedt u veel tijd aan het zorgen voor uw partner, kind, ouder of iemand anders in uw omgeving. Daardoor blijft er weinig tijd over voor uzelf. Want hoe vaak heeft u de afgelopen maand even tijd gehad voor sporten, een kop koffie drinken met een vriend(in) of een biljartje? Het is belangrijk om óók goed voor uzelf te blijven zorgen. Ontspanning zorgt ervoor dat u het mantelzorgen langer volhoudt en het voorkomt dat u overbelast raakt.
Zo kunt u wellicht een beroep doen op een bezoekvrijwilliger. Of hulp inschakelen via een professionele organisatie. Steeds vaker vergoeden zorgverzekeraars via een aanvullende verzekering mantelzorgondersteuning en/of respijtzorg. Maar ook vanuit de Wmo kunt u ondersteuning krijgen.
De consulenten van het Gebiedsteam adviseren u hierbij en helpen u bij het vinden van ondersteuning.

Goed om te weten!
• Als mantelzorger bent u goud waard!
• U kunt een beroep doen op één van de bezoekvrijwilligers, zodat u even een boodschapje kunt doen of kunt gaan sporten.
• Vaak kunt u via een aanvullende zorgverzekering professionele ondersteuning of respijtzorg aanvragen.
• U komt in aanmerking voor het jaarlijkse Mantelzorgcompliment.

Mantelzorgers, maak u bekend!
De gemeente is graag op de hoogte dat u mantelzorg biedt. Bent u mantelzorger?  Meld u dan aan vul het formulier ‘Aanmelden mantelzorg’ in.

Dorpssteunpunt
Tot januari 2022 houdt het steunpunt nog zitting in de Swingel, om de veertien dagen van 10.00 -12.00 uur in de even weken. Omdat er weinig bezoek komt, stoppen we hiermee.

U kunt ons altijd bereiken op de volgende telefoonnummers:
Joop Witlox 06 10805561
Appie de Haan 06 57521732
Alie Blaauwbroek 0516 481307
Grietzen van der Woude 06 20655998
Martje Seefat 0516 481271

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *